«Η ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι μόνο ένας κατάλογος οικονομικών δράσεων και έργων υποδομής αλλά απαραίτητο δομικό της στοιχείο είναι και η κοινωνική συνοχή που επιτυγχάνεται με την κοινωνική ένταξη και τον περιορισμό της ανεργίας και της φτώχειας» τόνισε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16/1/2015 στο ξενοδοχείο ΕΛΙΣΣΩ, με αντικείμενο τη συζήτηση για τη λήψη απόφασης επί του σχεδίου «Κατάρτιση Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και την Καταπολέμηση της Φτώχειας (ΠεΣΚΕ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014 -2020.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν, σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο, πολίτες, θεσμικοί παράγοντες, εθελοντές, δυνητικοί δικαιούχοι, εκπρόσωποι φορέων υλοποίησης & συμμετέχοντες στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στην κοινωνική αλληλεγγύη, από τους οποίους ακούστηκαν απόψεις, προτάσεις, αναφορές σε υφιστάμενα προγράμματα που υλοποιούνται στο τομέα αυτό.
Ο Περιφερειάρχης στην εισήγησή του ανέπτυξε την Περιφερειακή Στρατηγική αναφερόμενος ενδεικτικά στα κυριότερα σημεία στόχευσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας που είναι:
η πρόσβαση σε βασικά είδη διατροφής (ακραία φτώχεια)
η πρόσβαση στην ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη (ανασφάλιστοι κ.τ.λ.)
η πρόσβαση σε κατάλληλη στέγη (άστεγοι)
η πρόσβαση σε ενέργεια γενικώς
η πρόσβαση στη δικαιοσύνη (περιπτώσεις αδυναμίας προάσπισης συμφερόντων), σε βασικές υπηρεσίες Νομικής Συνδρομής
η πρόσβαση στο επίδομα στήριξης της Πολύτεκνης οικογένειας.
η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες ανοικτής φροντίδας ή η παραπομπή σε δομές κλειστής φροντίδας και η αναβάθμιση της ποιότητας αυτών
η πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης φερεγγυότητας των φτωχών νοικοκυριών, καθώς και
η επιδοματική κάλυψη αναγκών θέρμανσης και
η προώθηση της αποϊδρυματοποίησης, αποκατάστασης και επανένταξης
η πρόσβαση σε υπηρεσίες προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης,
η ειδική αγωγή στα άτομα με αναπηρία
η καταπολέμηση της σχολικής διαρροής
Επεσήμανε επ΄ αυτού ο Περιφερειάρχης: «Περιμένουμε στα πλαίσια της διαδικτυακής διαβούλευσης ιδέες, σκέψεις και προτάσεις από κάθε ενδιαφερόμενο για τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που να καλύπτει και να αντικατοπτρίζει τις ανάγκες της κοινωνίας. Φιλοδοξούμε για το καλύτερο».