Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Οδηγίες για την συμπλήρωση των δηλώσεων από τους φοροτεχνικούς της Ξάνθης

forologiki dilwsi_22

Το 2015 έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης όσοι είναι άνω των 18 ετών και αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, ανεξάρτητα αν είναι εξαρτώμενα μέλη. Η δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Συνεπώς, καλό θα ήταν όσοι θα υποβάλλουν φέτος δήλωση να προμηθευτούν του απαραίτητους κωδικούς taxisnet.

Καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης είναι η 30/6/2015.

Στο θέμα αυτό θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους φορολογούμενους ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών κατά 3,5 μήνες για την έναρξη της υποβολής και ακόμη και σήμερα εκκρεμούν νομοθετικές παρεμβάσεις και οδηγίες για την σωστή εκκαθάριση των δηλώσεων. Συνεπώς, είναι πρακτικά αδύνατο να ολοκληρωθεί η διαδικασία ακόμη και μέχρι την 31/7/2015.

Οι καθυστερήσεις αυτές συμπαρασύρουν μια σειρά από άλλες δηλώσεις όπως το Α21 (οικογενειακά επιδόματα).

Υπάρχει υποχρέωση να δηλωθούν ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ των φορολογούμενων ανεξάρτητα αν είναι απαλλασσόμενα ή όχι. π.χ. τόκοι καταθέσεων, έσοδα από οικιακά φωτοβολταϊκά, αγροτικά εισοδήματα, αγροτικές επιδοτήσεις κλπ.

Δε θα σταλούν βεβαιώσεις ή έντυπα προς τους φορολογούμενους. Θα πρέπει οι ίδιοι να μεριμνήσουν για την έγκαιρη εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του φόρου δεν έρχονται πλέον ταχυδρομικά αλλά εκδίδονται με την υποβολή της δήλωσής μας και ανεξάρτητα πότε θα υποβληθεί η δήλωση (καταληκτική ημερομηνία 30/6/2015) η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 31.7.2015.

Από 1.1.2015 κάθε αλλαγή στην ακίνητη περιουσία (αγορά, πώληση, δωρεά, γονική παροχή, κληρονομιά κλπ) πρέπει να δηλώνεται το αργότερο εντός 30 ημερών από τη σχετική πράξη (συμβόλαιο). Διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο € 100. Οι μεταβολές που έγιναν μέχρι 31.5.2015 θα δηλωθούν μέχρι την 30.6.2015.

Γενικά, οι φορολογούμενοι θα ήταν καλό να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, γιατί παρατηρείται το φαινόμενο αποκλίσεις και παραλήψεις κατά τη διαδικασία μιας μεταβίβασης να επιφέρουν τσουχτερά πρόστιμα. Τα ακίνητα πρέπει να είναι δηλωμένα στην πραγματική τους κατάσταση.

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος αλλά και οποιοσδήποτε αποκτά αγροτικό εισόδημα έστω και μικρό θα προσδιορίσουν το εισόδημά τους λογιστικά. Πρακτικά αυτό σημαίνει έσοδα μείον έξοδα. Το εισόδημα αυτό και οι επιδοτήσεις άνω των € 12.000 φορολογούνται με συντελεστή 13%. Ενδεικτικά τα έξοδα περιλαμβάνουν πετρέλαια για το επαγγελματικό αυτοκίνητο, σπόρους, λιπάσματα, τροφές για τα ζώα, υλικά για τις αγροτικές εγκαταστάσεις, εργόσημα, κλπ. Επίσης κάθε φορά που πουλάνε προϊόντα τους, πρέπει είτε να εκδίδουν, είτε να παίρνουν από τον αγοραστή το ανάλογο παραστατικό. Η εκπλήρωση των παραπάνω υποχρεώσεων των αγροτών επιφέρει ένα επιπλέον κόστος σε αυτούς που δυστυχώς είναι αναπόφευκτο.

Σχετικά Άρθρα