Οικολογία Τελευταία Νέα

Κάδους που δεν μπορούν να τους ανοίξουν οι αρκούδες προμηθεύτηκε ο Αντιδήμαρχος Σταυρούπολης Κυριάκος Παπαδόπουλος

 kadoi stayroypolh arkoyda kadoi stayroypolh arkoyda (1)

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης προέβη σε «Προμήθεια εξήντα κάδων απορριμμάτων μη-ανοιγόμενων από αρκούδες και δεκαπέντε ανταλλακτικών καπακιών» τα οποία και διέθεσε στον Δήμο Ξάνθης Ο Πρόεδρος του ΦΔΟΡ, Κεχαγιόγλου Σταύρος, παρέδωσε στον Αντιδήμαρχο Ξάνθης, Παπαδόπουλο Κυριάκο, δεκαπέντε ειδικούς κάδους απορριμμάτων μη ανοιγόμενους από αρκούδες, για τη τοποθέτηση τους στα χωριά: Λειβαδίτης (5), Καλλιθέα (2), Καστανίτη (3), Μαργαρίτη (2) και Δασικό χωριό Ερύμανθου (3) τα οποία βρίσκονται εντός της κατανομής του πληθυσμού της αρκούδας στην ορεινή περιοχή του Δήμου Ξάνθης, σύμφωνα με καταγραφές που έχουν γίνει και αφορούν την απλή δραστηριότητα της αρκούδας, καθώς και από τις καταγραφές επιθέσεων αρκούδας του ΕΛΓΑ σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Αυτή η δράση αποτελεί ένα ακόμη διαχειριστικό μέτρο του Φ.Δ.Ο.Ρ. με σκοπό την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με την αρκούδα. Οι αρκούδες, όντας ζώα παμφάγα και ωφελιμιστικά, συνήθως επιλέγουν τροφικές πηγές με μεγάλη θερμιδική αξία και στις οποίες έχουν εύκολη πρόσβαση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας πηγής είναι τα αφύλακτα οργανικά απορρίμματα, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε ικανές ποσότητες μέσα και γύρω από τους οικισμούς.

Μετά την πρώτη φορά, οι αρκούδες (και άλλα άγρια ζώα) μπορούν πολύ εύκολα να συνδέσουν τους ανθρώπους και τους οικισμούς τους με την εύκολη πρόσληψη τροφής κι έτσι δημιουργούνται ζώα με μακροχρόνια εξάρτηση από μη-φυσικές τροφικές πηγές. Η εξάρτηση αυτή, αφού εδραιωθεί, είναι δύσκολο να διακοπεί και συχνά χρειάζονται δραστικά μέτρα, τα οποία μπορεί να καταλήξουν ακόμα και στη θανάτωση του προβληματικού ζώου. Επιπλέον, τα ζώα τα οποία σταδιακά χάνουν τον φυσικό φόβο που έχουν για τους ανθρώπους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε προβληματικά και να προκαλέσουν επαναλαμβανόμενες ζημιές σε ανθρώπινες περιουσίες.

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για τον περιορισμό των «επισκέψεων» άγριων ζώων σε κατοικημένες περιοχές και την αποτροπή των ζημιών που μπορεί να προκαλέσουν. Σε περιοχές που βρίσκονται εντός της κατανομής του πληθυσμού της αρκούδας, είναι σημαντικό τα οργανικά απόβλητα να τοποθετούνται σε κάδους που δε μπορούν να ανοιχτούν από αρκούδες. Οι υπόλοιποι κάδοι θα διατεθούν στο άμεσο μέλλον στους Δήμους Δράμας, Μύκης, και Παρανεστίου.

loading...

Σχετικά Άρθρα