Οικολογία Τελευταία Νέα

Δράσεις Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης του Φ.Δ. Ε.Π.Α.ΜΑ.Θ. “Καλοκαίρι 2015”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

foreas diaxeirhshs

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

foreas diaxeirhshs (3) foreas diaxeirhshs (4)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η εκτεταμένη ακτογραμμή του Εθνικού Πάρκου που ξεκινά από τον Ίμερο Ν. Ροδόπης, περιλαμβάνει τους παραλιακούς χώρους του Φαναρίου, Πόρτο Λάγους, Αβδήρων, Μαγγάνων, Κεραμωτής και φτάνει μέχρι τη Νέα Καρβάλη Ν. Καβάλας, αποτελεί ανεκτίμητης αξίας βιότοπο για πληθώρα θαλάσσιων και χερσαίων ειδών πανίδας και χλωρίδας. Φυσικά προσελκύει και εκατοντάδες τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή για αναψυχή αλλά και παρατήρηση της άγριας ζωής. Ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές είναι η συσσώρευση σκουπιδιών που προέρχονται είτε από θαλάσσιες δραστηριότητες είτε από την απροσεξία των λουόμενων.

Στόχος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας αποτελεί η προστασία του σπάνιου αυτού οικοσυστήματος αλλά και η ανάδειξη του. Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης» διοργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν τρεις εθελοντικοί καθαρισμοί παραλιών εντός του Εθνικού Πάρκου το καλοκαίρι του 2015.

  • Οι δύο εθελοντικές δράσεις καθαρισμού παραλιών πραγματοποιήθηκαν στην παραλία Μάνδρας Δ. Αβδήρων και στην παραλία Μολυβωτής Δ. Κομοτηνής, την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 μαζί με το 12ο Δημοτικό Ξάνθης & την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015 μαζί με το Μορφωτικό Σύλλογο Σιδηροχωρίου αντίστοιχα. Και οι δύο δράσεις εντάχθηκαν στην εκστρατεία του δικτύου Μεσόγειος SOS, «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» και τηρήθηκε πρωτόκολλο καταγραφής των σκουπιδιών που συλλέχθηκαν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο μεγαλύτερος όγκος των σκουπιδιών αφορούσε πλαστικές σακούλες, ποτήρια μιας χρήσης, μπουκάλια νερού, αναψυκτικών και καπάκια. Επίσης συλλέχθηκαν και πάρα πολλά μικρά πλαστικά κομμάτια τα οποία συγκαταλέγονται στους πιο επικίνδυνους θαλάσσιους ρύπους καθώς πολλά ζώα τα περνούν για τροφή και τα καταπίνουν.

Η τρίτη εκδήλωση καθαρισμού πραγματοποιήθηκε στην παραλίας της Κεραμωτής το Σάββατο 1 Αυγούστου 2015 στο πλαίσιο της συμμετοχής του Φ.Δ. στην εκδήλωση του WAVE running για 2η συνεχόμενη χρονιά και σε συνεργασία με τους εθελοντές του WAVE running 2015, όπου και συλλέχθηκε ο μεγαλύτερος όγκος σκουπιδιών.

Επιπλέον, πέρα από του εθελοντικούς καθαρισμούς, ο Φορέας Διαχείρισης συμμετείχε και σε άλλες δράσεις ενημέρωσης ευαισθητοποίησης του κοινού κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

  • Τον Ιούνιο με τη βοήθεια των εθελοντών του Φ.Δ τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες για τη σημαντικότητα των αμμοθινών σε παραλίες όλου του Εθνικού Πάρκου. Οι αμμοθίνες (ή θίνες), οι οποίες δημιουργούνται από τη δράση της θάλασσας και του ανέμου, έχουν περιβαλλοντική αξία μεγάλης σπουδαιότητας. Αποτελούν οικοσυστήματα που φιλοξενούν πολλά είδη φυτών και ζώων, ενώ προστατεύουν το εσωτερικό του εδάφους από τη διάβρωση. Τα τελευταία χρόνια, μετά την ανθρώπινη παρέμβαση, αυτοί οι οικότοποι απειλούνται.
  • Για πρώτη φορά συμμετείχε στην GreenWeek 2015 Nature, του μεγαλύτερου ετήσιου συνεδρίου για την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική.
  • Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος συμμετείχε στις γιορτές Νεολαίας που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τον Δήμο Ξάνθης.
  • Τον Ιούλιο στο Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Νέστου, «Πλάι στο Κύμα» στην Κεραμωτή, δόθηκε η ευκαιρία παρουσίασης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ενημέρωσης του κοινού για την βιοποικιλότητα του και τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης, μέσω της διανομής ενημερωτικών εντύπων. Μια εβδομάδα πολλαπλών δραστηριοτήτων που έχει γίνει πλέον θεσμός και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου.
  • Τον Αύγουστο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Φ.Δ συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στο παραθαλάσσιο αγώνα δρόμου (Waveranning 2015), από την παραλία Αβδήρων έως και την παραλία της Κεραμωτής .
  • Για πρώτη φορά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης του Δήμου Ξάνθης, δόθηκε η ευκαιρία να έχει ο Φ.Δ το δικό του περίπτερο στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης και να παρουσιάσει το σπάνιο αυτό οικοσύστημα του ΕΠΑΜΑΘ, ως ένα ακόμη προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, ενώ παρουσιάστηκαν είδη του πάρκου σε εκδήλωση ζωγραφικής προσώπου (face panting) για μικρά παιδιά.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν στις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης και με ενθουσιασμό συνέβαλαν στην προστασία, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της χώρας.

Στην προσπάθεια αυτή σημαντική ήταν η συμβολή του Δήμου Αβδήρων, του Δήμου Κομοτηνής, του Δήμου Ξάνθης και του Δήμου Νέστου, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Οι εκδηλώσεις χρηματοδοτήθηκαν μέσω της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ» που υλοποιεί ο Φ.Δ. μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» – ΕΠΠΕΡΑΑ.

Σχετικά Άρθρα