Του Θανάση Μουσόπουλου- φιλόλογου- συγγραφέα- ποιητή
H γλώσσα είναι ένα όπλο. Μέσο επιβίωσης ή εξόντωσης. Η τέχνη του λόγου σχετίζεται άμεσα με τη γλώσσα- την καταγραφή και ταξινόμησή της. Βαθύτατη παθολογία της κοινωνίας έχει άμεση σχέση με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη γλώσσα. Όλα τούτα τα λέω για να φορτώσω στους γλωσσολόγους με ευθύνες για τη σύγχρονη ‘κρίση’. Άρα, όταν βρούμε στα πόδια μας έναν γλωσσολόγο, ευκαιρία είναι να του τα πούμε.
Την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015, ώρα 7.30 μμ, παρουσιάζεται το . «Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών» στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π», για την παρουσίαση θα φιλοξενηθεί ο επιμελητής της έκδοσης, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.
Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης είναι φίλος και παλιός γνώριμος της περιοχής μας. Ασχολήθηκε με τα γλωσσικά θέματα της Ξάνθης, στην αρχή της πολύχρονης και πολυποίκιλης πορείας του.
Το 1978 έχουμε την εργασία του «Γλωσσικά του νομού Ξάνθης και ιδιαίτερα της περιοχής Αβδήρων» Αθήνα, 1978, σελίδες 300. Την ίδια χρονιά στην εφημερίδα «Εμπρός» δημοσιεύεται σε συνέχειες η εργασία του «Σκέψεις γύρω από το γλωσσικό ιδίωμα της παλιάς Ξάνθης».
Γνώρισα τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη από τη συνεργασία του με τα «Θρακικά Χρονικά». Αναφέρομαι σε συνεργασίες του στους τευχότομους 34, 35 και 36 (έτη 1978, 1979, 1980- 81).
Τευχότομος 34 – Παρατηρήσεις στην επιγραφή του Εζέροβο (μια αρχαία θρακική επιγραφή πάνω σε χρυσό δαχτυλίδι)
Τευχότομος 35 – Διαλεκτολογία και Λογοτεχνία. Ιδιωματικά στοιχεία σε Θράκες λογοτέχνες – Αναφορά στον Πολύδωρο Παπχριστοδούλου, το Στέφανο Ιωαννίδη και την Κατίνα Βέικου Σεραμέτη
Τευχότομος 36, – Η τονική απλοποίηση και ο Γεώργιος Χατζιδάκις, ήδη από το 1911 υποστηρίζεται η τονική απλοποίηση.
Με τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη είχαμε επικοινωνία και αλληλογραφία. Τον ευχαριστώ για όσα καλά έγραψε για την ποίησή μου.
Είναι ένας φίλος της Ξάνθης, τον οποίο με χαρά θα υποδεχθούμε και θα τιμήσουμε για το πλούσιο έργο του.
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
θα προβούν στην παρουσίαση του «Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών»
Το λεξικό θα προλογίσουν
– Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Δ.Π.Θ, Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ
– Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Δ.Π.Θ.
Συντονίζει ο Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Δρ. Επιστημολογίας