Η ηρωίδα της Αντίστασης Λέλα Καραγιάννη γεννήθηκε το 1898 στη Λίμνη Ευβοίας, πρωτότοκος θυγατέρα του Αθανασίου Μηνοπούλου από το Πήλι Ευβοίας και της Σοφίας του Ιωάννου Μπούμπουλη, της οικογενείας Μπούμπουλη των Σπετσών. Παντρεύτηκε το 1916 το φαρμακέμπορο Νικόλαο Καραγιάννη από το Μπουρνόβα της Σμύρνης, με τον οποίο απέκτησε επτά παιδιά (Ιωάννα, Γεώργιο, Ηλέκτρα, Βύρωνα, Νέλσωνα, Νεφέλη και Ελένη).
Η κατάληψη της Ελλάδος από τους Γερμανοϊταλούς επέφερε στη Λέλα Καραγιάννη ψυχική αναστάτωση και μεταμόρφωσε την Ελληνίδα νοικοκυρά σε πρωτεργάτρια της Ελληνικής Εθνικής Αντιστάσεως κατά των κατακτητών. Από την πρώτη ημέρα της κατοχής, βοηθούμενη από μέλη της οικογενείας της, άρχισε το έργο της περισυλλογής και αποκρύψεως Βρετανών Αξιωματικών και οπλιτών. Με την πάροδο του χρόνου, λόγω της πληθώρας των παρουσιαζομένων Βρετανών, η μικρή οικογενειακή ομάδα της Λέλας Καραγιάννη έλαβε τη μορφή τέλειας οργάνωσης. Δημιούργησε τμήμα ανευρέσεως συμμάχων, τμήμα αποδράσεως από το Στρατόπεδο Κοκκινιάς, τμήμα αποκρύψεως και περιθάλψεως, τμήμα επιμελητείας και τροφοδοσίας, τμήμα υγειονομικής περίθαλψης και τμήμα φυγαδεύσεως στη Μέση Ανατολή.
Η οργάνωση λειτουργούσε με χρηματοδότηση της ίδιας της Λέλας Καραγιάννη, την οποία βοηθούσαν η Νίκη Χωμενίδου, οι αδελφοί Σωτήριος και Ηλίας Παπαβασιλείου, οι οικογένειες Βαρυπάτη, Γκίκα, Διάμεση, η κυρία Σουπίλα, οι γιατροί Παύλος Βακατάτσης και Ι. Σαρακινός και πολλοί άλλοι πατριώτες όπως ο Αλέξανδρος Πάλλης, οι αδελφοί Παπαστράτου, οι κυρίες Ρωσολύμου, Μακρυγιάννη, Σαπουντζόγλου, Καζάζη και άλλες.
Τον Οκτώβριο του 1941 οι Γερμανοί συνέλαβαν τον γιο της Καραγιάννη Γεώργιο και τις θυγατέρες της Ιωάννα και Ηλέκτρα, μετά όμως από κατάλληλες ενέργειες ελευθερώθηκαν. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, μετά από προδοσία, συνελήφθη από τους Ιταλούς και φυλακίσθηκε μαζί με το σύζυγό της, με την κατηγορία της κατασκοπίας και διευκολύνσεως Άγγλων να φυγαδευθούν. Δικάστηκε μετά από εξάμηνο αλλά ο Πρόεδρος του Στρατοδικείου Στρατηγός Μαρτορέλι την άφησε ελεύθερη.
Οι πατριώτες που έγιναν μέλη της οργάνωσης (το συνθηματικό της όνομα ήταν Μπουμπουλίνα) έγιναν περισσότερα από εκατό και συγκέντρωναν πληροφορίες από Ιταλογερμανικές υπηρεσίες, από τα Φρουραρχεία, αστυνομία και μονάδες, σχετικά με κινήσεις του εχθρού, οχυρώσεις, αεροδρόμια, νηοπομπές κλπ.
Η Λέλα Καραγιάννη, μετά από απερίσκεπτη ενέργεια άλλης οργανώσεως, συνελήφθη πάλι την 11η Ιουλίου 1944 ενώ νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Την ίδια νύχτα συνελήφθησαν και πέντε από τα παιδιά της (Ιωάννα, Ηλέκτρα, Νεφέλη, Βύρων και Νέλσων), ενώ ο σύζυγός της με τα άλλα δύο παιδιά τους (Γεώργιο και Ελένη) διέφυγαν τη σύλληψη. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα κρατητήρια των Ες-Ες της οδού Μέρλιν, όπου υπέστησαν φρικτά μαρτύρια για να προβούν σε ομολογίες και να προδώσουν τους συνεργάτες τους. Όταν οι Γερμανοί της παρουσίασαν το γιο της Νέλσωνα και της δήλωσαν ότι εάν δεν ομολογήσει θα τον εκτελέσουν ενώπιόν της, η Λέλα Καραγιάννη, όχι μόνο δεν ομολόγησε, όχι μόνο δεν εκάμφθη το ηθικό της, αλλά είχε την ψυχική δύναμη και απάντησε: «Ζητείτε από μια Ελληνίδα μάνα να προδώσει τους συνεργάτες της και την Πατρίδα της με την απειλή του τουφεκισμού των παιδιών της. Ε λοιπόν μάθετε ότι τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα και το αίμα τους θα πνίξει τους Ούννους και όλη τη Γερμανία σας».
Το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου 1944 η Λέλα Καραγιάννη μαζί με άλλους πατριώτες οδηγήθηκε στο απόσπασμα για εκτέλεση στο αλσύλιο του Δαφνίου. Λίγο πριν από την εκτέλεσή της, απευθυνόμενη στους άλλους μελλοθανάτους, φώναξε: «Ψηλά παιδιά τα κεφάλια, να δουν οι Ούννοι πως ξέρουν να πεθαίνουν οι Έλληνες για την Πατρίδα τους».
Το διάτρητο από τις σφαίρες πτώμα της θάφτηκε στον οικογενειακό τάφο του Β’ Νεκροταφείου Πατησίων. Στην ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη δόθηκαν πολλές τιμητικές διακρίσεις. Η Αγγλική Κυβέρνηση της απένειμε το παράσημο της Βασιλικής Δάφνης, η Ακαδημία Αθηνών το βραβείο αρετής και αυτοθυσίας, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τον Χρυσό Σταυρό του Παναγίου Τάφου, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.
Αυτή ήταν η ΕΛΛΗΝΙΔΑ Λέλα Καραγιάννη, η γυναίκα που έβαλε σε δεύτερη μοίρα την οικογένειά της και προσέφερε τις υπηρεσίες της στην Πατρίδα με τη δημιουργία της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα».
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αττικής γης που την σκεπάζει.
Αντγος ε.α.
Νικόλαος Φωτιάδης
Επίτιμος Υδκτης Δ’ ΣΣ
Πρόεδρος Ενώσεως
Αποστράτων Αξκών