Την τρίτη λύση μακριά από τις ακρότητες του Σαμαρά αλλά και την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην Σία Κοσιώνη και στο δελτίο ειδήσεων του ΣKAΪ.
Ερωτώμενος για την απόφαση της Δράσης να υποστηρίξει το Ποτάμι είπε: “Συνεργαζόμαστε με τις υγιείς προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Δεν πρέπει να σας ξαφνιάζει που ένα ευρωπαϊκό κόμμα, όπως η Δράση στηρίζει ένα ευρωπαϊκό κόμμα, όπως το Ποτάμι”.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την απορία “πώς ένα κόμμα που λέει ότι θέλει να μείνει η Ελλάδα στην Ε.Ε., προτείνει συνεργασία σε ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δηλαδή σε δύο κόμματα που λένε όχι στην Ευρώπη”.
Για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης ανέφερε: “Εμείς λέμε σε Τσίπρα και Σαμαρά ότι υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να γίνουν στη χώρα, δεν μας ενδιαφέρουν οι καρέκλες. Αυτή είναι η διαφορά. Υπάρχει ένα δυναμικό που δεν είναι σε κανένα κομματικό επιτελείο και αυτοί πρέπει να κληθούν να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις. Στόχος μας είναι οι πετυχημένοι της ζωής να βγουν μπροστά. Το Ποτάμι αν έρθει να κυβερνήσει, δεν θα έρθει για να κυβερνήσουν οι φίλοι του Θεοδωράκη, ή οι φίλοι του Σαμαρά αλλά οι άνθρωποι με πετυχημένη δράση”.
Για τις κυβερνητικές προτεραιότητες του Κινήματος υπογράμμισε: “Δεν παίζουμε με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, με τις καταθέσεις των Ελλήνων και ζητάμε εγγυημένο εισόδημα γι’ αυτούς που υποφέρουν”.
Στο ερώτημα με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί το Ποτάμι μετά τις εκλογές είπε: “Δεν έχει σημασία αν νιώθεις φιλικά προς τον ένα ή τον άλλον. Εκείνη τη στιγμή σημασία έχει τι λύσεις μπορείς να επιβάλεις στο πολιτικό σύστημα. Με λύπη μου είδα τον κ. Σαμαρά να επιστρέφει στους Μπαλτάκους. δεν είναι πρέπον το ακροδεξιό χιούμορ του κ. Σαμαρά για τους μετανάστες. Και από την άλλη έχουμε την ανεύθυνη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει ανοιχτά σύνορα”.
Για την χρηματοδότηση των κομμάτων πρότεινε: “Όταν μοιραστούν τα χρήματα στα κόμματα, εμείς θα προτείνουμε στα κόμματα να χρησιμοποιήσουν τα μισά”.
Για τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απάντησε :”Υπάρχει μια ανεύθυνη συμπεριφορά του πολιτικού δυναμικού σε σχέση με τη συζήτηση για τον ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρώπη με συμμάχους, όπως ο Ρέντσι,οι Γάλλοι, οι Ισπανοί με την καρδιά της Ευρώπης πρέπει να συμμαχήσουμε για να μείνουμε στην Ευρώπη”.
Και συνέχισε λέγοντας ότι “στο Ποτάμι έχουμε ομάδα διαπραγμάτευσης. Και θα συνεργαστούμε ακόμα και αν δεν είμαστε στην κυβέρνηση. Eίναι υποχρέωση του πολιτικού κόσμου να συνεργαστεί για το χρέος, που είναι εθνικό θέμα”.
Στο ερώτημα αν το χρέος είναι βιώσιμο υπογράμμισε :”Το χρέος δεν είναι βιώσιμο όταν δεν έχουμε ανάπτυξη και είναι βιώσιμο όταν έχουμε ανάπτυξη”.
Για το ενδεχόμενο δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης είπε: “Θα ήθελα να μην υπάρξουν δεύτερες εκλογές. Αλλά τα άλλα κόμματα δε νοιάζονται, καθένας θεωρεί τον εαυτό του Μεσσία και πολύ φοβάμαι ότι είναι ανέτοιμοι γι’ αυτά που έρχονται”.
Για το πώς βλέπει το κόμμα του Γ. Παπανδρέου απάντησε: “Ο Παπανδρέου δεν μπόρεσε με 44% να αλλάξει τα πράγματα, θα το κάνει τώρα;”.
Σχετικά με τους στόχους του Ποταμιού στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ξεκαθάρισε :”Στόχος μας είναι η τρίτη διερευνητική εντολή. Εάν το Ποτάμι δεν είναι τρίτη δύναμη, θα το θεωρήσω αποτυχία. Και ως επικεφαλής του Ποταμιού και ως δημοκρατικός πολίτης γιατί αν δεν είναι το Ποτάμι, θα είναι η Χρυσή Αυγή, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Αν αποτύχω, δεν θα μείνω στην πολιτική γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου αναντικατάστατο, αν ο κόσμος δεν με θέλει”.
Δείτε τη συνέντευξη εδώ :
Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση εδώ :
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Στο σημείο αυτό κυρίες και κύριοι θα καλωσορίσουμε στο ΣΚΑΙ τον Επικεφαλής του Ποταμιού τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη. Καλώς ήρθατε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Καλή επιτυχία κ. Θεοδωράκη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ανοίγετε μέσω του ΣΚΑΙ σήμερα και τις προεκλογικές σας συνεντεύξεις. Ευχαριστούμε για την επιλογή.
Πρώτο ερώτημα. Ανακοινώθηκε η συμμαχία σας, η συνεργασία σας με το κόμμα Δράση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πολλοί παραξενεύτηκαν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Λένε και αριστεροί, όπως Λυκούδης, Ψαριανός, Τατσόπουλος στο Ποτάμι και η Δράση του κ. Σκυλακάκη;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι το Ποτάμι. Το Ποτάμι ξέρετε έχει πάντα δυο όχθες. Έχει μια όχθη που είναι οι αριστεροί μεταρρυθμιστές και έχει μια όχθη που είναι οι φιλελεύθεροι προοδευτικοί.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, κάπου πρέπει να πατάει όμως κανείς. Αλλιώς γίνεται σπαγγάτο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η ροή είναι μεγάλη και αφορά τα προβλήματα της χώρας. Εξ αρχής όταν ξεκινάγαμε το Φλεβάρη, είπαμε ότι πάμε χωρίς κομματικό παρελθόν να φτιάξουμε κάτι καινούργιο που θα συνεργαστεί με τις υγιείς προοδευτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου. Αυτό κάναμε. Η Δράση είπε με δική της απόφαση ότι στηρίζει το Ποτάμι σε αυτές τις εκλογές, το δεχτήκαμε, το χαιρετίσαμε και θα δώσουμε τη μάχη και θα προστεθούν και άλλες δυνάμεις, νομίζω, τις επόμενες μέρες. Υπάρχουν και άλλες μικρές, διάσπαρτες δυνάμεις.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όπως;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχει σημασία τώρα. Είναι δικές τους οι αποφάσεις, γι’ αυτό δεν θέλω εγώ να μπαίνω σε αυτή τη συζήτηση.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το ερώτημα είναι εάν άνθρωποι με τόσο διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και τόσο διαφορετικούς ιδεολογικούς προσανατολισμούς κ. Θεοδωράκη, μπορούν να συμπλεύσουν. Δηλαδή να εκπέμψουν ένα κοινό σήμα. Δηλαδή αύριο, μεθαύριο πείτε ότι συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση. Θα λέει τα ίδια ο χι που προέρχεται από τη Δράση με τον ψι που προέρχεται από κάποιο χώρο της αριστεράς;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι ξεκάθαρο και έχει ειπωθεί από όλους τους ανθρώπους που το τελευταίο διάστημα έχουν μπει στο Ποτάμι. Οι αποφάσεις είναι του Ποταμιού. Οι αποφάσεις είναι του επικεφαλής του Ποταμιού. Είναι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού θα αποφασίζει στη Βουλή τι στάση θα κρατήσει. Αυτό είναι το νέο ήθος που προσπαθούμε να βάλουμε στην πολιτική σκηνή.Δεν υπάρχουν δηλαδή σύζευξη προτάσεων. Δεν παζαρεύουμε προτάσεις από εδώ και από εκεί. Έχουμε μια μέση οδό.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είναι στοίχημα όμως, το αντιλαμβάνεστε. Δηλαδή εδώ κόμματα που έχουν τάσεις στις τάξεις τους και που είναι πολύ κοντά ιδεολογικά, βλέπουμε ότι έχουν ένα σωρό διαφωνίες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάντως δεν θα πρέπει, επιτρέψτε μου, να σας ξαφνιάζει ότι ένα ευρωπαϊκό κόμμα σαν τη Δράση επιλέγει να στηρίξει ένα ευρωπαϊκό κόμμα, όπως είναι το Ποτάμι. Αυτό είναι μια μεγάλη αντίθεση τώρα, αυτή τη στιγμή το θέμα της Ευρώπης για την ελληνική πολιτική σκηνή. Και βλέπετε πώς συμπεριφέρεται η άλλη πλευρά. Το λέω γιατί με έκπληξη είδα και το είπε και ο κ. Λαφαζάνης σήμερα, το είχε πει και ο κ. Τσίπρας προχθές, ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν να συνεργαστούν με το Ποτάμι, δεν θέλουν να συνεργαστούν με το κόμμα του Παπανδρέου. Θέλουν να συνεργαστούν στην πορεία ανόρθωσης της χώρας με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δηλαδή πώς; Πώς ένα κόμμα που λέει ότι θέλει να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αυτό δεν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Λέει ότι θέλει να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λέει ότι οι σύμμαχοί μας στο εσωτερικό μέτωπο θέλουν να είναι δυο κόμματα που δεν θέλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει ένα πρόβλημα σε αυτό; Δεν υπάρχει ένα πρόβλημα στην πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ; Το λέω γιατί σε εμάς δεν έχουν κανένα πρόβλημα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα κ. Θεοδωράκη να υποθέσω ότι εάν αύριο – μεθαύριο, υποθετικά, μόνο σενάρια μπορούμε να κάνουμε τώρα, έρθει ο κ. Τσίπρας, έστω ότι έχει βγει πρώτο κόμμα, και σας καλέσει να συμμαχήσετε μαζί του, εσείς θα πείτε όχι γιατί δεν θεωρείτε ότι έχει ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς λέμε και προς τον κ. Τσίπρα και προς τον κ. Σαμαρά, ότι υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που πρέπει να γίνουν στη χώρα. Γι’ αυτά τα πράγματα θα συζητήσουμε με τον πρ
ώτο της εκλογικής μάχης. Δεν θα συζητήσουμε για καρέκλες.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν σας ενδιαφέρουν οι καρέκλες;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν μας ενδιαφέρουν.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δηλαδή εάν μπείτε σε μια κυβέρνηση, δεν θα θέλατε να έχετε υπουργούς;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Με αυτή είναι η διαφορά που θέλει το Ποτάμι. Το Ποτάμι και το έχω πει και στα στελέχη μου και το έχουμε συμφωνήσει με τα στελέχη μας, δεν θα έρθει- αν έρθει κάποια στιγμή στα πράγματα- για να κυβερνήσουν οι φίλοι του Θεοδωράκη, ή τέλος πάντων οι άνθρωποι που έχουν μπει πρώτοι στο Ποτάμι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχετε πει σε άλλη φάση, ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, θέλουμε να κυβερνήσουμε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πώς θα κυβερνήσετε εάν δεν έχετε υπουργούς;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας πω πώς θέλουμε να κυβερνήσουμε. Θέλουμε να κυβερνήσουμε με τις ιδέες μας. Δηλαδή τι λέμε; Λέμε ότι υπάρχει ένα δυναμικό στη χώρα που είναι έξω από τα κόμματα, που δεν είναι στο επιτελείο του ενός ή του άλλου αρχηγού και σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, όπως είναι αυτή, αυτοί πρέπει να κληθούν.
