fbpx
ΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

251 ΝΑΙ αλλά… «στον αέρα» η κυβέρνηση: 17 «αντάρτες» στον ΣΥΡΙΖΑ

Με ψήφους 251 υπέρ 32 κατά και 8 παρών η Βουλή ενέκρινε το  νομοσχέδιο για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)». Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πηγαίνει στο σημερινό Eurogroup έχοντας στη φαρέτρα του τη μέγιστη συναίνεση των πολιτών δυνάμεων.

Ωστόσο η κυβερνητική πλειοψηφία των 162 βουλευτών βρισκεται κυριολεκτικά “στον αέρα” καθώς ενώ ο μικρός εταίρος (ΑΝΕΛ) “κράτησε” χωρίς καμία διαφοροποίηση στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ 32 από τους 149 βουλευτές φαίνεται ότι βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας:

-Υπήρξαν δύο ΟΧΙ ( Ιωάννα Γαϊτάνη και Έλενα Ψαρρέα),

-Οκτώ παρών (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Στρατούλης, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Γιάννης Σταθάς και Θανάση Σκούμα) και

-Εφτά απόντες (Γιάνης Βαρουφάκης, Ελένη Αυλωνίτου, Ραχήλ Μακρή, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου,  και Βασίλης Κυριακάκης).

Δηλαδή, συνολικά 17 βουλευτές διαφοροποιήθηκαν από την “γραμμή” της κυβέρνησης σε ένα κορυφαίο θέμα για το μέλλον της χώρας.

Μάλιστα, τέσσερις από τους απόντες  (Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου) με κοινή τους δήλωση εξηγούν ότι δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευση σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Απειλούν να καταψηφίσουν και 15 που ψήφισαν ΝΑΙ!

Παράλληλα ακόμη 15 βουλευτές από αυτούς που ψήφισαν ΝΑΙ σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι ναι μεν έδωσαν θετική ψήφο αλλά δηλώνουν ότι διαφωνούν με τα μέτρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανόν να τα καταψηφίσουν όταν κατατεθούν στη Βουλή.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Οι κάτωθι υπογράφοντες και υπογράφουσες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να τονίσουμε ότι η πρόταση προς τους “Θεσμούς”, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση μας ζητάει να δώσουμε με τη ψήφο μας εξουσιοδότηση προκειμένου να διαπραγματευτεί, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.

Αυτή η πρόταση στην ουσία συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο  το μέλλον της χώρας.

Για αυτούς τους λόγους δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους και όσες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο προτάσεις – πρόταση- προς τους “Θεσμούς” και υπογραμμίζουμε ότι η ίδια αυτή τοποθέτηση της μη ψήφισης ανταποκρίνεται και στις δικές μας πολιτικές πεποιθήσεις.

Όλοι/ες θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση δεν θα έπρεπε να ψηφισθεί από την Βουλή και αν εμείς μετά από προβληματισμό ψηφίζουμε τελικά αυτήν την πρόταση, το κάνουμε μόνο και μόνο για να μην δώσουμε αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση μας προκειμένου να τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση.

Το δικό μας “ναι” που υπαγορεύεται από τους παραπάνω πολιτικούς λόγους, δεν μπορεί να καταγραφεί ως “ναι” στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης, τα οποία θα αγωνιστούμε μαζί με το εργατικό- λαϊκό κίνημα για να μην περάσουν στη ζωή το επόμενο διάστημα.

Η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά στήριξη μισθών και συντάξεων, ρευστότητα στην οικονομία και βαθιά διαγραφή χρέους.

Οι υπογράφοντες/ουσες βουλευτές

Αμανατίδου Λίτσα
Δελημήτρος Κωνσταντίνος
Ζάννας Ζήσης
Ζερδελής Γιάννης
Ήσυχος Κώστας
Ιωαννίδης Ηλίας
Καματερός Ηλίας
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κώτσιας Θωμάς
Ουζουνίδου Ευγενία
Πετράκος Θανάσης
Σαμοΐλης Στέφανος
Τσανάκα Αλεξάνδρα
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χουντής Νίκος»

Ύστατη έκκληση Τσίπρα που όμως δεν εισακούστηκε από τους βουλευτές

Να σημειωθεί ότι οι 17 διαφοροποιήσεις ήρθαν ακόμη και αμέσως μετά την ύστατη προσπάθεια του πρωθυπουργού λίγο πριν την ψηφοφορία να μετατρέψει την ονομαστική ψηφοφορία σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η διαδικασία εκρίθη ως απαραίτητη προκειμένου η κυβέρνηση να έχει την μέγιστη δυνατή στήριξη σε μία προσπάθεια την τελευταία κρίσιμη στιγμή. Είναι προφανές ότι σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνείδηση του καθενός βαραίνει. Αναμετριόμαστε με το μπόι μας και το μπόι της ιστορίας. Η εξουσιοδότηση αποτελεί επιλογή ευθύνης σε ότι αφορά τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Αποτελεί την ελάχιστη ευθύνη στο σύνολο της κυβέρνησης που δίνει μάχη επί 5 μήνες με αυταπάρνηση. Και για τους Βουλευτές αποτελεί ψήφο συνείδησης και εθνικής ευθύνης».

drone 600

Σχετικά Άρθρα