Face to Face Τελευταία Νέα

ΚΑΠΩΣ…..ΚΑΠΟΥ…. ΚΑΠΟΤΕ

arsenioy

Ελάχιστες στιγμές πριν την μεγάλη ποδοσφαιρική αναμέτρηση για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ομάδα της πόλης μας και τον Ολυμπιακό Πειραιώς, ανεξάρτητα απο όσα προσπαθούν να εμφυσήσουν στους παίκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος οι επιφορτισμένοι την καλή ψυχολογική διάθεσή τους, θα μου επιτρέψουν οι αναγνώστες μια αναφορά.

Κάπου, στην Ξάνθη του 1970 – 1975 συν – πλην, φτασμένοι ποδοσφαιριστές όπως οι: Κώστας Νεοχωρίτης, Στέλιος Χατζηευφραιμίδης, Νίκος Λεμονίδης, Μηνάς Μουμτζίδης, Αθανάσιος Ψωμάς, Φώτης Παπαδόπουλος, Χαράλαμπος Χατζημεστής, Στέλιος Ναβροζίδης, Στέλιος Πατηνιώτης, Διαμαντής Χριστόφορος, Χάρης Χαϊτίδης, Αναστάσιος Θεοδωρίδης, Γιώργος Τσετινές και πολλοί άλλοι, ήταν ο βασικός κορμός του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης, κοινώς ΑΟΞΑΡΑΣ, ομάδας που προήλθε απο την συνένωση της Ασπίδας με τον Ορφέα Ξάνθης.

Η ΑΟΞΑΡΑ ήταν ομάδα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας.

Σε ενα γηπεδικό χώρο γνωστό ως Δημοτικό Στάδιο Ξάνθης, με φροντιστή τον κυρ – Αλέκο, η Αλέξιο Βαφειάδη, η ομάδα αυτή ήταν το σημείο αναφοράς των φίλων του ποδοσφαίρου.

Στον ποδοσφαιρικό αέρα της Ξάνθης κυριαρχούσε ακόμα η μετακίνηση του Αντώνη Αντωνιάδη στον Παναθηναϊκό αντί του αστρονομικού ποσού των 600.000 ( εξακοσίων χιλιάδων ) δραχμών απο το 1968, όπως και η μετακίνηση του Μπάμπη Τσιλιγγιρίδη κάποια χρόνια μετά στον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης αντί του ποσού του 1.000.000 ( ενος εκατομμυρίου ) δραχμών.

ΜΑΤΣΟΛΑ το πλήρες όνομα του πρώτου.

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ το πλήρες όνομα του δεύτερου.

Κάποιοι το λένε παρόνομα η παρατσούκλι.

Εγώ το λέω πλήρες όνομα, γιατί οι πολλοί πρώτα αυτό θέλουν να ξέρουν.

Κάπου με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μετακινήθηκαν σε ομάδες του κέντρου ( κέντρο απο τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τις μέρες μας είναι η παγκόσμια έδρα του καπιταλισμού, δηλαδή η Αθήνα ), οι: Χαϊτίδης, Παπαδόπουλος, Θεοδωρίδης. Γεγονότα μεγάλα για τα τότε δεδομένα. Άνοιγαν οι δρόμοι της πανελλήνιας καταξίωσης.

Είχε σημάνει η ώρα γενικότερης ανόδου της ΑΟΞΑΡΑΣ, της οποίας η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε το 1989 με την άνοδο στη μεγάλη ποδοσφαιρική κατηγορία.

Άρχισαν τα μεγαλεία, με ό, τι αυτά συνεπάγονται.

Δεν είναι λίγο, να παρελαύνει απο τον τηλεοπτικό σου δέκτη απο το Λος Άντζελες μέχρι τη Μελβούρνη κάθε Κυριακή, ενίοτε και Τετάρτη το όνομα της ΞΑΝΘΗΣ, χάριν ποδοσφαιρικής καταξίωσης.

Κάπως περίεργα τώρα για τα ελληνικά δεδομένα ηχούσε στα αυτιά ειδικών και μη το όνομα του πρωτομάστορα αυτού του ΄΄ οικοδομήματος ΄΄ μέχρι να στηθεί.

Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ       Χ Ρ Υ Σ Ο Χ Ο Ο Υ το όνομα αυτού.

Ο μόνος προπονητής με πτυχίο στην Ελλάδα τα χρόνια εκείνα. Απο την τότε Δυτική Γερμανία, ο τίτλος.

Ο προπονητής που έστελνε τον τρόπο ανάπτυξης η σύμπτηξης ( επίθεσης η άμυνας ) με το ταχυδρομείο των χρόνων εκείνων στον συνάδελφό του Λάκη Πετρόπουλο, προπονητή του Ολυμπιακού Πειραιώς, οδηγόντας τον απο τίτλο σε τίτλο, όπως μου εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα ο Κώστας Νεοχωρίτης.

Κάποτε, καταξιωμένοι σήμερα εσείς, μέλη της ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ F. C. θα είστε σημείο αναφοράς για τους πανέλληνες και οχι μόνο, για όσα έχετε πετύχει χάριν της πόλης μας, της νέας γενιάς πολύ περισσότερο.

Στον τελικό του ΟΑΚΑ την αθλητική σας περιβολή λαμπρύνει κάτι που οι κάμερες δυσκολεύονται να προβάλλουν.

Η  ΑΡΧΟΝΤΙΑ, ΤΟ  ΜΕΓΑΛΕΙΟ  ΜΙΑΣ  ΠΟΛΗΣ  ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΗΣ.  ΤΗΣ  ΞΑΝΘΗΣ.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι για τη συνηγορία σας στο μεγαλείο της.

Καλή επιτυχία.

Στέλιος  Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα