Ο Πρόεδρος της (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίογλου, «Με τη νέα αυτή μονομερή απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας για ακόμη μια φόρα αγνοήθηκε η αυτόνομη δομή στο εκπαιδευτικό τομέα της Τούρκικης Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και αποτελεί άμεσο αντίκτυπό στην εκπαιδευτική ζωή των παιδιών ν της μειονότητας».
Το υπουργείο παιδείας με αιτία τον μικρό αριθμό των μαθητών αποφάσισε να κλείσουν ακόμη 8 μειονοτικά σχολεία. Σύμφωνα με την δημοσίευση Γκιουντέμ , Το υπουργείο Παιδείας στηριζόμενο στην αναφορά της Περιφερειακής Διεύθυνσης Παιδείας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αποφάσισε το κλείσιμο 4 μειονοτικών σχολείων στην Ροδόπη, 3 στην Ξάνθη και ενός στον Έβρο. Σύμφωνα με αυτά στον νομό Ροδόπης αποφασίστηκε να κλείσουν ξεκινώντας από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 τα σχολεία σε Μαυρομάτι, Τσούκα, Πάτερμα και Μίρανα. Στην Ξάνθη σε Σάτρες, Ρέμα και Προσήλιο και στον Έβρο στην Πολιά.
Το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, αποφάσισε σταματώντας τις δραστηριότητες να κλείσουν το 2011 (14), το 2013 (12) και το 2014 (18) συνολικά 44 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν στην Τούρκικη μειονότητα της Δυτικής Θράκης.
Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίογλου δήλωσε, «Με τη νέα αυτή μονομερή απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας για ακόμη μια φόρα αγνοήθηκε η αυτόνομη δομή στο εκπαιδευτικό τομέα της Τούρκικης Μειονότητας της Δυτικής Θράκης . Χωρίς να παρθεί η άποψη της μειονότητας για κλείσιμο των σχολείων με διακανονισμό τετελεσμένο γεγονός δεν μπορεί να είναι δεκτό εκ μέρος μας. Το Υπουργείο, έχει δείξει ως αιτία για το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων μείωση του αριθμού των μαθητών και τη βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα. Εν τούτοις, λόγω τα σχολεία δεν είναι κρατικά σχολεία είναι αδύνατον η κατανόηση αυτό του ισχυρισμού. Διότι τα σχολεία που θα κλείσουν με την απόφαση του Υπουργείου για το 2015-2016 ακαδημαϊκό έτος όπως και τα άλλα μειονοτικά σχολεία είναι σε ιδιωτική κατηγορία εκτός των Ελλήνων εκπαιδευτών που κάνουν τα Ελληνικά μαθήματα όλοι οι άλλοι Τούρκοι εκπαιδευτές τους μισθούς τους πληρωνόντουσαν από την μειονότητα. Ως Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης πάλι είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τους μισθούς των δασκάλων. Η ελληνική κυβέρνηση, πριν αυτού του είδους αποφάσεων που στη ζωή και την εκπαίδευση των παιδιών μας έχουν άμεσο αντίκτυπο στον μέλλον τους πρέπει να διαβουλευτεί με απόλυτοι τη μειονότητα , θα πρέπει να συμπεριληφθεί η μειονότητα μας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από την αρχή έως το τέλος».