Είναι αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή, ότι αυτή η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από την εθνική Ελλάδος. Δηλαδή από ανθρώπους που αναγνωρίζουν την πετυχημένη δράση τους στη ζωή, στις επιχειρήσεις, στα πανεπιστήμια, στον ακτιβισμό, την πετυχημένη δράση τους. Όχι μόνο την πετυχημένη δράση τους στα κόμματα.
Δεν ζητάμε δηλαδή από τους κομματικούς υπαλλήλους να έρθουν μπροστά και να κυβερνήσουν. Ζητάμε από τους πετυχημένους στη ζωή να μπούνε μπροστά και αυτό θα κάνει το Ποτάμι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχει ενδιαφέρον πάντως αυτό που λέτε. Εγώ δεν το έχω ξανακούσει να μπει κανένας στην κυβέρνηση και να λέει δεν θέλω να βάλω στελέχη μου υπουργούς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω και είναι χρήσιμο να καταλάβουν οι πολίτες ότι υπάρχει και ένα άλλο ήθος, που λέει το εξής: εγώ προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι για υπουργεία. Αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι ένα δυνατό Ποτάμι θα φέρει στα πράγματα και δεν εννοώ μόνο τα υπουργεία, εννοώ σε όλες τις 10.000 που υπάρχουν, γιατί σας θυμίζω ότι το 2012 και το ξέρετε πολύ καλά, μοιράστηκαν οι 10.000 θέσεις του δημοσίου με την αναλογία 4 – 2- 1. Αυτό ήταν το άγχος των ηγετών. Να πάρουν θέσεις για τα παιδιά τους.
Εμείς δεν έχουμε τέτοιο άγχος, γιατί δεν έχουμε παιδιά.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τους είδαμε και προσφάτως να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον για να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του ενός ή του άλλου κόμματος.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι. Εμείς είπαμε ότι με εμάς θα μπούνε οι άξιοι στα πράγματα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Στόχος είναι να είστε τρίτο κόμμα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτός είναι ο στόχος. Να πάρουμε την τρίτη διερευνητική εντολή.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αν φτάσει η διερευνητική εντολή σε εσάς, τι θα την κάνετε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θέλετε να κάνουμε μια συνέντευξη αμέσως μετά τις εκλογές όταν θα είμαστε τρίτο κόμμα;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Νομίζω ότι είναι έντιμο κανείς να προϊδεάζει τους ψηφοφόρους του πριν την κάλπη για το ποιες είναι οι προθέσεις του μετά την κάλπη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Φαντάζομαι, έχετε ακούσει μια πλήρη κυβερνητική πρόταση που κάναμε στο Ίδρυμα Κακογιάννη πριν από μερικές μέρες. Δηλαδή από άποψη θέσεων είμαστε έτοιμοι. Οι προτεραιότητές μας είναι σαφείς. Είναι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δεν παίζουμε με το ευρώ εμείς.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ποιους θα προσεγγίσετε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν παίζουμε με τις καταθέσεις των Ελλήνων. Δεν βάζουμε στο τραπέζι τη συζήτηση για φόρους, ή για κόψιμο των καταθέσεων που έχουν οι Έλληνες στις τράπεζες.
