178 ΝΑΙ, 120 ΟΧΙ. Στη Βουλή μεταφέρθηκε το απόγευμα του Σαββάτου το δραματικό πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε ύστερα από το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευή. Μετά από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την επεισοδιακή αντιπαράθεση του Αντώνη Σαμαρά με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ακολούθησε η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα.
Τελικώς, λίγο πριν τις 03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής, επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 298 Βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή και κατά ΝΔ, Ποτάμι,, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Ειδικότερα βρέθηκαν 178 υπέρ και 120 κατά.
Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γαλέος και η Βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γαλέος και η Βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου, η οποία απέστειλε επιστολή με την οποία δηλώνει ότι, αν παρίστατο, θα καταψήφιζε. Ωστόσο η ψήφος της δεν προσμετράται.
Αντίθετα προσμετρήθηκαν οι επιστολικές ψήφοι των Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Θανάση Μπούρα, Γιάννη Αμανατίδη, Σταύρου Αραχωβίτη και Ανδρέα Μιχαηλίδη.
Στη συνέχεια η πρόεδρος της Βουλής μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το πρακτικό της διαδικασίας.
Ήδη από την Κυριακή ξεκινούν οι διαδικασίες για την ομαλή διεκπεραίωση του δημοψηφίσματος, του πρώτου στη χώρα μας από το 1974.
Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός θα στείλει μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας
Η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ευρωπαϊκή Ιστορία γιατί αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου.
«Η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι» τόνισε και διεμήνυσε ότι στη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει την άδεια των Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη διαφύλαξή της.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, με τη δύναμη της λαϊκής ετυμηγορίας, «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας».
Αρνηθήκαμε την παράδοση της χώρας· η απάντηση του λαού πρέπει να είναι πάνδημη απέναντι στην άθλια συμφωνία των δανειστών, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι θα γίνει σεβαστή η ψήφος, όποια και αν αυτή είναι.
«Είμαστε ένας λαός που αγαπά την ειρήνη, όταν όμως μας κηρύττουν τον πόλεμο ξέρουμε να πολεμάμε και να νικάμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός έπειτα από μία θυελλώδη συνεδρίαση επί της απόφασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στη σκιά του δραματικού Eurogroup που κατέληξε σε ρήξη στις Βρυξέλλες.
Δεν αρνηθήκαμε τον συμβιβασμό, αλλά την παράδοση της χώρας ως μίας οικονομικής αποικίας σε αλλότρια συμφέροντα αλλά και της οικονομίας σε μία νέα υφεσιακή σκοτοδίνη, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας πάνδημη ψήφο στις κάλπες της 5ης Ιουλίου.
«Διαπραγματευτήκαμε με ανοιχτά χαρτιά και με διάθεση συνεργασίας, με στόχο έναν έντιμο συμβιβασμό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και προσωπικά έκανα ό,τι ήταν δυνατό. Στο τέλος επικράτησαν οι ακραίες φωνές μεταξύ των εταίρων και των θεσμών» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως κάθε πολίτης αυτού του τόπου γνωρίζει πως η Ελλάδα έκανε ειλικρινή προσπάθεια διαπραγμάτευσης. «Από τις πρώτες μέρες της εκλογής μας δώσαμε σκληρή μάχη για τον λαό και την πατρίδα μας, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «διαπραγματευτήκαμε με την πλάτη στον τοίχο σε συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας».
Από χθες το βράδυ, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, «ξεκίνησε μια απίστευτη εκστρατεία φόβου που θα κλιμακωθεί» και πρόσθεσε: «Ο κόσμος όμως πεισμώνει. Οι Έλληνες γνωρίζουν να αψηφούν τον φόβο και να αντέχουν. Ας αναλογιστούν κάποιοι ότι οι εκβιασμοί φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Η αξιοπρέπεια ενός λεηλατημένου λαού δεν είναι παιχνίδι. Χθες μας εκβίαζαν με τη ρευστότητα, σήμερα με τις τράπεζες, κάποτε και οι εκβιασμοί στερεύουν. Το μόνο που σήμερα έχει να φοβηθεί ο ελληνικός λαός μετά από τόσα χρόνια λεηλασία είναι ο φόβος.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης μεταξύ άλλων:
«Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ντάισεμπλουμ για να δώσουμε το λόγο στον ελληνικό λαό. Θα υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας».
«Μας ζήτησαν να αυτοεξαιρεθούμε από το ευρωπαϊκό κεκτημένο των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
«Απαίτησαν την εκτόξευση του ΦΠΑ στον τουρισμό, δηλαδή στα ξενοδοχεία και την εστίαση, από το 6,5% στο 23%».
«Δεν μας ζήτησαν να συμφωνήσουμε, μας ζήτησαν να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια».
