Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
Έστω κι αν η συνέντευξη που έδωσε στον κ. Αυτιά του έδωσε την ευκαιρία να μιλάει μόνος του και σχεδόν χωρίς αντίλογο- σχεδόν και χωρίς διάλογο- ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να …ξεμακιγιαριστεί ακόμη περισσότερο. Κυρίως γιατί τα τρία ζητήματα, τα τρία σημαντικά θέματα με τα οποία πρωτίστως ασχολήθηκε «έβγαλαν» και τους μόνους τρεις «τίτλους» της συνέντευξης.
- Ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ πόνταραν στο σενάριο της «Αριστερής Παρένθεσης».
- Το λιγότερο που θέλω να κάνω σε αυτές τις εκλογές είναι να δώσω υποσχέσεις και
- Αν σ αυτές τις δυο θεμελιώδεις για τη φιλοσοφία του απόψεις προσθέσει κανείς και την πεποίθησή του ότι « δεν μετανιώνει ούτε στιγμή το δημοψήφισμα», νομίζω ότι η συνέντευξη δεν «έβγαλε» μόνο τρεις τίτλους. «Έβγαλε» και τα μάτια του κ. Τσίπρα.
Και φαντάζεται κανείς πόσα άλλα θα είχαν «βγει» αν τη συνέντευξη δεν την έπαιρνε ο άτολμος και ευγενής Αυτιάς που τη μετέτρεψε – μάλλον όχι σκόπιμα- σε συζήτηση Δημοσίων Σχέσεων αλλά ένας από τους αρκετούς δυναμικούς και «προβοκάτορες» δημοσιογράφους που είναι συνηθισμένοι να «βλέπουν» απέναντί τους κάποιον συνομιλητή που δεν θέλει να πει την αλήθεια.
Και πραγματικά απορώ: Τόσο ανόητους θεωρεί τους Έλληνες και –κυρίως- τους ψηφοφόρους του για να λέει ότι πράγματι έγινε ο παρακάτω διάλογος για την απόφαση για δημοψήφισμα: « Mόνο η Μέρκελ μου είπε ”εγώ θα λέω ότι είναι για το ευρώ”. ”Να λες ότι θες αλλά το ερώτημα θα το βάλει το ελληνικό κοινοβούλιο δεν αποφασίζεις εσύ” της είπα».
Αυτός λοιπόν ο αποφασιστικός και «τσαμπουκάς» τέως πρωθυπουργός που …έβαλε τη Μέρκελ στη θέση της, σας ζητεί και να τον πιστέψετε όταν λέει : «Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση τετραετίας, αλλά και μεγάλες αλλαγές. Τα εγγυώμαι και ξέρω πως θα τα κάνω. Το λιγότερο που θέλω να κάνω σε αυτές τις εκλογές είναι να δώσω υποσχέσεις. Θα πάω με έντιμους ανθρώπους, με τους καλύτερους, τους αξιότερους. Εχω πλέον εμπειρία. Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει τους καλύτερους ακόμη και αν δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ».
Πέστε μου λοιπόν , ή καλύτερα, πέστε το στον εαυτό σας μπροστά σ΄ ένα καθρέφτη : «Πόσα και ποια απ΄ αυτά που λέει στις παραπάνω τρεις – τέσσερις υπογραμμισμένες γραμμές πιστεύετε;»