Πολιτισμός Τελευταία Νέα

ΔΙΚΤΥΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗΣ- Γιορτές Παλιάς Πόλης 2015- ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Το Δίκτυο Λόγου και Πράξης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει, μετά το τέλος των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Θεατράκι στο Μονοπάτι της Ζωής κατά το χρονικό διάστημα 31 Αυγούστου- 6 Σεπτεμβρίου 2015, τους πάρα πολλούς φίλους και φίλες που πήραν θερμά μέρος στις εκδηλώσεις αυτές πολιτισμού και ψυχικής ανάτασης.

Ευχαριστούμε τα μέσα ενημέρωσης, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής που πρόβαλαν αφιλοκερδώς όπως πάντοτε τις εκδηλώσεις του Δικτύου, και τους χορηγούς επικοινωνίας Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης και Τελεία και Παύλα.

Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και τα στελέχη του καθώς και τον εκδοτικό οίκο Σπανίδη για τη στενή συνεργασία στη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων.

Ευχαριστούμε το θίασο “Τα παραμύθια του Καραγκιόζη” και τους Παραμυθοθράκες για την οργάνωση των αντίστοιχων εκδηλώσεων που μάγεψαν μικρούς και μεγάλους.

Ευχαριστούμε τον Τάσο Συμεωνίδη, τον Μπάμπη Κούκο και τους άλλους μουσικούς για τη θαυμάσια μουσικοποιητική πρώτη μέρα.

Ευχαριστούμε το Γιάννη Στεφανίδη για την υπέροχη βραδιά – αφιέρωμα σε Πιάφ και Σινάτρα, και την έπληξη με την παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου με αρχιμουσικό το Γιώργο Ηλιάδη. Επίσης ευχαριστούμε το Βασίλη Μπουζούρη για την πλούσια βραδιά – αφιέρωμα στο Μανόλη Ρασούλη που οργάνωσε και παρουσίασε. Ευχαριστούμε το Μιχάλη Ρεκάρη που βοήθησε στην εκδήλωση.

Ευχαριστούμε τη Δημοτική Κοινότητα Ξάνθης, τη χορηγία των Φροντιστηρίων «Ηρ. Ζωγράφου» – «Ορόσημο» και «Πορεία» για το ουσιαστικό Λογοτεχνικό Σεμινάριο αφιερωμένο στον Μανόλη Αναγνωστάκη (1925 – 2005) με την ευκαιρία των δέκα χρόνων από το θάνατό του και τους εισηγητές Ηρακλή Ζωγράφο, Θανάση Μουσόπουλο, Θεόφιλο Φυλακτάκη και Μαρία Ψαλίδα, καθώς και το μουσικό Άγγελο Μουρβάτη που παρουσίασε μελοποιημένη από τον ίδιο ποίηση. Ευχαριστούμε τους νέους και νέες που παρακολούθησαν ενεργά το σεμινάριο αυτό. Όλοι / όλες πιστεύουμε ότι η Λογοτεχνία μας πρέπει να έχει βασική θέση στην εκπαίδευσή μας.

Ευχαριστούμε τον Κώστα Μαυρομάτη για την ταινία του σχετικά με τα βυζαντινά τείχη της Ξάνθης που μας παραχώρησε, όπως και τον Αντώνη Βαρβατσούλια για την επιμέλεια και προβολή ταινιών μικορύ μήκους του Φεστιβάλ Δράμας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν (Δευτέρα) με ποίηση και ολοκληρώθηκαν (Παρασκευή και Κυριακή) επίσης με ποίηση. Ευχαριστούμε τις ποιήτριες Αλεξάνδρα Χρηστακίδου, Άννα Ζανιδάκη και Χάρις Καρακατσάνη και τους φιλολόγους Θανάση Μουσόπουλο, Τατιανό και Βασίλη Ιωαννίδη για την άρτια παρουσίαση των νέων συλλογών των ποιητριών.

Την τελευταία μέρα, στη μεγάλη ποιητική σύναξη, ευχαριστούμε το Γιώργο Κωτούλα και το Μιχάλη Σπανίδη για τις εισηγήσεις τους και τους ποιητές/ποιήτριες για τις απαγγελίες τους: Μαρία Ράλλη Υδραίου, Έλενα Ψαραλίδου Φιλιππιτζή, Έφη Ζάννη Αναστασιάδη, που ζούνε εκτός Ξάνθης και μας τίμησαν με την παρουσία τους, Δημήτρη Βορίδη, Κωνσταντίνα Βουτσινά, Ραμπάν Ιμπράμογλου, Τριαντάφυλλο Μπαμπατζή, Στέλιο Αρσενίου, Κωνσταντίνο Ταβουλτσίδη, Ζαφειρούλα Χάιτα, Τάσο Συμεωνίδη, Βάσω Τριανταφυλλίδου, Αλεξάνδρα Χρηστακίδου, Άννα Ζανιδάκη, Γιώργο Κωτούλα και Θανάση Μουσόπουλο. Επειδή απουσίαζαν από την εκδήλωση, έστειλαν ποιήματα που διαβάστηκαν από την Ξάνθη: της Φωτεινής Βορίδου, του Σέργιου Νικολαϊδη, του Βασίλη Ταβουλτσίδη, από τη Ροδόπη: Γιάννη Στρούμπα. Από τον Έβρο, το Διδυμότειχο, διαβάστηκε τιμητικά ποίημα του Σωτήρη Χατζηπεντίδη (1928 – 1948) που είναι θύμα του εμφυλίου και του Τίτου Μανάκα που αναφέρεται στο Γεώργιο Βιζυηνό.

Ο Συντονιστής του Δικτύου Θανάσης Μουσόπουλος κλείνοντας τις εκδηλώσεις ευχαρίστησε τα μέλη του Δικτύου που εργάστηκαν με πολλούς τρόπους για την πραγματοποίησή τους : Γιώργο Κωτούλα, Μιχάλη Σπανίδη, Θάνο Μαυροδή, Αντώνη Μουσαδέ, Στέλιο Αρσενίου. Ξεχωριστά ευχαρίστησε το Μιχάλη Δερμετζόπουλο για όσα έκανε και συνεχίζει να κάνει μαζί με το Γιώργο Κωτούλα στο Μονοπάτι της Ζωής. Επίσης ευχαρίστησε τον Κώστα Βαρδάκα για την όλη βοήθειά του.

Τέλος ο Συντονιστής ανακοίνωσε ότι στις 15 Δεκεμβρίου 2015 θα οργανωθεί Ημερίδα για τα 120 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου θρακιώτη Γεώργιου Βιζυηνού, ενώ το 2016 θα είναι αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του.

Ο Συντονιστής του Δικτύου

Θανάσης Μουσόπουλος

loading...

Σχετικά Άρθρα