Διασυνοριακό Θεματικό Εργαστήριο με θέμα: «Ιστορικές Αγορές- Αντιμετωπίζοντας την Πρόκληση» και Έκθεση Μεσογειακής Κουζίνας διοργανώθηκε την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕΔ/ΑΜΘ) στο πλαίσιο του έργου «MARAKANDΑ – Μεσογειακές Ιστορικές Αγορές» που υλοποιείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Θαλάσσιας Λεκάνης της Μεσογείου (ENPI CBC Mediterranean Sea Basin) 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης (ENPI).
Ειδικότερα, αντιμετωπίζοντας τις Δημοτικές Αγορές όχι μόνο ως τόπους εμπορίου, αλλά και ως τόπους συνδεδεμένους με την παράδοση και την ιστορία των Δήμων τους, επιχειρεί το έργο MARAKANDA να τις αναδείξει σε πόλους προβολής του τοπικού πολιτισμού και μοχλούς ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα αγροδιατροφικά προϊόντα της περιοχής και προωθώντας την τοπική κουζίνα, προβάλλεται η παράδοση και ο πολιτισμός της περιοχής, αυξάνεται η ζήτηση των τοπικών προϊόντων, ενώ προσελκύονται επισκέπτες και ενισχύεται η τουριστική κίνηση.
Με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης αυτού του σκεπτικού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και με παράδειγμα τη διασύνδεση της Δημοτικής Αγοράς Ξάνθης με τον πολιτιστικό πυρήνα της Παλιάς Πόλης, διοργανώθηκε την Πέμπτη 19, Φεβρουαρίου και ώρα 10.30, θεματικό εργαστήριο στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Πολιτισμού, Καπναποθήκη Π, στην Ξάνθη, που απευθύνεται σε όλους τους φορείς, Δήμους και επαγγελματίες της Περιφέρειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από επιστημονικούς φορείς και Δημοτικές Αγορές της Μεσογείου, όπως της Βαρκελώνης, της Φλωρεντίας, της Λεμεσού, της Βηρυτού, της Γένοβας και του Καϊρου.
Συνταγές, έκθεση και ζωντανή μουσική το Σάββατο στη Δημοτική Αγορά
Επίσης, αύριο Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, από τις 11.00 έως τις 2.00 το μεσημέρι, διοργανώνεται έκθεση Μεσογειακής Κουζίνας στη Δημοτική Αγορά της Ξάνθης, με προϊόντα και εδέσματα από την Αγορά και την Ξάνθη, αλλά και τις άλλες περιοχές του MARAKANDA, με συνταγές από τη Μεσόγειο που θα μαγειρεύει η Στέλλα Σπανού και με ζωντανή μουσική, για να ταξιδέψει όσους βρίσκονται την ώρα αυτή στην Αγορά στις πλούσιες γεύσεις της Μεσογείου.