Οικολογία Τελευταία Νέα

Η μετανάστευση των πελαργών ξεκίνησε, βοηθήστε τους τελευταίους ταξιδιώτες

pelargos

Ο ΦΔ Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού που υλοποιεί από το 2012, αλλά και του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Σωματείο Περίθαλψης «Δράση για την Άγρια Ζωή» που υπογράφηκε το 2011, είναι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει το ευρύτερο κοινό για την κατασκευή χώρου επανένταξης Λευκών Πελαργών και Ερωδιών στις νέες εγκαταστάσεις του Σωματείου Περίθαλψης κοντά στον Γαλλικό ποταμό στη Θεσσαλονίκη!

Το δύσκολο εγχείρημα της επανένταξης των παραπάνω ειδών αποτελεί μια διαδικασία που απαιτεί χειρισμό από άτομα με ειδικές γνώσεις αλλά και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους που να προσομοιάζουν στο φυσικό περιβάλλον των ειδών, με απώτερο σκοπό την ομαλή και σταδιακή αποκατάσταση τους. Τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν, προκειμένου να μπορέσουν τα πουλιά να επανενταχθούν επιτυχώς στο περιβάλλον τους και να επιβιώσουν, στενεύουν, καθώς η μετανάστευση των πουλιών για την Αφρική έχει ήδη ξεκινήσει και για τα εν λόγω είδη ολοκληρώνεται προς τα τέλη του Σεπτέμβρη. Αυτό σημαίνει ότι η κατασκευή του χώρου επανένταξης πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο το πρώτο 10ήμερο του Σεπτέμβρη.

Καθώς πολλοί από τους υπό επανένταξη “ενοίκους” του συγκεκριμένου χώρου, προέρχονται από το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, ο ΦΔ θεωρεί υποχρέωση του, αφενός να συνδράμει ενεργά στην προσπάθεια αυτή, αφετέρου δε να καλέσει την τοπική κοινωνία να στηρίξει την εν λόγω προσπάθεια.

Σχετικά Άρθρα