Εγγυημένο εισόδημα για όλους τους φτωχούς. Έχουμε μια σειρά από προτάσεις. Στη διακυβέρνηση όμως βάζουμε μια επιπλέον πρόταση. Σας την είπα και πριν, ότι αυτή η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από τους άξιους και υπάρχουν άξιοι, προφανώς, και στα άλλα κόμματα. Με αυτή την έννοια ότι η δική μας πρόταση, η πρόταση του Ποταμιού όταν είναι τρίτη δύναμη, αν πιστέψουμε τα γκάλοπ αυτή τη στιγμή, θα είναι μια συνθετική πρόταση.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ποιους θα προσεγγίσετε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μια συνθετική πρόταση.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ποια θα είναι η πρώτη σας επιλογή;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το πρώτο κόμμα με βάση αυτό τον εκλογικό νόμο, το ξέρετε ότι έχει μια προτεραιότητα. Αυτοί έχουν τις 50 έδρες και αυτοί θα είναι οι πρώτοι για να συμμαχήσουν με το τρίτο κόμμα για να λυθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο της χώρας, γιατί θα έχουμε φτάσει σε κυβερνητικό αδιέξοδο για να φτάσουμε στην τρίτη διερευνητική εντολή.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Προφανώς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άρα εμείς είμαστε σαφείς, ότι στο πρώτο κόμμα, που μπορεί να είναι η Ν.Δ., μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε πολύ ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και ως προς τα θέματα που θέλουμε να βάλουμε ως προτεραιότητα, αλλά και ως προς τα πρόσωπα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς κ. Θεοδωράκη με την προϋπόθεση βεβαίως ότι συμφωνείτε προφανώς σε κάποια βασικά σημεία, θα προσεγγίσετε με το ίδιο μάτι, με την ίδια διάθεση είτε τη Ν.Δ., είτε το ΣΥΡΙΖΑ;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχει σημασία η διάθεση, επιτρέψτε μου να πω, και δεν έχει σημασία αν νιώθεις φιλικά προς τον έναν ή προς τον άλλον.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Προφανώς. Για πολιτική προσέγγιση μιλάμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το λέω γιατί το διάθεση μπορεί να παίρνει και ένα συναισθηματικό χαρακτήρα. Εκείνη τη στιγμή λοιπόν σημασία έχει τι λύσεις μπορείς να επιβάλεις στο πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι που σχεδιάζουμε και αυτή είναι η αγωνία του Ποταμιού.
Να έχει ένα τέτοιο ποσοστό, ώστε να παρασύρει τη Ν.Δ. μακριά από την ακροδεξιά πολιτική. Και είδαμε σήμερα, με λύπη μου το είδα αυτό, ότι ο κ. Σαμαράς επιστρέφει στους Μπαλτάκους συχνά. Είδα αυτά που είπε στα σύνορα. Δεν είναι πρέπον για ένα Πρωθυπουργό της χώρας να μιλάει έτσι για το θέμα της μετανάστευσης με τόσο προχειρότητα.
Για την ιθαγένεια με ένα ακροδεξιό – θα μου επιτραπεί ο όρος – χιούμορ. Είναι μια ακροδεξιά πολιτική της Ν.Δ. στο θέμα των μεταναστών και από την άλλη υπάρχει μια ανεύθυνη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των μεταναστών. Εκεί υπάρχει μια ανεύθυνη πολιτική.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα λοιπόν λέτε ότι αν υπήρχε είτε στη μία περίπτωση κυβέρνησης, είτε στην άλλη το Ποτάμι θα μπορούσατε να μαλακώσετε τις θέσεις των δυο κομμάτων;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θα επιτρέψουμε ακροδεξιά πολιτική και δεν θα επιτρέψουμε και ανεύθυνη αντιευρωπαϊκή πολιτική από την άλλη μεριά. Δεν θα επιτρέψουμε δηλαδή αυτό το παιχνίδι που παίζει ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να πιστεύω και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Είναι αδιαπραγμάτευτα θέματα αυτά. Η Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο GREXIT; Με τις δικές σας κεραίες πώς λαμβάνετε όλη αυτή την πληροφόρηση που έρχεται από το εξωτερικό και από το εσωτερικό βεβαίως; Όλα αυτά τα δημοσιεύματα. Είδαμε και νωρίτερα στο ρεπορτάζ, ένα καταιγισμό και πάλι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στα μικρά μας γραφεία στη Σεβαστουπόλεως, γιατί εμείς έχουμε ένα γραφείο σε όλη την Ελλάδα και εάν μου επιτρέπετε μια μικρή διόρθωση πριν στο ρεπορτάζ. Εμείς δεν συμφωνούμε με τις δαπάνες, τις τόσο υψηλές δαπάνες τις οποίες πληρώνει ο ελληνικός λαός στα κόμματα.
