ΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Συμμετοχή του Γ. Παυλίδη στη συνάντηση στην Αθήνα με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε κ. Corina Gretu

epitropos επίτροπος

            Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης κατά τη συνάντηση των Περιφερειαρχών στην Αθήνα σήμερα, 21 Μαΐου 2015, με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Corina Gretu, παρόντος του Υπουργού Οικονομίας, Yποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και στελεχών της Commission  και της DG Regio, έθεσε μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Η ΑΜΘ είναι Περιφέρεια με εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και γίνεται αποδέκτης αρνητικών επιπτώσεων από αυτό, όπως το μεταναστευτικό, τους περιορισμούς Schengen, τη μη ύπαρξη  αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ενδοχώρας (πχ απαίτηση visa -πρόβλημα 72 ωρών).

2. Για να υπάρξει ασφαλές και βιώσιμο επιχειρηματικό κλίμα επιβάλλεται να υπάρξει ομοιογένεια στη μεταχείριση γειτονικών Περιφερειών από διαφορετικές χώρες και άμεση διόρθωση του χάρτη των κρατικών και περιφερειακών ενισχύσεων. Όπως είναι σήμερα οι ρυθμίσεις έχουμε φυγή και εγκατάσταση επιχειρήσεων από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ προς τη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει η ελεύθερη διακίνηση και είσοδος των παραγόμενων αγαθών στη χώρα μας. Όλη αυτή η  κατάσταση δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με επίφαση νομιμότητας.

3. Επιβάλλεται να συμμετέχουν οι Περιφέρειες στο σχεδιασμό και στο διάλογο για το πακέτο Γιουνκέρ, όπως και στο σχεδιασμό των διευρωπαϊκών δικτύων  ή άλλων που τις αφορούν. Δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην μας.

4. Οι λιγότερο αναπτυγμένες Περιφέρειες με ΑΕΠ κάτω από το 75% της χώρας πρέπει να υποδιαιρεθούν σε μια ακόμη κατηγορία κάτω του 60% με ιδιαίτερες ενισχύσεις.

5. Τέλος, ευχαρίστησε την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής για την επιλογή της ΑΜΘ ως πιλοτικής Περιφέρειας για την έξυπνη εξειδίκευση, για όλη την Ευρώπη, που την υποστηρίζουμε και μας εκπλήσσει θετικά και ζήτησε την ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας ώστε το αποτέλεσμα να αποτελέσει ένα υγιές, καλό παράδειγμα και πρακτική για όλη την Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα