Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στη Ξάνθη

idryma thrakikhs texnhs

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Δράμας- Καβάλας- Ξάνθης διοργανώνουν από την Δευτέρα 11 έως και αύριο Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, το 9 ο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στη Ξάνθη. Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν:

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015, ώρα 19:00

LE ROI ET LOISEAU

ΓΑΛΛΙΑ | FRANCE, 1980

Σκηνοθεσία / Realisation : Paul Grimault | Σενάριο / Scenario :

Paul Grimault, Jacques Prevert | Έγχρωμο / Couleur, 103′

Ο Βασιλιάς Κάρολος V + III = VIII + VIII = XVI Βασιλεύει τυραννικά στο Βασίλειο της Ταχυκαρδίας. Μόνο ένα Πουλί που έχει χτίσει τη φωλιά του στην κορυφή του γιγαντιαίου παλατιού δίπλα στα μυστι­κά διαμερίσματα της Μεγαλειότητας του, τολμά να τον χλευάσει. Ο Βασιλιάς είναι ερωτευμένος με μια γοητευτική και σεμνή Βοσκοπούλα την οποία θέλει να παντρευτεί με το ζόρι.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015, ώρα 21:00

LA. GRANDE ILLUSION

ΓΑΛΛΙΑ | FRANCE, 1937

Σκηνοθεσία / Realisation : Jean Renoir | Σενάριο / Scenario :

Charles Spaak, Jean Renoir | Ηθοποιοί / Avec : Jean Gabin, Pierre Fresnay, Erich Von Stroheim, Dita Parlo, Marcel Dalio, Julien Carette, Gaston Modot, Jean Daste, Georges Peclet, Sylvain Itkine | Μαυρόασπρο / Noir et blanc, 114’

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου παγκοσμίου πολέμου, μια ομάδα αξι­ωματικών που έχουν φυλακιστεί αποφασίζουν να κάνουν τα πάντα για να αποδράσουν, και αρχίζουν να σκάβουν ένα τούνελ. Και, ενώ τα έχουν σχεδόν καταφέρει, μαθαίνουν ότι πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλο στρατόπεδο.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, ώρα 19:00

LES QUATRE SAISONS DE LEON

ΓΑΛΛΙΑ | FRANCE, 2007-2012

Σκηνοθεσία – Σενάριο / Realisation – Scenario : Antoine Lanciaux et Pascal Lenotre | Έγχρωμο / Couleur, 4 x 26’

Συλλογή από 4 ταινίες μικρού μήκους 26 λεπτών η καθεμία:

Ο Χειμώνας του Λεόν

η Άνοιξη της Μελί

το Καλοκαίρι του Μπονιφάς

το φθινόπωρο του Πουν

Από το χειμώνα μέχρι το φθινόπωρο, παράξενα πράγματα συμβαί­νουν στο μικρό Βασίλειο της Εσκαμπέτ. Μια επιδημία εξαπλώνεται, ιστορίες εξαφανίζονται μυστηριωδώς από τις σελίδες Βιβλίων… Ο Λεόν και οι φίλοι του θα προσπαθήσουν να μην πέσουν στις παγίδες του παραμυθά Μπονιφάς.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, ώρα 21:00

PIERROT LEFOU

ΓΑΛΛΙΑ | FRANCE, 1965

Σκηνοθεσία-Σενάριο / Realisation-Scenario : Jean-Luc Godard Ηθοποιοί / Avec : Jean-Paul Belmondo, Anna Karina, Raymond Devos,

Dirk Sanders, Graziella Galvani |Έγχρωμο / Couleur, 114’

Ο Φερντινάν έχει μόλις χάσει τη δουλειά του. Αποφασίζει να ξαναφτιάξει τη ζωή του με τη Μαριάν, μια νεαρή φοιτήτρια που αγα­πούσε κάποτε. Αυτή του ανακοινώνει ότι πρέπει να ξεφορτωθεί το πτώμα ενός λαθρέμπορου που βρίσκεται στο διπλανό δωμά­τιο… Με σενάριο Βασισμένο σε αστυνομικό μυθιστόρημα, ο Γκοντάρ επανεφεύρει τον κινηματογράφο.

Οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων, του Πολιτιστικού Πολυχώρου, της Καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Σχετικά Άρθρα