«Μας ζήτησαν όπως και τους προηγούμενους να επιτεθούμε, για μία ακόμα φορά, στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους».
«Η ώρα που θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα δε πρόκειται να παραδοθεί. Ότι δεν είναι παιχνίδι που τελείωσε».
«Η απόφασή μας να εκφραστεί κυρίαρχα ο ελληνικός λαός δεν είναι απόφαση ρήξης με την Ευρώπη».
Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα στείλει μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας σε όλη την Ευρώπη.
«Ενα μεγάλο “ναι” στην απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει αυτό το τελεσίγραφο που προσβάλλει τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης».
Σαμαράς: Το ερώτημα είναι να πούμε «ναι» ή «όχι» στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ
Η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα σέρνει την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την τεταμένη συζήτηση στη Βουλή.
Η ομιλία του διακόπηκε ωστόσο έπειτα από «εξέγερση» των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι κάλεσαν την Ζωή Κωνσταντοπούλου να κατέβει από τα έδρανα, υποστηρίζοντας ότι ο κανονισμός της απαγορεύει να μιλά ως βουλευτής και ταυτόχρονα να προεδρεύει της Βουλής.
Ο κ. Σαμαράς κατέβηκε λίγο αργότερα από το βήμα. «Δεν είσαι δικτάτορας, είσαι πρόεδρος της Βουλής» είπε στην κ. Κωνσταντοπούλου.
Η πρόεδρος της Βουλής παραδέχτηκε το λάθος της κατέβηκε τελικά από το προεδρείο, οπότε ο κ. Σαμαράς επανήλθε.
Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν είναι αν θα επιλέξουμε ανάμεσα στην πρόταση της κυβέρνησης και την πρόταση των δανειστών, αλλά αν θα πούμε «ναι» ή «όχι» στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ.
Τόνισε ακόμα ότι το δημοψήφισμα αφορά μια πρόταση «που δεν υπάρχει πια».
Η αρνητική απάντηση στο δημοψήφισμα που προτείνει η κυβέρνηση ισοδυναμεί με αυτοκτονία, είπε, και χαρακτήρισε ασαφές το ερώτημα, εκτιμώντας πως άλλοι θα ψηφίσουν «όχι» για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και άλλοι για να φύγει.
«Αποτύχατε δραματικά και με πάταγο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι αθετεί τις προεκλογικές υποσχέσεις της, καθώς αντί να προσφέρει 11 δισ. ευρώ σε παροχές, όπως είχε υποσχεθεί, προτείνει μέτρα 8 δισ.
Τα μέτρα που περιλαμβάνει η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης προβλέπουν οκτώ φορές περισσότερα μέτρα από το «mail Χαρδούβελη», είπε ο κ. Σαμαράς.
Υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση «ικανοποίησε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών» και ότι η πρότασή της «διαφέρει ελάχιστα» από την πρόταση των θεσμών.
Σχολιάζοντας τις ουρές σε ATM και σουπερμάρκετ, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως οι πολιτικές της κυβέρνησης γονατίζουν τη χώρα «χωρίς να έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο».
Δήλωσε πως το κόστος της αδράνειας της κυβέρνησης τους τελευταίους πέντε μήνες ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο μπορεί να αποδείξει.
«Κάνατε τη χώρα Ζάμπια σε πέντε μήνες» είπε.
Διερωτήθηκε ακόμα πώς η κυβέρνηση θα αποπληρώσει τα χρέη της εντός της χώρας.
Να άρει την απόφαση για δημοψήφισμα και να προχωρήσει σε εκλογές κάλεσε την κυβέρνηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής.
«Επί πέντε μήνες πελαγοδρομούσατε, δίχως σχέδιο, δίχως προτάσεις» επισήμανε η κ. Γεννηματά, ασκώντας κριτική στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην θέσει ζήτημα χρηματοδότησης τον Φεβρουάριο.
Εμπαίξατε τον ελληνικό λαό, εξήγησε εν συνεχεία, τονίζοντας ότι εξαρχής έπρεπε να συγκροτηθεί μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.
«Η αποτυχημένη διαπραγμάτευση οδηγεί στο αδιέξοδο» κατήγγειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στηλιτεύοντας τις πράξεις της κυβέρνησης, οι οποίες οδήγησαν στη διάλυση κάθε πιθανότητας συνεργασίας με τις χώρες του Νότου.
Γεννηματά: «Όχι» στο δημοψήφισμα, «ναι» στις εκλογές
Να άρει την απόφαση για δημοψήφισμα και να προχωρήσει σε εκλογές κάλεσε την κυβέρνηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής.
«Επί πέντε μήνες πελαγοδρομούσατε, δίχως σχέδιο, δίχως προτάσεις» επισήμανε η κ. Γεννηματά, ασκώντας κριτική στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην θέσει ζήτημα χρηματοδότησης τον Φεβρουάριο.