Θέλουμε και θα απαιτήσουμε όταν μοιραστούν τα λεφτά στα κόμματα, να ξοδέψουμε τα μισά λεφτά. Και δεσμευόμαστε γι’ αυτό.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μακάρι να το κάνετε αυτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και θα το προτείνουμε και για τους άλλους. Να μην γεμίσουν όλη την Ελλάδα πάλι αφίσες. Να κάνουμε μόνο τηλεοπτικούς διαλόγους.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να επανέλθουμε τώρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, μου λέτε εάν;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας λέω λοιπόν εάν αντιλαμβάνεστε το grexit.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τον κίνδυνο της χώρας.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ακριβώς, ως ένα πραγματικό σενάριο ή αν είναι μία σπέκουλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι “αυτό είναι μία σπέκουλα, δεν υπάρχει”.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η συμβολή και της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό είναι αρνητική, δε θα πρέπει να το συζητάμε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και να μην το συζητάμε εμείς πάντως φαίνεται ότι το συζητούν όλοι στο εξωτερικό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επειδή κυρίως το συζητάμε εμείς, επιτρέψτε μου. Επειδή εμείς προσπαθούμε να τρομοκρατήσουμε κάποιοι την Ευρώπη, κάποιοι να την απαλύνουμε. Πιστεύω ότι υπάρχει μια ανεύθυνη συμπεριφορά εδώ του πολιτικού δυναμικού, είτε με τη Νέα Δημοκρατία που λέει αν έρθει.. παλαιότερα λέγανε θα σου πάρει το σπίτι, τώρα λένε θα γκρεμιστεί η οικονομία. Και οι άλλοι που συμπεριφέρονται ανεύθυνα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμπεριφέρονται ανεύθυνα απέναντι στα προβλήματα και στις διαπραγματεύσεις.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα με κάθε τρόπο πρέπει να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να μείνει στη Ζώνη του Ευρώ..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα ευρώ πάση θυσία; Θα σας έκανα το ερώτημα, γιατί είναι και πολύ της μόδας αυτές τις μέρες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι βέβαια ευρώ πάση θυσία, με συμμάχους. Με σύμμαχο τον Ματέο Ρέτζι, με σύμμαχο τους Ισπανούς, τους Γάλλους, με σύμμαχους όμως όχι περιθωριακές ομάδες στην Ευρώπη, με την καρδιά της Ευρώπης πρέπει να συμμαχήσουμε για να μείνουμε στην Ευρώπη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς πιστεύετε ότι η τρόικα θα παρουσιάσει κάποια διαφοροποίηση ως προς τις διαθέσεις της απέναντι στην Αθήνα αν αλλάξει η Κυβέρνηση;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν το πιστεύω. Να σας πω κάτι, εμείς έχουμε φτιάξει, αν και είμαστε τρίτη δύναμη και δε θα είμαστε πρώτο κόμμα, έχουμε φτιάξει μια δική μας ομάδα που κάνει σχέδια συνεχή για μία διαπραγμάτευση, γιατί πιστεύουμε σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Έχουμε Οικονομολόγους και Οικονομολόγους από την Ευρώπη διαπραγματευτές, άνθρωποι που έχουν εμπειρία από τέτοια μεγάλα..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα συμμετείχατε σε αυτήν ακόμη κι αν δεν συμμετείχατε στην Κυβέρνηση;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βεβαίως, πιστεύω ότι θα πρέπει και είναι υποχρέωση των Ελλήνων. Να σας πω κάτι, είχαμε πριν από μερικές μέρες κάποιες εκδηλώσεις και συζητήσεις για τα εθνικά θέματα και είπαν ότι θα συνεργαστούμε στα εθνικά θέματα, όχι στην οικονομία.
