Κύριο Θέμα Οικονομία Τελευταία Νέα

Το δημόσιο τόλμησε και οι φορολογούμενοι φαίνεται να ανταποκρίνονται στην νέα ρύθμιση οφειλών

 rithmish ofeilon

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 27ης Μαρτίου 2015 (ΦΕΚ Α 35/2015) επεκτάθηκε το όφελος από τη ρύθμιση οφειλών για πρώτη φορά και στους πρόσθετους φόρους που βεβαιώθηκαν μαζί με την κύρια φορολογική οφειλή. Αυτή η Νομοθετική παρέμβαση καθιστά τη ρύθμιση εξαιρετικά ευνοϊκή, δεδομένου ότι οι πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις του ν.2523/97 μπορούσαν με βάση την προϊσχύουσα νομοθεσία να ανέρχονται σε κάποιες περιπτώσεις σε ποσοστό έως και 300% επί του κυρίου φόρου.

Με την ένταξη του οφειλέτη όμως στη νέα ρύθμιση, διαγράφονται τα πρόστιμα των άρθρων 57 και 59 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ν.4174/2013. Ωστόσο κάποιοι από τους οφειλέτες θα χρειαστεί να επισκεφθούν τις Δ.Ο.Υ. για τον διαχωρισμό βεβαιωμένων προστίμων από το κεφάλαιο μιας και η ηλεκτρονική εφαρμογή της ρύθμισης δεν μπορεί να διαχωρίσει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις από το κεφάλαιο στις περιπτώσεις που αυτά έχουν συμβεβαιωθεί. Τέτοιες περιπτώσεις συναντάμε συνήθως σε φορολογικές υποθέσεις πριν από το 2006, αλλά και σε φόρους και πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί από ελέγχους της εφορίας ή άλλων ελεγκτικών κέντρων.

Η νέα ρύθμιση κινείται σαφώς σε πιο δίκαιο και ευέλικτο πλαίσιο τόσο ως προς τον αριθμό των δόσεων, που ανέρχονται σε 100 χωρίς προϋποθέσεις όσο και ως προς το ελάχιστο ποσό καταβολής δόσης, που ανέρχεται στα 20 ευρώ. Οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν εφάπαξ ή σε 2 έως 100 δόσεις. Οι οφειλέτες ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης έχουν απαλλαγή κατά ποσοστό από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν.2523/1997, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν.4174/2013 που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή, καθώς και από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, που τις επιβαρύνουν.

Οι οφειλέτες, εφόσον το επιθυμούν, δύνανται να καταβάλουν ως προκαταβολή ποσό της επιλογής τους, μεγαλύτερο των 200 ευρώ, προκειμένου να έχουν ισόποση μείωση από το κεφάλαιο, τις προσαυξήσεις και τους τόκους του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν. Προκειμένου να ισχύσει αυτή η μερική διαγραφή, θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά οι δέκα πρώτες δόσεις της ρύθμισης ή όλες εφόσον η ρύθμιση είναι μικρότερη των δέκα δόσεων.

Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων ορίζεται η 27η Απριλίου 2015, σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης με ποσό προκαταβολής και η 26η Μαΐου 2015, σε περίπτωση σύναψης ρύθμισης μόνο με δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Εφόσον υπάρξει ρύθμιση με προκαταβολή (μερική εξόφληση) η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την αίτηση και η πρώτη δόση έως την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.

Πιστεύουμε ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα πρέπει άμεσα να ανταποκριθούν στην νέα ρύθμιση οφειλών, καθώς κατά την άποψή μας, πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία διαγραφής όχι μόνο των τόκων και των προσαυξήσεων, αλλά ακόμη και των προστίμων που συμπεριλαμβάνονται στο βασικό ποσό της αρχικής οφειλής που ποτέ ως τώρα δεν “κουρευόταν”.

 

ΜΑΝΑΒΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ- ΛΟΓΙΣΤΗΣ Α’ ΤΑΞΗΣ,

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Σχετικά Άρθρα