Εμπαίξατε τον ελληνικό λαό, εξήγησε εν συνεχεία, τονίζοντας ότι εξαρχής έπρεπε να συγκροτηθεί μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.
«Η αποτυχημένη διαπραγμάτευση οδηγεί στο αδιέξοδο» κατήγγειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στηλιτεύοντας τις πράξεις της κυβέρνησης, οι οποίες οδήγησαν στη διάλυση κάθε πιθανότητας συνεργασίας με τις χώρες του Νότου.
Βενιζέλος: Το δημοψήφισμα είναι βλαπτικό για τη χώρα
«Η κυβέρνηση νομίζει ότι παγιδεύει την αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να λύσει το εσωκομματικό της πρόβλημα και το καθιστά πρόβλημα της χώρας. Όμως οι παγίδες πολλές φορές οδηγούν σε αυτοπαγίδευση που δεν αφορούν την κυβέρνηση αλλά τη χώρα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα είναι βλαπτικό για τη χώρα και σημείωσε ότι αν φτάσουμε στο δημοψήφισμα, το δικό μας «ναι» δεν θα είναι «ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης. Δεν λέμε «ναι» στο κείμενο των πιστωτών, θα είναι «ναι» στην Ευρώπη, διευκρίνισε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «το «όχι της κυβέρνησης δεν είναι υπερήφανο. «Είναι “όχι” στο ευρώ» είπε και εξέφρασε την ελπίδα να έχει επίγνωση τι κάνει. Τόνισε ότι σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα, στην καλύτερη περίπτωση να ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση αλλά με δυσμενέστερους όρους και προϋποθέσεις.
«Δεν θα μοιάζει με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 αλλά με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών της ηττημένης Γερμανίας το 1919» είπε ο κ. Βενιζέλος.
«Το θέμα δεν είναι τι θα γίνει το βράδυ του δημοψηφίσματος, αλλά τι θα γίνει την προσεχή Δευτέρα το βράδυ» υπογράμμισε, ενώ άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται ως Πόντιος Πιλάτος και ως «λευκός πρωθυπουργός».
Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Βενιζέλου σημειώθηκε ένταση, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου, παίρνοντας αφορμή από αναφορά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη στάση της κυπριακής Βουλής το 2012, ανέφερε προς τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χτυπούσαν τα χέρια τους στα έδρανα, να μην υπερασπίζονται εκβιασμούς προς Κοινοβούλια.
Καμμένος: Οι δανειστές θέλουν να ταπεινώσουν την Ελλάδα
Πυρά κατά των θεσμών και της πρότασης που κατέθεσαν προς την Ελλάδα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Όπως είπε η πρόταση που τίθεται σε δημοψήφισμα αποτελεί ταφόπλακα της οικονομίας η οποία οδηγεί σε αφοπλισμό της χώρας και σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας. «Ζητούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την βαριά φορολογία των αγροτών, ζητούν να εγκαταλείψουμε τις σημαίες…» είπε.
»Οι δανειστές έδειξαν ότι δεν επιθυμούν συμβιβασμό αλλά να υποτάξουν και να ταπεινώσουν την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε: «Μια μείωση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων θα οδηγήσει σε ένα γερασμένο στρατό. Ο ελληνικός λαός δεν δέχεται να του κουνούν το δάχτυλο, να του κλείνουν τις τράπεζες είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας».
«Οι 16 σελίδες, θα είναι το τέλος της ύπαρξης της Ελλάδος» εξήγησε και κατέληξε: «Το δημοψήφισμα αφορά όλη την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα»
Κουτσούμπας: «Όχι» στην πρόταση των δανειστών και στην πρόταση της κυβέρνησης
Να πει ένα μεγάλο “όχι”, τόσο στην πρόταση των δανειστών όσο και στην πρόταση της κυβέρνησης, κάλεσε τον λαό ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών Θεσμών.
“Ούτε η μία ούτε η άλλη πρόταση δίνουν λύση στο πρόβλημα. Το “όχι” της κυβέρνησης είναι απάτη για να πει ο λαός “ναι” στη δική της αντιλαϊκή πολιτική” επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι “θέλουν να δέσουν χειροπόδαρα το λαό, και μετά να του λένε ότι εκείνος έκανε την επιλογή, να γίνει με τη βούλα του ό,τι γίνει και να δικαιωθεί, τελικά, ο ποιητής που λέει “λαέ μου ευκολόπιστε και πάντα προδομένε”. Εξάλλου, κάλεσε τους πολίτες να συνταχθούν με το ΚΚΕ, προς την κατεύθυνση της αποδέσμευσης από την ΕΕ.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επισήμανε ότι η κυβέρνηση φέρνει “εκβιαστικά διλήμματα χωρίς να θίγουν αυτούς που ευθύνονται για την κρίση: το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, η ΕΕ, οι λυκοσυμμαχίες που τον σφάζουν εδώ και χρόνια με αριστερό ή δεξιό πρόσημο”. Χαρακτήρισε, δε, ως σταγόνα στον ωκεανό την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διευκολύνει τους επιχειρηματίες με διάφορους τρόπους. Όπως εξήγησε, αυτοί οι φόροι είναι έκτακτοι, ενώ οι φόροι για το λαό ήρθαν για να μείνουν, είναι μέτρα κατά του λαϊκού εισοδήματος.
