Αθήνα, 22.01.2015 Εν αναμονή της σύναψης συμβάσεων για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), η εταιρεία διοργάνωσε στις 21 και 22 Ιανουαρίου 2015, δύο εκδηλώσεις γνωριμίας σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) και με τη συνδρομή περισσότερων από 30 εμποροβιομηχανικών και τεχνικών επιμελητηρίων της Β.Ελλάδας και συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 350 εταιρείες ενδιαφερόμενων υπεργολάβων και προμηθευτών που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και προμηθειών.
Οι δύο εκδηλώσεις παρείχαν μια πλατφόρμα δικτύωσης μεταξύ των υποψηφίων ανάδοχων εργολάβων για τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή (EPC) του χερσαίου τμήματος και των σταθμών συμπίεσης του αγωγού και των ενδιαφερόμενων υπεργολάβων και προμηθευτών σε μια σειρά από τομείς, όπως η προμήθεια υλικών και υπηρεσιών, διοικητική υποστήριξη, διαχείριση εγκαταστάσεων, ασφάλεια, τροφοδοσία, κλπ.
Οι υποψήφιοι ανάδοχοι εργολάβοι έκαναν σύντομες παρουσιάσεις των δραστηριοτήτων τους και των τομέων για τους οποίους ενδιαφέρονται να συνάψουν περαιτέρω συμβάσεις για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών και στη συνέχεια είχαν μια σειρά από κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλες τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Οι εκπρόσωποι του TAP είχαν την ευκαιρία να εξηγήσουν τη διαδικασία, τις βασικές αρχές και το χρονοδιάγραμμα προμηθειών του έργου με περισσότερες λεπτομέρειες. Οι εκδηλώσεις ήταν ανοιχτές σε όλες τις εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή.
Κατέστη σαφές ότι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις δεν εγγυάται σύμβαση με τον TAP ή με οποιονδήποτε από τους βασικούς ανάδοχους εργολάβους και δεν θα έχει καμία επίδραση στη διαδικασία προμηθειών του ΤΑΡ. Οι εκδηλώσεις είχαν στόχο να αποτελέσουν μια πλατφόρμα επικοινωνίας πιθανών επιχειρηματικών εταίρων και διερεύνησης ευκαιριών μελλοντικών συνεργασιών.
Σχετικά με τον TAP:
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα ShahDenizII στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους 870 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό TransAnatolianPipeline (TANAP) στους Κήπους, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.α. Η προσγειάλωση του TAP στην Ιταλία παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Οι πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία προβλέπονται για τα τέλη του 2018, ενώ οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν περίπου ένα χρόνο αργότερα.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).