Μειονότητα Τελευταία Νέα

Την Πέμπτη το Κουρμπάν Μαϊράμ… γιορτάζουν οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι… οδηγίες από την κτηνιατρική υπηρεσία

Εν’ όψει της θρησκευτικής Εορτής των Μουσουλμάνων (Κουρμπάν Μπαϊράμ), στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, η Δνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜΘ εφιστά την προσοχή των μουσουλμάνων συμπολιτών μας και όλων των εμπλεκομένων στα εξής:

κατά τις ημέρες αυτές θα καταναλωθεί μεγάλος αριθμός βοοειδών και αιγοπροβάτων, τα οποία   σφάζονται εκτός σφαγείων χωρίς να ελέγχονται από κτηνιάτρους, με σοβαρότατους κινδύνους για την Υγεία των καταναλωτών

Από 20/8/2015 έχουμε κρούσματα Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών στην Π.Ε Έβρου και κατά συνέπεια η   αγορά και μετακίνηση ζώων από τον Έβρο περικλείει τεράστιους κινδύνους για την μετάδοση της Οζώδους Δερματίτιδας και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας και της χώρας

Η Οζώδης Δερματίτιδα (Ο.Δ) προσβάλει μόνο τα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα.

Η κατανάλωση γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και προϊόντων αυτού δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο μετάδοσης του νοσήματος στο καταναλωτικό κοινό.

Α. Σχετικά με την αγορά και την διακίνηση

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΈΒΡΟΥ

Όλα τα ζώα που θα σφαγούν για την θρησκευτική τελετή πρέπει να προέρχονται από περιοχές που δεν παρουσίασαν ποτέ κρούσματα Οζώδους Δερματίτιδας

Όλα τα ζώα που διακινούνται για θρησκευτική σφαγή πρέπει να συνοδεύονται από άδεια διακίνησης και διαβατήριο (μόνο βοοειδή) και θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν δύο ενώτια(σκουλαρίκια). Όλα τα έγγραφα εκδίδονται από το αρμόδιο Αγροτικό Κτηνιατρείο και η μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από έγκρισή του.

Για να διαγραφούν τα ζώα από το μητρώο , όλοι οι έμποροι ή κτηνοτρόφοι πρέπει να επιστρέψουν στο Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής τους όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και αποδεικτικά σφαγής σύμφωνα με τις οδηγίες του Αγροτικού Κτηνιατρείου της περιοχής τους.

Β. Σχετικά με την σφαγή

Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται στα εγκεκριμένα σφαγεία των Περιφερειακών Ενοτήτων, με τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας και θα εξετάζονται από κτηνιάτρους πριν και μετά τη σφαγή.

Βοοειδή μεγαλύτερα των 72 μηνών και αιγοπρόβατα μεγαλύτερα των 18 μηνών, θα εξετάζονται για την Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας θα παραλαμβάνεται μέσα σε 24 ώρες από τη σφαγή.

Συνιστάται να προτιμούνται Βοοειδή μικρότερα των 72 μηνών και Αιγοπρόβατα μικρότερα των 18 μηνών, καθώς για τα παραπάνω ζώα δεν απαιτείται εξέταση για Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας παραλαμβάνεται αμέσως από το σφαγείο

Σε περίπτωση που κάποια ζώα θα σφαγούν εκτός σφαγείου και είναι μεγαλύτερης ηλικίας από αυτές που αναφέρονται παραπάνω , τα εξής όργανα των ζώων θα πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αποτέφρωσης για καταστροφή:

ΒΟΟΕΙΔΗ: Το κρανίο με το μυαλό, τα μάτια, οι αμυγδαλές, ο νωτιαίος μυελός, η σπονδυλική στήλη, ολόκληρο το έντερο, το μεσεντέριο.

ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ: Ολόκληρο το κεφάλι, ο νωτιαίος μυελός, η σπλήνα ακόμα και των αμνοεριφίων.

Γ. Κυρώσεις

Παρακαλούμε όλους τους εμπλεκομένους να συνεργαστούν με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να μη μεταδοθεί η Οζώδης Δερματίτις και στις άλλες περιοχές της Περιφέρειας, Στους παραβάτες θα επιβληθούν αυστηρότατες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα των κατά τόπους Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Σχετικά Άρθρα