Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τη συμμετοχή σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Καβάλας και ΠΕ Ξάνθης, διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Χελιδονίσματα» που πραγματοποιήθηκε στις 17,18,19 και 23 Μαρτίου στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας- Ισμαρίδας και στις 30 Μαρτίου στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου.
Τα «Χελιδονίσματα» είναι μια χαρούμενη εκδήλωση, η οποία αποτελεί ένα πρώτο καλωσόρισμα στην άνοιξη και στα χελιδόνια και πραγματοποιείται κάθε χρόνο προς τα τέλη Μαρτίου. Σκοπός της εκδήλωσης είναι, να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, για το μακρύ τους ταξίδι και τις απειλές που αντιμετωπίζουν και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας για αυτά φωλιές από πηλό.
Φέτος στη γιορτή συμμετείχαν συνολικά 170 παιδιά. Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας 35 μαθητές από το δημοτικό σχολείο Κιμμερίων Ξάνθης, 40 μαθητές από το 18ο νηπιαγωγείο Ξάνθης, 34 μαθητές από το δημοτικό σχολείο Ευμοίρου Ξάνθης και 16 μαθητές από το ιδιωτικό σχολείο Άξιον Ξάνθης. Ενώ αντίστοιχα, το προσωπικό του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στις 30 Μαρτίου, επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο Χρυσοχωρίου όπου συμμετείχαν 50 μαθητές. Οι μικροί μαθητές, αυτές τις πέντε ημέρες κατασκεύασαν χελιδονοφωλιές με μοναδικά υλικά τον πηλό, τον ενθουσιασμό και την φαντασία τους.
Πριν ξεκινήσουν τις κατασκευές, τα παιδιά παρακολούθησαν μια παρουσίαση για τα χελιδόνια και ενημερώθηκαν για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στις θεματικές εκθέσεις που λειτουργούν στα δύο κέντρα.
Φεύγοντας οι μικροί μαθητές πήραν μαζί τους τις φωλιές που έφτιαξαν για να τις τοποθετήσουν είτε στο σχολείο τους, είτε στο σπίτι ή κάπου στη γειτονιά τους, με την ελπίδα να τις δουν να κατοικούνται από τους πολύ συμπαθείς φτερωτούς μας φίλους, τα χελιδόνια.
Τα χαμόγελα και η χαρά της ικανοποίησης ήταν ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των παιδιών κατά την αποχώρηση τους. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή όλων όσων εργάζονται στα Κέντρα Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου μέσα από όλες αυτές τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, επιτυγχάνεται η επαφή των παιδιών, το μέλλον δηλαδή των προστατευόμενων περιοχών, με το φυσικό περιβάλλον και ευαισθητοποιούνται σε θέματα προστασίας του.
Οι δράσεις ενημέρωσης ευαισθητοποίησης υλοποιούνται στο πλαίσιο του Άξονα 3 « Ευαισθητοποίηση του τοπικού, αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο πληθυσμού», όπως περιγράφεται από την απόφαση Αυτεπιστασίας της ενταγμένης στο ΕΠΠΕΡΑΑ πράξης με τίτλο « Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ».