Εκδήλωση από τον σύλλογο Κυπρίων «Κύπρος Θαλασσοφίλητη- μια Ματωμένη γη» - Νέα, Ειδήσεις, Εκδηλώσεις στην Ξάνθη
Ιστορικά Τελευταία Νέα

Εκδήλωση από τον σύλλογο Κυπρίων «Κύπρος Θαλασσοφίλητη- μια Ματωμένη γη»

600x417_1710-photografiki-ekthesi-kyprou5 KyprosSpaniesFoto

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Bόρεια Ελλάδα και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης διοργανώνει εκδήλωση στο «Π» των Καπναποθηκών, Κτίριο 2, Καπνεργατών 9, στη Ξάνθη στις 20 Μαΐου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00 με τίτλο: «Κύπρος Θαλασσοφίλητη- μια Ματωμένη γη»

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος επισκέπτεται την πόλη μας για πρώτη φορά. Στην εκδήλωση θα παραστεί ακόμη και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Κώστας Ψευδιώτης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

Έκθεση με εξαιρετικά σπάνιες φωτογραφίες του νησιού, και έχει τίτλο: «Η Κύπρος στο γύρισμα του 20ου αιώνα». Το φωτογραφικό υλικό καλύπτει το χρονικό διάστημα από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Η πρώτη έκθεση των φωτογραφιών αυτών έγινε στην Αθήνα με διοργάνωση από την Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, με κείμενα του καθηγητή Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρου Παπαπολυβίου. Η ίδια έκθεση αναπτύχθηκε και στη Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης.

Στις φωτογραφίες απεικονίζεται η καθημερινή ζωή, οι φορεσιές, οι χοροί, οι ασχολίες, αλλά ακόμη και τα ήθη και έθιμα του κυπριακού λαού. Περιλαμβάνει ακόμη διάφορα τοπία καθώς και τα πρώτα χρόνια της Βρετανικής αποικιοκρατίας του νησιού.

Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι του Γερμανού αρχαιολάτρη φωτογράφου ανασκαφέα  Max Ohnefalsch- Richter, ενώ οι υπόλοιπες  είναι Αρμενίων και Λεβαντίνων φωτογράφων αλλά και του σημαντικότερου φωτογράφου του νησιού την περίοδο αυτή του Ιωάννη Παύλου Φώσκολου, ο οποίος καταγόταν από τη Ζάκυνθο και γεννήθηκε στη Σμύρνη. Η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο του Ιδρύματος μέχρι και τις 3 Ιουνίου και μπορεί να την επισκεφθεί το κοινό της Ξάνθης.

Βράβευση μαθητών και μαθητριών και των εκπαιδευτικών, των δύο σχολείων της πόλης μας που πήραν δύο πρώτα βραβεία στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό:

Κύπρος: 1974-2014, 40 χρόνια

Δεν ξεχνώ, διεκδικώ, δημιουργώ…

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 420 σχολεία με πάνω από 3,000 δημιουργίες.

α)Το 4 ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης- Τμήμα Ε1, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κας Μαρίνας Μήτρου: κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Τραγούδια- Δημοτικά Σχολεία , με το τραγούδι τους «Κύπρος» και

β) Το 5 ο Γυμνάσιο Ξάνθης κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «ΦΩΤΟΪΣΤΟΡΙΕΣ- Γυμνάσια, με την εξαιρετική φωτοιστορία που δημιούργησαν οι μαθήτριες Δεκαλτσίδου Κατερίνα και Πασχαλίδου Αλεξία με την καθοδήγηση της  καθηγήτριας τους κας Δοβρίδου Κυριακής.

Προβολή της ταινίας «Λεηλατώντας μια Ματωμένη Χώρα», μια συνταρακτική παραγωγή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ- Τάκης Παπαγιαννίδης, με τη υποστήριξη του Γραφείου Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εδώ σ’ αυτή τη ταινία καταγράφεται η μεγάλη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, από την τουρκική εισβολή στο νησί. Η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Παπαγιαννίδη, μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, έρευνα της Μαργαρίτας Μπονάτσου, σενάριο του Βασίλη Βασιλικού, της Μαργαρίτας Μπονάτσου και του Τάκη Παπαγιαννίδη και με αφηγητή το Γρηγόρη Βαλτινό.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα προσφερθούν κυπριακά εδέσματα και ποτά.

Ο Σύλλογος μας, θέλει  και μέσα από το Δελτίο τύπου ακόμη να ευχαριστήσει και πάλι την Αεροπορική Εταιρεία Αιγαίον (Aegean) για την παραχώρηση δωρεάν 4 αεροπορικών εισιτηρίων για την μετάβαση 4 παιδιών του τμήματος Ε1 του 4ου Δημοτικού Σχολείου για την βράβευση τους στην Αθήνα στις 13 Μαίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Σ’ αυτό βέβαια συνέβαλε πολύ και το Σπίτι της Κύπρου της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, τους οποίους επίσης ευχαριστούμε θερμά και ιδιαίτερα την κα Μαρία Παναγίδου.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ακόμη τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα τον Γενικό Διευθυντή κ. Παρασκευά Παύλο και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Βόρεια Ελλάδα, για τα βιβλία που μας παραχώρησαν για να δοθούν στους νικητές του διαγωνισμού.

Ευχαριστούμε ακόμη όλους εσάς τα μέσα ενημέρωσης της Περιφέρειας μας για την στήριξη που μας παρέχεται και την προβολή των εκδηλώσεων μας , όλα αυτά τα χρόνια.

Η πρόεδρος

Ελένη Χατζηγεωργίου

Σχετικά Άρθρα