Έβρος Τελευταία Νέα

Γιώργος Παυλίδης: Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις κατοικημένες περιοχές

 Πλημμύρες

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, σχετικά με τις πλημμύρες στον Έβρο, δήλωσε τα εξής: «Εκ νέου άλλες επτά σκληρές μέρες, αγωνίας και νυχθημερόν προσπάθειας ζήσαμε εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και από τις πλημμύρες στον Έβρο. Τρίτη φορά στη χειμερινή περίοδο 2014-2015. Ξεκινήσαμε με όλους τους μηχανισμούς της Πολιτείας από τον Άρδα και το Ορμένιο, ακολουθώντας την πλημμυρική κατάσταση και καταλήξαμε νότια στο Δέλτα.

Σε κάθε σημείο κινδύνευαν άνθρωποι και περιουσίες. Φθάσαμε ως εδώ από παραλείψεις και κενά πολλών δεκαετιών. Σε πολλά σημεία, σε όλους τους παραποτάμιους οικισμούς και πόλεις λείπουν ολοκληρωμένες βασικές αντιπλημμυρικές υποδομές μεγάλου κόστους και ένα διακρατικό σχέδιο διαχείρισης. Χωρίς όμως σοβαρές υποδομές προστασίας, από οικισμό σε οικισμό, από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό, η Περιφέρεια, οι Τεχνικές Υπηρεσίες, οι Δήμοι, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας, ένας τεράστιος αριθμός οχημάτων, φορτηγών και μηχανημάτων έργων, Στρατός, Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, αγωνιζόταν παράλληλα με την ροή της πλημμύρας.

Μια εβδομάδα αγωνιζόμασταν, δίναμε μάχες με την λάσπη και τα νερά, αυτοσχεδιάζαμε σημείο-σημείο για να αντιμετωπίσουμε τους τεράστιους υδάτινους όγκους προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι, να μην πνιγούν κατοικημένες περιοχές, να μην γίνουν καταστροφές,  να μην πληγούν περιουσίες. Επιχείρησαν και ακόμη επιχειρούν εκατοντάδες άνθρωποι και στόλος οχημάτων. Κάποιοι καταρρέουν από την κούραση. Χτίζαμε αναχώματα, σπάζαμε αναχώματα, κλείναμε γέφυρες, ανοίγαμε γέφυρες,  διοχετεύαμε αλλού όγκους νερών, βλέποντας και κάνοντας ανάλογα με τους εκάστοτε εμφανιζόμενους κινδύνους. Περιστασιακά, με τεράστια κόστη και κινδύνους των εμπλεκομένων.

Το ίδιο σκηνικό εδώ και 10ετίες. Όμως, το 2014-2015 οι πλημμυρικές εκρήξεις και διογκώσεις έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως ένα σύνηθες φυσικό γεγονός, να προϋπάρχουν επαρκείς υποδομές, να το παρακολουθούμε βεβαίως, χωρίς η κάθε καταιγίδα να γίνεται κρίση. Απαιτείται σχεδιασμός συμπλήρωση υποδομών που να παρέχει ασφάλεια, να αξιοποιεί τα ύδατα και να μην τρέχουμε πίσω από κάθε ισχυρή βροχόπτωση. Δυστυχώς οι αρνητικές εκπλήξεις  διαδέχονται η μία την άλλη.

Στο 5μηνο που είμαστε διοίκηση, ως νέα Περιφερειακή Αρχή, καταγράφουμε σημείο- σημείο τα ελλείμματα στην προστασία,  τις αδυναμίες και τα κενά, βλέπουμε, ακούμε την κοινωνία και μαθαίνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι και θα επιχειρήσουμε σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, με αιχμή την προστασία των κατοικημένων περιοχών. Ήδη δημοπρατήσαμε το πρώτο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στο Ορμένιο με υπερύψωση αναχώματος  (11,5χιλιόμετρα και προϋπολογισμού 1,5εκ.ευρώ) και δόθηκε εντολή για την άμεση προώθηση  των διαδικασιών ένταξης δεκάδων άλλων έργων, μεταξύ των οποίων και στην περιοχή Πόρου, Μελισσοκομείου και Λαγυνών.

Η Κυβέρνηση, πέραν της πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων, για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές που έχουν υποστεί, πρέπει να διαθέσει πόρους σε ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, ως αρμόδια δια του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Ανεξάρτητα εάν αυτό το έργο ολοκληρωθεί σε 5-10 χρόνια, πρέπει κάποτε να ξεκινήσει. Ταυτόχρονα ερευνούμε την τεκμηρίωση προσφυγής στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για χρηματοδότηση των αναγκαίων αποκαταστάσεων. Θα επιχειρήσουμε συγκροτημένα, χωρίς συμβιβασμούς, και με σοβαρότητα, για να προστατεύσουμε την κοινωνία και τον τόπο μας».

Σχετικά Άρθρα