Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Διήμερη επίσκεψη στους φορείς της Ξάνθης πραγματοποίησε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας

kyprioi xanthi (4) kyprioi xanthi kyprioi xanthi (1) kyprioi xanthi (2) kyprioi xanthi (3)

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος επισκέφθηκε τη πόλη της Ξάνθης: την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Μαΐου 2015. Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του ακολούθησε το εξής πρόγραμμα:

12:00 π.μ. άφιξη του κ. Πρέσβη στη πόλη της Ξάνθης.

2:00 μ.μ. Επίσκεψη στο «Κέντρο Ανάδειξης της Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης Κύπρου Γρηγόρης Αυξεντίου», στο Αυξέντιο Ξάνθης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στη Βόρεια Ελλάδα, Κώστα Ψευδιώτη και την πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, Ελένη Χατζηγεωργίου. Εκεί συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Αβδήρων, Γιώργο Τσιτιρίδη. Ο κ. Πρέσβης εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον χώρο, αλλά και για τους κατοίκους του οικισμού του Αυξεντίου που άλλαξαν το όνομα του οικισμού τους από Νέο Κατράμιο σε Αυξέντιο, τιμώντας τόσο πολύ ένα ήρωα της Κύπρου. Η συνάντηση του με τον δήμαρχο υπήρξε εποικοδομητική και εγκάρδια.

8:00 μ.μ Παραβρέθηκε στην εκδήλωση «Κύπρος θαλασσοφίλητη- μια ματωμένη γη», που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης, το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Βόρεια Ελλάδα και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, στο «Π» των καπναποθηκών. Απεύθυνε σχετικό χαιρετισμό και αφού συγχάρηκε το Ε1 τμήμα του 4ου Δημοτικού Σχολείου και τις μαθήτριες Δεκαλτσίδου Κατερίνα και Πασχαλίδου Αλεξία του 5ου Γυμνασίου, τους έδωσε τα σχετικά βραβεία του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης.

Την Πέμπτη ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στη Βόρεια Ελλάδα, Κώστα Ψευδιώτη και την πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, Ελένη Χατζηγεωργίου επισκέφτηκε τους παρακάτω φορείς του τόπου:

9:30 – Είχε συνάντηση, μέσα σε εγκάρδιο κλίμα, με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Ζαγναφέρη στο γραφείο του στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Η συνάντηση ήταν φιλική και εποικοδομητική. Ο Πρέσβης της Κύπρου εξέφρασε τον θαυμασμό του για την όμορφη περιοχή της Ξάνθης και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε στενότερες επαφές μεταξύ των δύο περιοχών και ήδη ο υπεύθυνος τουρισμού της Περιφέρειας μας κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, με μεσολάβηση της προέδρου των Κυπρίων Ξάνθης, έχει έλθει σε επαφή με την διευθύντρια του Κυπριακού οργανισμού Τουρισμού στην Αθήνα, κα Ιωάννα Χατζηκωστή και εξετάζεται ο τρόπος που μπορούν να εξελιχθούν οι σχολικές εκδρομές από Κύπρο Ξάνθη και από Ξάνθη Κύπρο.

10:00 – Ο Πρέσβης συναντήθηκε εκ νέου, σε εθιμοτυπική επίσκεψη, με το Δήμαρχο   Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, στο γραφείο του στον Δήμο. Η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν ευχάριστη και εποικοδομητική και ο Πρέσβης κ. Κυριάκος Κενεβέζος εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στην όμορφη πόλη της Ξάνθης και την επιθυμία του, να την ξαναεπισκεφθεί. Στο τέλος της επίσκεψης έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο ανδρών.

10:30 – Ο κ. Κενεβέζος είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας των Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Θάνο Καφόπουλο, στη παλιά Πόλη στα γραφεία της Υπηρεσίας και είχαν μια εποικοδομητική συνομιλία.

12:00 – Τελευταία, λόγω ανειλημμένων εκκλησιαστικών υποχρεώσεων του Σεβασμιότατου, η εθιμοτυπική συνάντηση του Κύπριου Πρέσβη με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα. Η συνάντηση ήταν ευχάριστη και εποικοδομητική και ο σεβασμιότατος ενημέρωσε τον Κύπριο Πρέσβη για την περιοχή της Ξάνθης, για την Μητρόπολη και τις δράσεις της, αλλά και τις εντυπώσεις που έχει αποκομίσει από τις πολλαπλές επισκέψεις του στο νησί μας.

Στη συνέχεια ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος αναχώρησε για την Αθήνα, ευχαριστημένος από την επίσκεψη του στη πόλη μας , με την υπόσχεση ότι σύντομα θα ξαναέλθει μετά της συζύγου του. Εμείς σαν Σύλλογος ευχαριστούμε τον Πρέσβη μας για την εδώ παρουσία του τόσο στην πόλη, όσο και στις εκδηλώσεις μας και ευχόμαστε σύντομα να είναι και πάλι κοντά μας και ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Θράκης και Κύπρου να είναι πάντα ανοικτός και παραγωγικός.

Ελένη Χατζηγεωργίου

Πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα