ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Στους προηγούμενους ρίχνει την ευθύνη για την μη επαναλειτουργία της Σχολής Αστυνομίας Ξάνθης ο Σύριζα

astynomikh sxolh xanthis

Το καλοκαίρι του 2012 η τότε συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ προχώρησε στο κλείσιμο της Αστυνομικής Σχολής Ξάνθης, μετατρέποντας τις εγκαταστάσεις σε κέντρο κράτησης μεταναστών. Απέναντι στις έντονες αντιδράσεις της τοπικής  κοινωνίας, φορέων και οργανώσεων, ο τότε Υπουργός Δημοσίας Τάξης διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι επρόκειτο για προσωρινό μέτρο και ότι πολύ σύντομα η σχολή θα επαναλειτουργούσε.

Την ίδια στιγμή, και ακολουθώντας μια ακροδεξιά ρητορική που επέρριπτε την ευθύνη στον πάντα εύκολο στόχο, στους μετανάστες, οι υποστηρικτές της τότε κυβέρνησης επιχειρούσαν να δημιουργήσουν προπέτασμα καπνού για να καλύψουν την πολιτική τους ηγεσία. Είναι οι ίδιοι που σήμερα κατηγορούν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τις αμαρτίες εκείνων που υποστήριζαν.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Η μετατροπή της Αστυνομικής Σχολής Ξάνθης σε κέντρο κράτησης, που μόνο προσωρινή δεν αποδείχθηκε, πραγματοποιήθηκε, σχεδόν εξολοκλήρου, με κοινοτικά κονδύλια που αφορούν προγράμματα 10ετούς διάρκειας και δεσμεύουν για τη λειτουργία του ως τέτοιο καθ’ όλη τη διάρκειά τους. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα μας υποχρεούται στην επιστροφή των κονδυλίων που έχουν αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο μέσα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Δυστυχώς, αποδεικνύεται περίτρανα ότι εκείνοι που σήμερα υποκριτικά αγωνιούν για την επαναλειτουργία της Αστυνομικής Σχολής όχι μόνο απέκρυψαν από τον κόσμο την αλήθεια αλλά ταυτόχρονα προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α εξετάζουμε τρόπους για την επαναλειτουργία της Αστυνομικής Σχολής Ξάνθης, μέσα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο και χωρίς να μοιράζουμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις αστυνομικές σχολές, εξαιτίας της μνημονιακής δέσμευσης για πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο – και συνακόλουθα στην Ελληνική Αστυνομία – συνεπάγεται ότι δεν θα ανοίξουν ξανά ταυτόχρονα όλες οι σχολές που είχαν σταματήσει τη λειτουργιά τους, καθώς οι ανάγκες καθορίζονται από τον αριθμό των εισακτέων. Και αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα δεν έχουν απορροφηθεί οι επιτυχόντες των πανελλήνιων εξετάσεων του 2013 και 2014. Σήμερα, η κυβέρνηση προχωρά στην απορρόφηση των πρώτων επιτυχόντων, ενώ δεσμευόμαστε πως το επόμενο έτος θα πραγματοποιηθεί η απορρόφηση των επιτυχόντων και της δεύτερης χρονιάς, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες επαναλειτουργίας όλων των σχολών.

Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη της Νέας Δημοκρατίας να εναποθέσει τις ελπίδες της για την επίλυση των αδιεξόδων της στη σημερινή κυβέρνηση. Εμείς από πλευράς μας αναλαμβάνουμε την ευθύνη για επίλυση όλων των θεμάτων αποφεύγοντας όμως λάθη και παθογένειες του παρελθόντος.

Στάθης Γιαννακίδης – Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Βουλευτές Ξάνθης – ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Σχετικά Άρθρα