Κόμματα Τελευταία Νέα

Πάμε σε ρήξη ή σε συμφωνία… οι προγραμματικές του Αλέξη

 tsipras programmatikes

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής, άνοιξε η αυλαία της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη συζήτηση που ξεκίνησε στην αίθουσα του ελληνικού Κοινοβουλίου για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, η οποία κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Το «μπρα ντε φερ» των επόμενων ημερών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρό Οι Ευρωπαίοι, ιδιαιτέρως οι Γερμανοί, έχουν κρατήσει σκληρή στάση μέχρι σήμερα ζητώντας ουσιαστικά την εφαρμογή ενός νέου μνημονίου και την ακύρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Αλέξη Τσίπρα.

Το «μπρα ντε φερ» των επόμενων ημερών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρό με όλα τα δεδομένα ανοικτά, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι δεν θα κάνει πίσω και πως θα αναζητήσει μία συμφωνία-γέφυρα με τους εταίρους.

«Δεν θα ζητήσουμε παράταση του μνημονίου»

«Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια της μνημονιακής βαρβαρότητας, ο λαός δεν υπέκυψε στις απειλές και την προπαγάνδα του φόβου», είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο Τσίπρας.

«Ουσιαστικά είχε καταργηθεί η λειτουργία του κοινοβουλίου μέσα από πράξεις του νομοθετικού περιεχομένου. Θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της Ευρώπης. Η κυβέρνησή μας και όσους μας στηρίζουν, θα μείνει στην Ιστορία καθώς αταλάντευτα θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ως πρωταγωνιστής και όχι ως κομπάρσος. Η ελληνική δημοκρατία δεν δέχεται εντολές μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας»Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ως πρωταγωνιστής και όχι ως κομπάρσος.

Η ελληνική δημοκρατία καταθέτει προτάσεις, δεν δέχεται εντολές μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Γνωρίζουμε ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση έχουμε πασίδηλα το δίκαιο με το μέρος μας. Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε ξέραμε ότι θα οδηγούσε σε ύφεση. Όπως και έγινε».

«Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια ακραίας λιτότητας χάσαμε περίπου το ένα τέταρτο του εθνικού προϊόντος. Το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο 180% του ΑΕΠ. Τα μνημόνια οδήγησαν σε μια πρωτοφανή μείωση του ΑΕΠ, πάνω από 1,5 εκατ έλληνες έχασαν τις δουλειές τους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός. «Το δυστύχημα δεν είναι μόνο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε φέρνοντας να κάψει τα σπαρτά και να δημιουργήσει με δική της ευθύνη ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως. Κατά τα ταξίδια μου στην Ευρώπη διαπίστωσα ότι είχε σχεδιαστεί εξάμηνη τεχνική παράταση των εταίρων με επιμονή της απερχόμενης κυβέρνησης», συνέχισε.

«Ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις: Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία. Το Μνημόνιο καταργήθηκε από τον λαό. Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημόνιου. Ζητάμε πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο. Επιδιώκουμε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους. Παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν προτάσεις για να βρεθεί λύση με τους διαπραγματευτές των δανειστών. Το νέο σχέδιο θα σέβεται τους κανόνες λειτουργίας της ευρωζώνης αλλά δεν θα μας καταδικάσει σε ύφεση.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, από την Τετάρτη το πρωί, θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην πατρίδας μας. Τα μέτρα θα αφορούν σε: δωρεάν σίτιση, δωρεάν ρεύμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων όσων έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μία ευρωπαϊκής χώρα με ανθρώπους να πεινάνε και να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα τόνισε ότι επαναπροσλαμβάνονται οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες και δημόσιοι υπάλληλοι. «Ο προϋπολογισμός δεν θα επιβαρυνθεί», είπε.

«Θα υπάρξει μεγάλη, ριζική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να αλλάξουμε το πελατειακό κράτος»«Θα υπάρξει μεγάλη, ριζική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους. Θα δώσουμε μάχη ενάντια στα συμφέροντα και στις παθογένειες του συστήματος. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να αλλάξουμε το πελατειακό κράτος. Ξεκινούμε μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση εντός 6μήνου ώστε η κυβέρνηση να λειτουργήσει εύρυθμα».

«Η κυβέρνηση προχωρά στον αποφασιστικό περιορισμό της σπατάλης και των προνομίων υπουργών και πολιτικών», ανέφερε ο Τσίπρας.

-Μειώνουμε κατά το ήμισυ των στόλο των αυτοκινήτων στα υπουργεία
-Θα πουλήσουμε τα αυτοκίνητα άνω των 700.000 ευρώ
– Θα πουληθεί το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη
-Θα ζητήσω από την Πρόεδρο της Βουλής να επανεξετάσει το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου
-Καταργείται το 30% του προσωπικού και της φρουράς του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου
-Θα απομακρυνθούν οι αστυνομικοί από πολιτικά πρόσωπα για να βρίσκονται στην κάθε γειτονιά
-Προωθούμε ρύθμιση για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
-Αλλάζει το υφιστάμενο καθεστώς επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε νέο ύφος & ήθος εξουσίας», ανέφερε με νόημα. Πρωταρχικός στόχος του νέου Χαρτοφυλακίου, αποτελεί η άμεση ψήφιση του Νόμου περί ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς.

»Δεσμευόμαστε ότι θα θέσουμε τέλος στην φορολογική αδικία.

»Το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ.

»Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015 και ξεκινάμε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

»Προχωράμε άμεσα σε μέτρα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

»Άμεσα καταργούμε την ρύθμιση που μετατρέπει, αντισυνταγματικά, το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο σε διαρκές.

»Προχωράμε σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια. Οι ευθύνες θα αποδοθούν, εκεί που πρέπει να αποδοθούν.

»Επανασυστήνουμε την ΕΡΤ από μηδενική βάση

»Η θεσμική ανασυγκρότηση που προωθούμε έχει ένα κεντρικό σύνθημα: Δημοκρατία Παντού. Τα μνημόνια υπονόμευσαν την ίδια τη δημοκρατία.

»Συστήνουμε Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων & κινητοποιούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες & σώματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

»Υιοθετούμε τις πλέον σύγχρονες πρακτικές για τον εντοπισμό αφορολόγητης ύλης που προέρχεται από τριγωνικές και ενδοομιλικές συναλλαγές.

»Η νέα κυβέρνηση εγγυάται ότι σε αυτό τον τόπο θα αποδοθεί δικαιοσύνη Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν.

Για φοροδιαφυγή και διαπλοκή

Θα δώσουμε μάχη ενάντια σε φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή που αποτέλεσε την πραγματική αιτία που η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Κινητοποιούμε άμεσα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών.

Για τα εργασιακά

«Η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στην ασυδοσία των εργοδοτών. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την άμεση αποκατάσταση των άμεσων συλλογικών διαπραγματεύσεων».

«Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας θα στηρίζεται στην τεχνολογία, με βάση αυτό το σκεπτικό, θα προχωρήσουμε στην άμεση συνεργασία με το ILO». Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των τριετιών. «Στόχος μας είναι η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Οι διακρίσεις σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών παίρνουν τέλος. Απόλυτη εξίσωση των εργαζομένων. Ίσος μισθός».

-Αύξηση του κατώτατου μισθού σταδιακά μέχρι το 2016

Για συντάξεις και δάνεια

-Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας

-Όχι στη μείωση επικουρικών συντάξεων

-Χορηγείται 13 σύνταξη σε όσους λαμβάνουν κάτω από 700 ευρώ

Για το τραπεζικό σύστημα

»Η νέα κυβέρνηση στηρίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά δεν θα ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία. Δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Κάθε πρόταση θα εξετάζεται συγκεκριμένα, με πλάνο που θα δείχνει ότι αυτή λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

»Υπάρχουν καλά στοχευμένες παρεμβάσεις στις Τράπεζες.

»Τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ ώστε να ασκηθούν πλήρως τα δικαιώματα του Δημοσίου,χωρίς να θίγονται εκείνα των ιδιωτών μετόχων.

»Αναγκαία η τροποποίηση του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναγκαία η αλλαγή μοντέλου τραπεζών. Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και πώληση δανείων χωρίς σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη. Θα υπάρξει ενδιαμέσος φορέας για τα προβληματικά δάνεια.

»Θα διερευνηθούν οι ευθύνες για το PSI+ και την ζημία που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία.

»Δεν θα εφαρμόσουμε το e-mail του Χαρδούβελη, Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση συντάξεων.

»Ιδρύεται Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης με μεταφορά εσόδων από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και ορυκτού πλούτου για ενίσχυση αποθεματικών ταμείων/

Για τις επενδύσεις

– Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στήριξη στις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης.

– Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που τροφοδοτεί ένα μη βιώσιμο δημόσιο χρέος.

– Δεν παραχωρούνται, δεν ξεπουλιούνται τα δίκτυα , οι υποδομές, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος.

– Άλλο η αξιοποίηση και άλλο το ξεπούλημα. Σε αυτή την προοπτική, κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα αξιολογείται συγκεκριμένα.

Για το κατοχικό δάνειο

Ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει ακόμη ένα μήνυμα στο εξωτερικό, αυτή τη φορά συγκεκριμένα στη Γερμανία. «Η Ελλάδα δεν θα κάνει πίσω στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω μια ηθική υποχρέωση, όχι μόνο απέναντι στο λαό μας αλλά στην Ιστορία και όλους τους λαούς της Ευρώπης που αγωνίστηκαν κι έδωσαν το αίμα τους ενάντια στο φασισμό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτήρισε ιστορική υποχρέωση της κυβέρνησης την διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων. «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη συνδρομή όλων», είπε, αφήνοντας εκτός τη Χρυσή Αυγή, μιλώντας για δυνάμεις του συνταγματικού τόξου.

Οι επόμενες κρίσιμες ημέρες

Οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές αναγνωρίζουν ότι στις ερχόμενες διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα θα υπάρξουν πολλά «αγκάθια» καθώς, για να γίνει η όποια συζήτηση, απαιτείται να αιτηθεί η Ελλάδα παράταση του προγράμματος. Παράλληλα θα υπάρχει μεγάλη πίεση στο εσωτερικό για υλοποίηση των εξαγγελιών της.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία των διαπραγματεύσεων και κυρίως για το πώς θα αντιδράσουν τη Δευτέρα οι αγορέςΠάντως, από τις σημερινές εξαγγελίες αναμένεται να προκύψουν κάποια σημάδια συνεννόησης σε μια προσπάθεια να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, ωστόσο, το χάσμα είναι ακόμη αγεφύρωτο.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία των διαπραγματεύσεων και κυρίως για το πώς θα αντιδράσουν σήμερα Δευτέρα οι αγορές, έπειτα και από τις «μαχαιρίες» από τους οίκους αξιολόγησης Standard & Poors και Moody’s.

Σχετικά Άρθρα