Λοιπόν για μας στο Ποτάμι το εθνικό θέμα είναι πρώτα η οικονομία. Δεν είναι τα εύκολα λόγια για την Κύπρο ή τα εύκολα λόγια για την Τουρκία, το εθνικό θέμα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι οι άνεργοι, το εθνικό θέμα είναι η χαμηλή παραγωγικότητα, είναι τα χαμηλά έσοδα όπως βλέπουμε, έτσι;
Γιατί η Κυβέρνηση πήγε να κάνει εκλογές με έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, αδιαφορώντας για τα έσοδα. Τα έσοδα έχουν γκρεμιστεί, αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει αδυναμία της χώρας να βοηθήσει ένα τμήμα της που αύριο υποφέρει. Υπάρχει μια ανεύθυνη δηλαδή πολιτική και ενώ θεωρούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε κάποια πράγματα, στην οικονομία που είναι το κύριο πράγμα δε θέλουν να συνεργαστούν τα μεγάλα κόμματα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Στο θέμα του χρέους σας έχω ακούσει να λέτε, όπως και πριν, γι΄ αυτή την ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης, η οποία πρέπει να ενεργοποιηθεί και σε εθνικό επίπεδο να πάμε να συζητήσουμε μία λύση για το χρέος. Εσείς θεωρείτε το χρέος ως Ποτάμι ότι είναι βιώσιμο ή δεν είναι βιώσιμο; Γιατί και επ΄ αυτού υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο όταν έχουμε χαμηλή ανάπτυξη κι αν έχουμε ανάπτυξη το χρέος είναι βιώσιμο. Όπως ξέρετε το χρέος είναι ένα κλάσμα, αυτό που έχει σημασία λοιπόν είναι πόσο είναι η ανάπτυξη και είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ απέτυχαν στην πολιτική της ανάπτυξης.
Θα σας το πω πολύ απλά, πανηγυρίζει η Νέα Δημοκρατία ότι έχει ισορροπήσει τη χώρα και οι εξαγωγές μας μειώνονται. Πως έχει ισορροπήσει η οικονομική ζωή μιας χώρας, όταν μειώνονται οι εξαγωγές; Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα και όταν συνεχιστεί αυτό το πρόβλημα το χρέος δε θα είναι βιώσιμο.
Θα υπάρξει βιώσιμο χρέος, με τη βοήθεια και των Ευρωπαίων κι έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, αλλά εάν υπάρχει και ανάπτυξη, εάν υπάρχει μεγαλύτερο ΑΕΠ.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Θεοδωράκη πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο για δεύτερες εκλογές, επαναληπτικές; Ή πρέπει πάση θυσία να προκύψει Κυβέρνηση από αυτή την εκλογική αναμέτρηση;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να μην υπάρχουν δεύτερες εκλογές και θα κάνω ότι είναι δυνατόν να μην υπάρχουν δεύτερες εκλογές.
Αλλά ξέρετε, δε νοιάζονται και πολύ, δε νοιάζονται. Έκανα μία πρόταση στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ξέρετε, λίγο πριν από το τελικό αδιέξοδο και είπα να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού δεν έχει αντίρρηση για τον κ. Δήμα. Να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να λύσουμε αυτή την εκκρεμότητα και να πάμε μετά σε εθνικές εκλογές.
Να κάνουμε εθνικές εκλογές ναι, να λύσουμε το πολιτικό πρόβλημα, αλλά δε νοιάζονται. Όλοι θεωρούν και το ξέρουμε τα τελευταία χρόνια ότι όλοι θεωρούν τους εαυτούς τους Μεσσίες. Δηλαδή σου λέει: Άσε τα προβλήματα να συσσωρεύονται, ας μην λυθεί τίποτα και θα έρθει η στιγμή που θα τα λύσω εγώ. Πολύ φοβάμαι ότι είναι ανέτοιμοι για τα προβλήματα που έρχονται.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Θεοδωράκη προχθές εγκαινίασε το κόμμα του ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πολλοί λοιπόν κάνουν προσθαφαιρέσεις και διαιρέσεις μετά την ανακοίνωση του κινήματος και λένε ότι…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αδελφοκτόνος πόλεμος.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ότι θα κόψει από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα κόψει από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, θα κόψει κι από το Ποτάμι. Εσείς φοβάστε το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι κύριες αναλύσεις που έχω δει πάντως αφορούν το φόβο του ΣΥΡΙΖΑ και το φόβο του Βενιζέλου. Δεν βλέπω να συναντιούνται τα κοινά μας, έτσι; Θα το δείξουν οι δημοσκοπήσεις βέβαια και πιο πολύ θα το δείξουν οι κάλπες.
