Τελευταία ΝέαΤεχνολογία

Να βάλω υγραέριο στο αυτοκίνητό μου;

Τα υπερ και τα κατά για να κάνετε την τροποποίηση στο ΙΧ σας

Περάσατε πρόσφατα από πρατήριο υγρών καυσίμων το οποίο πουλάει και υγραέριο (LPG); Θα εντυπωσιαστείτε. Ένα λίτρο από το εναλλακτικό καύσιμο το οποίο «ταϊζει» ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα, κοστίζει πλέον γύρω στα 0,72- 0,74 ευρώ. Όταν η φθηνότερη βενζίνη σε ολόκληρη τη χώρα κοστίζει περί τα 1,5- 1,60 ευρώ το λίτρο, το δίλημμα επανέρχεται. Μήπως είναι ώρα να βάλουμε και εμείς υγραεριοκίνηση στο αυτοκίνητό μας;

Όπως όλες οι αποφάσεις, έτσι και αυτή, προϋποθέτουν ότι θα βάλετε κάτω τα υπέρ και τα κατά. Ας συντάξουμε λοιπόν τις δύο λίστες σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε στη λήψη της τελικής απόφασης

Τα υπέρ…

Η επένδυση αποσβένεται αρκετά γρήγορα.

Για να υπολογίσετε την περίοδο της απόσβεσης, χρειάζεται να γνωρίζετε:

Πόσα χιλιόμετρα διανύετε ανά έτος. Όσο περισσότερα είναι, τόσο πιο γρήγορα γίνεται η απόσβεση.

Τη διαφορά στην τιμή του καυσίμου. Αυτή την περίοδο, διαμορφώνεται στα 90 λεπτά.

Τη διαφορά στην κατανάλωση. Ένα μέσο αυτοκίνητο καταναλώνει γύρω στα 8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Με το υγραέριο, η κατανάλωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη και να φτάνει στα 9- 9,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Αν κάνετε τις πράξεις, θα συνειδητοποιήσετε ότι για 20.000 χιλιόμετρα, το οικονομικό όφελος που μπορεί να προκύψει διαμορφώνεται στα 1000 ευρώ. Άρα, η απόσβεση μπορεί να γίνει και μέσα σε έναν χρόνο.

Διπλασιάζετε την αυτονομία του αυτοκινήτου σας. Το ότι βάζετε υγραέριο, δεν σημαίνει ότι στερείστε το ντεπόζιτο της βενζίνης. Έτσι, μόλις τελειώσει το ένα καύσιμο μπορείτε να καταναλώσετε και το άλλο.

Τα κατά…

Δεν υπάρχουν πολλά πρατήρια και ο ανεφοδιασμός είναι ακόμη δύσκολος ειδικά στα χωριά

Στερείστε τον χώρο της ρεζέρβας.

Υποβάλλεστε σε μια ταλαιπωρία καθώς με την εγκατάσταση του νέου καυσίμου πρέπει να περάσετε τόσο από τα ΚΤΕΟ όσο και από το υπουργείο Μεταφορών. (περίπου 80 ευρώ)

Υποβάλλεστε σε ένα έξοδο για τη μετατροπή του καυσίμου το οποίο είναι αρκετά «τσουχτερό». Το κόστος μετατροπής, κυμαίνεται από 700 έως 1300 ευρώ ανάλογα και με τον τύπο του αυτοκινήτου.

Έστω και θεωρητικά, το να κάνεις μετατροπές… στο αυτοκίνητο, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε τεχνικό επίπεδο. Βέβαια, τα συνεργεία που αναλαμβάνουν τη μετατροπή, υπόσχονται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ενώ δίνουν και τις ανάλογες εγγυήσεις.

 

kantzilidhs

Σχετικά Άρθρα