Το ενα βρέθηκε λίγο μακριά απο τα Κιμμέρια, αρχαίο, ωραίο, με λίρες η οχι δεν θα μάθουμε, ξέρουμε μόνο πως λόγω των βροχοπτώσεων, έκανε γνωστή την παρουσία του. Το άλλο βρίσκεται καιρό τώρα στην κεντρική μας πλατεία.
Πίσω απο το συντριβάνι (τρόπος του λέγειν), κάτω απο το πλατάνι, διαγώνια απο τη Λέσχη Αξιωματικών.
Είναι ίδιο με το πιθάρι του Διογένη, κατάλληλο για κατοικία φιλόσοφων η στοχαστών αντίστοιχων εκείνου της αρχαιότητας.
Όταν γίνονταν η ανάπλαση της κεντρικής μας πλατείας δεν είχαμε τη σημερινή φτώχεια, η οξυδέρκεια του εγολάβου πάραυτα, η διορατικότητα και η ενόραση τον βοήθησαν να κάνει το σπίτι του σύγχρονου Διογένη.
Ο Θανάσης Μουσόπουλος, τα μέλη του Δικτύου Λόγου και Πράξης, ο κατ εξοχήν ιστορικός της πόλης πολυβραβευμένος Πέτρος Γεωργαντζής, ιστοριοδίφες, εξερευνητές, δεν αναφέρονται στο πιθάρι, για το λόγο αυτό η συμβολή ενος μπακλαβατζή, ελόγου μου, ας φωτίζει πάντα ενδιαφερόμενο.
Το πιθάρι της κεντρικής μας πλατείας είναι επινόηση του κατασκευαστή εργολάβου, όπως προείπαμε. Ήξερε ο εργολάβος πως ο κόσμος κάποια μέρα θα τον πάρει με τις πέτρες για το τερατούργημά του, κάνοντας το πιθάρι να πάει να κρυφτεί.
Μπαίνοντας στο πιθάρι, με βάση τη νομοθεσία, η ελληνική αστυνομία, οι πολίτες, οι αντιπολιτευόμενοι οι συμπολιτευόμενοι, οι συμπέθεροι, οι συμπεθέρες, τα λογής – λογής σόγια, αδυνατούν να παρέμβουν. Μόνο η αρχαιολογική υπηρεσία και η τουριστική αστυνομία έχουν δικαίωμα παρέμβασης για τη σύλληψη του εργολάβου, αν δεν έχει παρέλθει ο χρόνος φυσικά.
Ο Δήμαρχός μας, σαν εκπαιδευτικός έκανε τη σκέψη να βρίσκεται μπροστά στο πιθάρι κάποιος με φανό, ντυμένος αρχαίος με την επωνυμία; Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ, αντίστοιχος εκείνου της αρχαιότητος, να φωτογραφίζονται για το face – book μαθητές, φοιτητές, επισκέπτες.
Η Google το βρήκε πολύ ενδιαφέρον, κλείνοντας συμφωνία με το Δήμο Ξάνθης, κάτι που σε μας δεν έγινε ακόμα γνωστό.
Κύκλοι προσκείμενοι στην αρχαιολογική υπηρεσία Ξάνθης επιβεβαιώνουν πως το πιθάρι βρέθηκε στην κορυφή του όρους
΄΄ ΑΥΓΟ ΄΄, πολλά χρόνια μπροστά απο το Διογένη.
Οι Αμαζόνες το είχαν σαν σουΐτα για τις μεγάλες τους στιγμές.
Κάτι τέτοιο πληροφορήθηκε η Kιμ Καρντάσιαν, το ξεφούρνησε στη Τζένιφερ Λόπεζ και τώρα ετοιμάζεται το μισό Χόλλυγουντ να κάνει απόβαση στην Ξάνθη.
Την ενταύθα – εν Ελλάδι – σώου μπιζ ανέλαβε η Σάσσα Μπάστα.
Έεεεεεεεεε ρε γλέντια στην πόλη με τα χίλια χρώματα.
Δε πα νάναι κλειστό το μουσείο Μάνου Χατζιδάκι και το μουσείο καπνού.
Το πιθάρι νάναι καλά.
Και η αρχαιολογική υπηρεσία Ξάνθης.
Επιβάλλεται να προστεθεί.
Στέλιος Αρσενίου