Αλλά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ερώτημα νομίζω. Χωρίς κακία και θέλω να το κάνω, ο Παπανδρέου πήρε πόσο το 2009, 44%; 44%. Δεν μπόρεσε να κάνει κάτι με το 44%, θα το κάνει τώρα;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα θεωρείτε ότι δεν δικαιούται δεύτερη ευκαιρία ο Γιώργος Παπανδρέου;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όλοι μπορεί να δικαιούνται όσες ευκαιρίες θέλουν.
Υπάρχει όμως ένα ερώτημα που μου το είπαν στην Αλεξανδρούπολη, που ήμουνα εχθές, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη: Του δώσαμε την ευκαιρία, του δώσαμε την επιταγή, τη λευκή επιταγή. Τεράστια ποσοστά, αν τα δεις με τα σημερινά δεδομένα. Δεν έκανε, δεν τα κατάφερε, απέτυχε, έπεσε, στραμπούλιξε το πόδι του, γιατί; Γιατί θα το καταφέρει σήμερα και δεν το κατάφερε τότε που του είχε δώσει ο ελληνικός λαός τόση μεγάλη πλειοψηφία;
Φοβάμαι ότι υπάρχει ένα τμήμα κι εκεί δυστυχώς βάζω και το Γιώργο Παπανδρέου, υπάρχει ένα τμήμα του παλιού πολιτικού συστήματος, που λένε «εγώ στην επόμενη προσπάθεια, εγώ στην επόμενη προσπάθεια». Εμείς λέμε κάτι πιο απλό: Πρέπει κάποιοι να αποσυρθούν, πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι η χώρα μετά από μια τέτοια κρίση πρέπει να παράγει ένα νέο πολιτικό προσωπικό, άνθρωποι που δεν είναι βουτηγμένοι στα λάθη, άνθρωποι καινούριοι.
Και αυτό το δείγμα δείχνουμε τώρα και με τους συνδυασμούς μας, το δείξαμε και στις ευρωεκλογές, υπάρχει δύναμη στην ελληνική κοινωνία.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, μας πήρατε και τον Τσιόδρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχει δύναμη στην ελληνική κοινωνία και θα πρέπει να το αποφασίσουν τα παλιά κόμματα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Θεοδωράκη τελευταίο μου ερώτημα. Εάν το Ποτάμι δεν είναι τρίτη δύναμη, θα το θεωρήσετε αποτυχία;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα το θεωρήσω αποτυχία και νομίζω θα το θεωρήσω μεγάλη αποτυχία και ως επικεφαλής στο Ποτάμι, αλλά και ως δημοκρατικός πολίτης. Γιατί εάν δεν είναι το Ποτάμι τρίτη δύναμη, θα είναι η Χρυσή Αυγή τρίτη δύναμη. Αυτό δείχνουν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.
Θα ήθελα λοιπόν σε αυτή τη χώρα, αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι αυτό το θέλουν πολλοί περισσότεροι πολίτες από αυτούς που ψηφίζουν το Ποτάμι, να είναι μια καινούρια δύναμη, μια καθαρή δύναμη, μια δύναμη που δεν έχει σχέση με συμφέροντα και συντεχνίες, να είναι τρίτη δύναμη και να μην είναι η Χρυσή Αυγή.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα μπορούσατε να σκεφθείτε ακόμη και να αποσυρθείτε αν δεν τα καταφέρετε, όπως στοχεύετε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχω πει ότι στην πολιτική δεν μπήκα για να κάνω ένα καινούριο επάγγελμα, έτσι; Μπήκα στην πολιτική για να προσφέρω ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και το πόσο θα είναι αυτό το διάστημα εξαρτάται και από την ψήφο του ελληνικού λαού. Δε θα μείνω στην πολιτική γιατί θεωρώ τον εαυτό μου αναντικατάστατο, αν ο κόσμος δε με θέλει.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Θεοδωράκη σας ευχαριστώ πολύ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ ευχαριστώ.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Καλή επιτυχία.