Πολιτισμός Τελευταία Νέα

ΞΑΝΘΕΙΟΣ ΣΕΙΡΙΟΣ, γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

arsenioy stelios

Ο ΣΕΙΡΙΟΣ είναι το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό. Το όνομά του προέρχεται απο το ελληνικό ΄΄ σείριος ΄΄ που σημαίνει φωτεινός. Απόσταση απο τη Γη: 8611 έτη φωτός.

Προσωποποιημένος ο Σείριος μας έκανε την έκπληξη να μας παρουσιαστεί για λίγες ημέρες, να πάρουμε λίγο απο τη λάμψη του.

Η πόλη μας, η πόλη της Ξάνθης, κατ άλλους με τα χίλια χρώματα, κατ άλλους με τις απεριόριστες δυνατότητες, κατ άλλους ανεξάντλητη, κατ άλλους ανυπέρβλητη, κατ άλλους απροσμέτρητη, πενηνταπέντε ( 55 ) χρόνια μετά την απονομή του ΟSKAR μουσικής στο Μάνο Χατζιδάκι έζησε ονειρικές στιγμές.

Ουράνιες μελωδίες εναλλάσσονταν με ενα υπέρλαμπρο αστρικό φαινόμενο, τον ΞΑΝΘΕΙΟ ΣΕΙΡΙΟ απο μαθητές εικοσιδύο ( 22 ) Μουσικών Σχολείων της Μητροπολιτικής Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, υπενθυμίζοντας σε όλους εμάς τα λόγια – υπόσχεση των νέων της Σπάρτης στους μεγαλύτερης ηλικίας: ΄΄ ΑΜΕΣ ΔΕ Γ΄ ΕΣΟΜΕΘΑ ΠΟΛΛΩ ΚΑΡΡΟΝΕΣ ΄΄. Εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροί σας.Δεν είναι λόγια μονάχα. Είναι, ήταν έμπρακτη επιβεβαίωση.

Ο ΞΑΝΘΕΙΟΣ ΣΕΙΡΙΟΣ με τη μορφή συμφωνικής ορχήστρας η μεμονομένων μελωδών, με την όποια μορφή θέλει να του προσάψει η φαντασία του οποιουδήποτε έλαμψε εκτυφλωτικά σε κάθε τετραγωνική εδαφολογική σπιθαμή της πόλης της Ξάνθης και οχι μόνο.

ΚΛΕΟΣ – ΕΚΣΤΑΣΗ – ΑΝΑΤΑΣΗ.

Η άλλη όψη της ζωής, διαμετρικά αντίθετη απο αυτή που ζούμε τα τελευταία χρόνια, απο νέα παιδιά, που ξεχείλιζαν σφρίγος, δημιουργία, αγάπη για τον άνθρωπο, απόδωση τιμής στο Μάνο, το μοναδικό του ελληνικού πεντάγραμμου.

ΚΛΕΟΣ – ΕΚΣΤΑΣΗ – ΑΝΑΤΑΣΗ.

Υπενθύμιση του μεγαλείου που απεμπολέσαμε, μπορούμε πάραυτα να ξαναβρούμε. Το μεγαλύτερο στολίδι στον άνθρωπο ήταν, είναι και θα είναι η απλότητα. Μέτρο για απροσμέτρητες επιτυχίες. Φτάνει να την επιζητήσουμε και πάλι.

ΚΛΕΟΣ – ΕΚΣΤΑΣΗ – ΑΝΑΤΑΣΗ.

Έννοιες που θα πρέπει οπωσδήποτε να επαναφέρουμε στην καθημερινή μας ζωή για να αποκτήσει νόημα, ενδιαφέρον, υπόσταση.

Αλλοτριωθήκαμε.

Η ψυχή μας αλλοιώτεψε.

΄΄ Το σκυλί στην πόρτα μας, έγινε τσακάλι… ΄΄ έσπευσε κάποτε να μας θυμίσει ο Νίκος Γκάτσος, επιστήθιος φίλος του Μάνου.

Κι όμως, κι όμως, θα τα βρούμε πάλι.

Ο ΞΑΝΘΕΙΟΣ ΣΕΙΡΙΟΣ μας δείχνει το δρόμο.

Πρέπει κάθε έπαινος σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν μερόνυχτα ατέλειωτα, ώστε να ζήσουμε αυτό το μεγαλείο.

Η εικόνα της πλατείας της Ξάνθης απο τους 1500 μικρούς μουσικούς με το μαέστρο Νίκο Κυπουργό, η καλύτερη υπόσχεση σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Παρακαταθήκη αποφθεγματική του Μάνου.

΄΄ ΣΤΟ ΣΕΙΡΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕ Ο   Λ Ο Ρ Κ Α. ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΄΄
Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα