fbpx
ΑγροτικάΤελευταία Νέα

Δεν την γλυτώνουν οι αγρότες- Αρνούνται τα ισοδύναμα οι δανειστές

Στελέχη των δανειστών τονίζουν ότι στον τομέα των φόρων δεν πρόκειται να δεχθούν αλλαγές που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών, καθώς και την εισφορά αλληλεγγύης, που πρέπει να ενσωματωθεί στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή της Κυριακής”, αντίθετα, εμφανίζονται διαλλακτικοί στο θέμα της αλλαγής του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν ισοδύναμα.

Σημειώνουν επίσης ότι ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία είναι ίσως η μοναδική περίπτωση που θα δεχθούν ισοδύναμα μέτρα, καθιστώντας σαφές ότι οι υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Την ερχόμενη εβδομάδα φθάνουν στη χώρα μας τα τεχνικά κλιμάκια που θα επεξεργαστούν τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου του Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει:

  1. Επανεξέταση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Σχεδιάζεται η δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για εισοδήματα που προκύπτουν από μισθούς, συντάξεις και ακίνητα. Μάλιστα, εξετάζεται η θέσπιση αφορολόγητου ορίου για λίγους και συγκεκριμένα για φορολογούμενους με εισόδημα που ανέρχεται σε 9.000- 12.000 ευρώ (δεν έχει αποφασισθεί ακόμη το ύψος του αφορολόγητου). Οσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Ενα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι η φορολόγηση κάθε πηγής εισοδήματος και πάλι με ξεχωριστή κλίμακα (όπως ισχύει σήμερα) αλλά με συντελεστές ίδιους για όλες τις πηγές.
  2. Κατάργηση αναποτελεσματικών ή άδικων φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Εξετάζεται η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που εφαρμόζονται σήμερα, με στόχο τη δημιουργία ενός απλούστερου φορολογικού συστήματος και τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων στους φορολογουμένους που τις έχουν ανάγκη. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα ανέρχονται σε 700 και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με τις απαλλαγές του ΦΠΑ που καταργούνται σταδιακά).
  3. Αναμόρφωση και ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2016.
  4. Σταδιακή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από 13% σε 20% για το 2016 και 26% για το 2017.
  5. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% και ο υψηλός από 33% σε 35%). Η αύξηση των συντελεστών θα γίνει εφόσον δεν αποφασιστεί η θέσπιση ενιαίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος.
  6. Διατήρηση των εσόδων από ΕΝΦΙΑ στα 2,650 δισ. ευρώ και το 2016.

Σχετικά Άρθρα