Οικονομία Τελευταία Νέα

Αναδιάρθρωση του χρέους; Τι είναι αυτό;

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Διαβάζω ότι « μετά την εκλογική νίκη και την επίσκεψη στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης δείχνει και φέρεται αποφασισμένος να πιέσει για την εφαρμογή του προγράμματος, καθώς έχει χαρακτηρίσει καταστροφική την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Ετσι, προκειμένου να δρομολογηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στο επόμενο δίμηνο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ψηφίσει σειρά νέων μέτρων ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 3 δισ. ευρώ, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς τον κίνδυνο του bail in».

Τα μισά απ΄αυτά, για το μέσο αναγνώστη, το μέσο, δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη, είναι «αλαμπουρνέζικα». Φυσικά και θα ήταν πολύ απλό να εξηγηθούν όλα αυτά με «καθημερινά Ελληνικά» αλλά και πότε έγινε αυτό στην Ελλάδα; Έτσι λοιπόν, καταλήγουμε στο ότι η κυβέρνηση πρέπει να «περάσει» σειρά επώδυνων μέτρων ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 3 δις. ( που δεν θα φτάσουν στον πολίτη βέβαια αφού είναι μόνο για την αποπληρωμή χρεών) και για να μπορέσει να ξεκινήσει συζήτηση για την «αναδιάρθρωση» του Χρέους.

Αυτό το τελευταίο καλό ακούγεται. Το έχει πει – και προς τα έξω- ο ίδιος ο Τσίπρας. Να «μικρύνει» το δυσβάσταχτο χρέος. Αλλά…..

Αλλά διαβάζω παρακάτω ότι οι δανειστές στέλνουν αρνητικό μήνυμα για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Την προηγούμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και απαίτησαν την άμεση υλοποίηση όσων μεταρρυθμίσεων έχουν συμφωνηθεί. Οι δανειστές θεωρούν πως οι περισσότεροι υπουργοί διακατέχονται από τη χαλαρή αντίληψη ότι υπάρχει χρόνος για συζήτηση, επανεξέταση δεδομένων και αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, ενώ η κατάσταση απαιτεί γρήγορες αποφάσεις. Ο σκεπτικισμός απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση αυξάνεται κι έτσι στους διαδρόμους των Βρυξελλών είναι έντονη η ανησυχία ότι μια πιθανή νέα αποτυχία στην έγκαιρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων θα ξαναφέρει στο τραπέζι την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Άρα, θέμα «ελάφρυνσης» του ελληνικού χρέους , αυτή τη στιγμή, δεν συζητείται. Η σχετική διαπραγμάτευση αναμένεται να ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Ένα κομμάτι «τυράκι» είναι δηλαδή η «ελάφρυνση» του χρέους. Κι όπως έξυπνα λέει η γραμματέας Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη, «Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιούσε στη ρητορική του το χρέος για να μην εφαρμόσει το μνημόνιο. Τώρα, χρησιμοποιεί το χρέος για να… το εφαρμόσει!»

Σχετικά Άρθρα