Εξάλλου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τολμάει να φέρει την πρότασή της στη Βουλή, καθώς, όπως είπε “και ‘σεις και εκείνοι προτείνετε βάρβαρα μέτρα με κάποια στρογγυλέματα στα ισοδύναμα”. Η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, της εισφοράς αλληλεγγύης (ουσιαστικά προς όφελος των εργοδοτών, όπως είπε) είναι ή δεν είναι μείωση εισοδήματος; διερωτήθηκε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι “ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι τώρα εμφανίζεται η ΝΔ δικαιωμένη, και θέλει να βγει κι από πάνω”.
Θεοδωράκης: «Ο Τσίπρας θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας»
Δεν είναι η μάχη που θέλαμε,είναι η μάχη όμως που θα κερδίσουμε, ήταν η φράση με την οποία άρχισε την ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, η οποία διεξήχθη νωρίτερα στη Βουλή.
«Η απόφαση του κ.Τσίπρα να θέσει σε αμφιβολία την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι το μεγάλο του λάθος που δε θα του το συγχωρέσει ούτε σήμερα ο ελληνικός λαός ούτε αύριο η ιστορία», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και τόνισε ότι «θα πρέπει ήδη να προβληματίζεται που την απόφασή του έχουν χειροκροτήσει προς στιγμήν η Χρυσή Αυγή και βέβαια οι ΑΝΕΛ».
Στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές και τα στελέχη του Ποταμιού επιτέθηκαν με σκληρό τρόπο στις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που όπως ειπώθηκε, θα οδηγήσουν τη χώρα στα βράχια.Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας εκτίμησε ότι η επικοινωνιακή καταιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να στιγματίσει ως εχθρούς και προδότες όλους αυτούς που υπερασπίζονται την ευρωπαϊκή πορεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ομάδα τεκμηρίωσης, αυτή τη στιγμή εάν γίνει δεκτή η καταστροφική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως αποτέλεσμα να μην πληρωθούν τον Ιούλιο ούτε οι μισθοί ούτε οι συντάξεις. Είναι το δόγμα του Γιάνη Βαρουφάκη – όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ορφανός -που είχε πεi ότι «οι Έλληνες θέλουν αξιοπρέπεια πριν από δουλειές και χρήματα», ενώ, όπως επισήμανε ο Γιώργος Μαυρωτάς, «οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν εκ του ασφαλούς καθώς έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Αθήνα. Ας τα επαναπατρίσουν τη Δευτέρα για να έχουν δικαίωμα να μιλάνε».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης – κλείνοντας τη συνεδρίαση – εμφανίστηκε σίγουρος για την επιτυχία του αγώνα υπέρ της Ευρώπης – όπως είπε – και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι η ώρα να ηττηθούν μια για πάντα οι ακροδεξιοί και ακροαριστεροί λαϊκιστές, να τελειώνουμε με τις ψευδαισθήσεις που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη στο χθες. Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη, μια συμφωνία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης ώστε να κερδίζουν περισσότερα οι περισσότεροι».
Στη συνεδρίαση παρόντα ήταν και πολλά στελέχη του Ποταμιού.
Υπέρ του δημοψηφίσματος η Χρυσή Αυγή
Υπέρ του δημοψηφίσματος και κατά της πρότασης των εταίρων δήλωσε ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «το δημοψήφισμα έχει ήδη γίνει στις 25.1. Επρεπε εξ αρχής να καταγγείλετε το μνημόνιο».
«Η ΧΑ θα είναι συνεπής στην γραμμή κατά των μνημονίων. Εμείς δεν λέμε άλλα προεκλογικά και άλλα μετά τις εκλογές. Συμφωνούμε σε δημοψήφισμα με το οποίο πιστεύουμε ότι ο λαός θα απορρίψει την ιταμή πρόταση Ευρωπαίων» είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε ότι οποιαδήποτε συμφωνία υπογράψει η κυβέρνηση θα πρέπει να περιλαμβάνει διαγραφή χρεών.
«Η Ευρώπη είναι Ελληνική και όχι η Ελλάδα Ευρωπαϊκή» σημείωσε καταγγέλλοντας τους όρους και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ.