Κόμματα Τελευταία Νέα

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ… Ομολογία Τσακαλώτου: Κάνουμε δημοψήφισμα για να μην πέσει η κυβέρνηση!!!

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπεφτε. Αυτό απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο CNN. Στη συνέντευξή του, ο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης παραδέχθηκε ότι αν επικρατήσει το «Ναι», θα έχει ηττηθεί η κυβέρνηση, αλλά θα εφαρμοστεί η ετυμηγορία του λαού και κατηγόρησε τους Θεσμούς ότι εκείνοι δεν φέρθηκαν ως ενήλικες- απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ- επειδή δεν έκαναν πίσω στις θέσεις τους.

Όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει τη στάση του πρωθυπουργού, με την Κριστιάν Αμανπούρ να του επισημαίνει ότι από τη μία ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους ηγέτες της ΕΕ ότι θα αποδεχθεί την πρότασή τους με κάποιες αλλαγές και από την άλλη δήλωσε στους Έλληνες ότι τους εκβιάζουν και τους κάλεσε να ψηφίσουν «Οχι», ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Η θέση της κυβέρνησης είναι απλή. Η πρόταση των θεσμών δεν είναι μία λύση βιώσιμη. Δεν δημιουργούσε τις συνθήκες για να κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσαμε να το θέσουμε στη βουλή γιατί δεν θα ψηφιζόταν και θα έπεφτε η κυβέρνηση. Για αυτό προχωρήσαμε στο δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο λαός αν είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός. Αν απαντήσουν ”Ναι”, θα το σεβαστούμε. Αν πούνε ”Οχι”, θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση, για μία συμφωνία βιώσιμη».

Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος του CNN του επεσήμανε ότι σε νέες δηλώσεις της η Κριστίν Λαγκάρντ ουσιαστικά επανέλαβε το υπονοούμενο για το ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με ενήλικες. «Δεν θα πάω σε αυτό το επίπεδο. Οποιος έχει παρακολουθήσει τη διαπραγμάτευση ξέρει ότι η πρότασή μας ήταν αυτό που πιστεύαμε ότι είναι το κοινό έδαφος. Οι Θεσμοί έμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις που είχαν πριν από τρεις μήνες. Με εξαίρεση τα ελαφρώς πιο γενναία πρωτογενή πλεονάσματα, στα υπόλοιπα το ΔΝΤ δεν έκανε πίσω. Ας αποφασίσουν οι τηλεθεατές σας ποιοι είναι οι ενήλικες και ποιοι όχι».

Οταν η Κριστίν Αμανπούρ επέμεινε στο γιατί γίνεται το δημοψήφισμα, από τη στιγμή που έχει αποσυρθεί η πρόταση των δανειστών, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: «Πάντα υπάρχει λόγος για δημοκρατία. Αν η Ευρώπη αποφασίσει ότι δεν μπορεί να ζήσει με μία κυβέρνηση με ελαφρώς διαφορετικές προτεραιότητες, κοινωνικές και οικονομικές, τότε κλείνει την πόρτα στη δημοκρατία και ανοίγει την πόρτα σε επικίνδυνες ακροδεξιές πολιτικές. Αν δεν υπάρχει τίποτα στο τραπέζι μετά από την εντολή του λαού, τότε όλος ο κόσμος θα βγάλει το συμπέρασμα ότι στην Ευρώπη μπορείς να ψηφίσεις ό,τι θέλεις, αλλά πάντα θα έχεις τις ίδιες πολιτικές. Αυτό δεν είναι καλό για τη δημοκρατία».

Στην περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα, τότε τα επιχειρήματα και οι θέσεις της κυβέρνησης θα έχουν ηττηθεί, παραδέχθηκε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος. «Δεν θα κάνω υποθέσεις για τους πολιτικούς μηχανισμούς. Αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία, αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να την περάσει. Εκείνοι που την πιστεύουν θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο από εκείνους που δεν την πιστεύουμε και είναι κάτι που πρέπει να δούμε πώς θα γίνει», τόνισε.

Σημείωσε πάντως ότι οι «λογικοί ενήλικες μπορούν να λύσουν γρήγορα τα προβλήματα αν υπάρχει καλή θέληση», αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση και εκτίμησε ότι μετά από το δημοψήφισμα θα υπάρχει αυτή η καλή θέληση. «Μπορούμε να έχουμε μία λίγο πιο βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη συμφωνία. Είναι ώρα να φύγει το Grexit από το τραπέζι», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από το iefhmerida

Σχετικά Άρθρα