Πολιτισμός Τελευταία Νέα

30 αρχαιότητες κατασχέθηκαν … λίγες μέρες μετά την έναρξη της καμπάνιας ενάντια στην αρχαιοκαπηλία από την πόλη της Ξάνθης

 ΕΙΚΟΝΑ 5 ΕΙΚΟΝΑ 4 ΕΙΚΟΝΑ 3 ΕΙΚΟΝΑ 1 ΕΙΚΟΝΑ 6

Κύκλωμα αρχαιοκαπήλων συνελήφθη την ΕΛ.ΑΣ, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της καμπάνιας ενάντια στην αρχαιοκαπηλία από την πόλη της Ξάνθης, από τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca. Την Τρίτη 5 Μαΐου 2015, μετά από πρωτοβουλία και άριστη συνεργασία του ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη με τις διωκτικές αρχές κατασχέθηκαν 30 αρχαιότητες του 5ου αι. π.Χ. από την περιοχή των Δελφών. Συγκεκριμένα:  Δεκατέσσερις (14) μικρογραφίες αγγείων γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων στην πλειονότητά τους μικροί αρύβαλλοι.  Δυο (2) αγγεία γεωμετρικών χρόνων που φέρουν γραπτή διακόσμηση. Δυο (2) αγγεία εκ των οποίων το ένα ληκύθιο και μια μικρογραφία αγγείου υστεροκλασικής περιόδου. Ένα (1) λυχνάρι πρώιμων βυζαντινών χρόνων. Ένα (1) αγγείο πρώιμων βυζαντινών χρόνων. Ένα (1) μικρό πήλινο ειδώλιο χοίρου γεωμετρικής περιόδου. Οχτώ (8) πήλινα ειδώλια καθιστών και όρθιων γυναικείων μορφών, διαφόρων περιόδων.  Ένα (1) πήλινο ειδώλιο όρθιας γυναικείας μορφής.

Ο Γιώργος Τσούκαλης, βραβευμένος διεθνώς για το εθελοντικό του έργο ενάντια στην αρχαιοκαπηλία, έλαβε πριν από ενάμιση μήνα, την πληροφορία ότι κύκλωμα αρχαιοκαπήλων 3-4 ατόμων είχαν στην κατοχή τους αρχαιότητες από την περιοχή των Δελφών. Ο ίδιος αναφέρει: «Αφού φιλτράρισα τις πληροφορίες, τις ερεύνησα και επιβεβαίωσα τα δεδομένα, ενημέρωσα, το τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας. Κατόπιν εντοπίσαμε τους αρχαιοκάπηλους και χθες στο Παλαιό Ψυχικό συνελήφθησαν 3 έλληνες υπήκοοι, μετά από άριστα οργανωμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ και σήμερα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Οι 30 αρχαιότητες που κατασχέθηκαν είναι του 5ου αι. π.Χ., σημαντικότατες για την ιστορία των Δελφών. Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που αυτή η επιχείρηση ήρθε αμέσως μετά την έναρξη καμπάνιας ενάντια στην αρχαιοκαπηλία στην Ξάνθη και την αφιερώνω στη σπουδαία Ελληνίδα Βίκυ Μπαφατάκη, Αρχαιολόγο- Επικοινωνιολόγο, Γ. Γρ. των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca που ταξιδεύει τον πολιτισμό μας παγκοσμίως. Ευχαριστώ εκ βαθέων τους κολοσσούς της τέχνης, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σμαραγδή, τον Αλέξη Κωστάλα που στήριξαν με την παρουσία τους το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, τις αρχές της Ξάνθης και της ευρύτερης Περιφέρειας, τους ανθρώπους του πνεύματος αλλά και τον απλό κόσμο που αγκάλιασε όλο αυτό το εγχείρημα. Ιδιαιτέρως  ευχαριστώ όλα τα μέλη των Βραβείων G. Sciacca στην Ξάνθη, αλλά πρωτίστως τον Υπεύθυνο Οργανωτικού, Τάσο Θεοδωρακέα που είχε την πρωτοβουλία της εκδήλωσης. Θερμές ευχαριστίες στον στρατηγό Χρήστο Παπαζαφείρη, Διοικητή Ασφαλείας Αττικής, στον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Οικονομικού Εγκλήματος Θανάση Πράπα και στον Διοικητή του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας Κώστα Χριστόλογλου.

Σχετικά Άρθρα