fbpx
ΚόμματαΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Σταύρος Θεοδωράκης: «Δεν χαρίζουμε τις γειτονιές στους φασίστες»

theodorakhs alex omilia theodorakhs alex omilia (1) theodorakhs alex omilia (2)

Από τον Έβρο ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και στη Β’ Πειραιά και προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα ντιμπέιτ. «Καλώ τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα ντιμπέιτ με τους δικούς του όρους, τους δικούς του δημοσιογράφους, στον δικό του τόπο για μια συζήτηση για τα προβλήματα της χώρας».

Η συνέντευξη Tύπου που έδωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού στην Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε με μία ερώτηση για την στρατιωτική του θητεία στην Καρωτή Διδυμοτείχου. «Θυμάμαι τους μήνες που πέρασα εδώ πάνω, τις βόλτες που κάναμε φαντάροι και σαν δημοσιογράφος όμως επέστρεφα συχνά. Θεωρούσα υποχρέωσή μου λοιπόν να ξεκινήσω αυτό το ταξίδι για την επιτυχία από την αγαπημένη μου Αλεξανδρούπολη».

Στο σχόλιο δημοσιογράφου ότι τα τοπικά μέσα δημοσιεύουν φωτογραφίες του από τη σκοπιά στην Καρωτή, μαζί με σχόλια φαντάρων της «σειράς» του, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε γελώντας ότι είναι ίσως ο μόνος πολιτικός αρχηγός που πήρε απολυτήριο από ένα ακριτικό στρατόπεδο. «Οι άλλοι θα έχουν φωτογραφίες από το Πεντάγωνο ή το σπίτι τους».

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες είπε «αυτό που θα πρέπει να αποφασισθεί από τον κόσμο είναι ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, πόσο ψηλά θα είναι το Ποτάμι και τότε θα μπουν όλοι εκείνοι οι όροι που θα διασφαλίσουν στην κοινωνία μια καινούργια αρχή. Το Ποτάμι δεν θα γίνει τσόντα κανενός. Το Ποτάμι θα μείνει στην κοίτη του, ήρθε για να γονιμοποιήσει την ελληνική γη και την ελληνική πολιτική σκηνή».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξήγησε την επιλογή της Β’ Πειραιά λέγοντας: «θα κατέβω στη Β’ Πειραιά εκεί που η Χρυσή Αυγή πήρε τα μεγαλύτερα της ποσοστά και θα δώσω τη μάχη στις γειτονίες. Κυκλοφορώ στη Β’ Πειραιά, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό και στη Δραπετσώνα και εκεί θα ζητήσω την ψήφο των Πειραιωτών για να πάω στη Βουλή. Το Ποτάμι θέλει να πει ξεκάθαρα στην ελληνική κοινωνία ότι δεν χαρίζουμε τις γειτονιές στους φασίστες».

Για την επιλογή του Σπύρου Λυκούδη να είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, είπε ότι «ο Σπύρος θα μπορούσε να επιλέξει τη σιγουριά του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αλλά αποφάσισε να δώσει τη μάχη του σταυρού και αυτό τον τιμά. Αποφάσισε να διαφοροποιηθεί από το συνηθισμένο των παλαιών μεγάλων στελεχών που ζητούν την ασφάλεια ενός ψηφοδελτίου Επικρατείας και είπε ότι εγώ θα δώσω τη μάχη της Αθήνας».

Για το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου ανέφερε: «Καλοδεχούμενο το κόμμα Παπανδρέου. Δεν πρέπει οι αντιθέσεις να κρύβονται. Αλλά τι παραπάνω μπορεί να κάνει σήμερα ο Παπανδρέου που δεν μπόρεσε να το κάνει όταν τον ψήφισε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού;».

Αναλυτικά η απομαγνητοφώνηση εδώ:

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαι έτοιμος για τις ερωτήσεις των Δημοσιογράφων.
Σταύρος Καρυπίδης (XanthiNews): Ξεκινάτε περιοδείες από τη Θράκη. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος συμβολισμός σε αυτό;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ένα από τα πράγματα που ποτέ δεν μπορούσα να καταλάβω στη γλώσσα των πολιτικών ήταν γιατί η αναφορά στη Θράκη ήταν συνώνυμο στην αναφορά στα προβλήματα. Οι πολιτικοί αναφέρονται στη Θράκη όταν θέλουν να πουν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα που πότε το βαφτίζουν εθνικό, πότε το βαφτίζουν κοινωνικό, πότε μεγάλο οικονομικό. Εγώ επειδή έχω γνώση της περιοχής κι έχω περπατήσει πολύ τη Θράκη, πήρα όπως ίσως ξέρετε το απολυτήριό μου από το Διδυμότειχο.
ΠΟΛΙΤΗΣ: Από την Καρωτή, όπου βγήκαν στη δημοσιότητα το μεσημέρι οι φωτογραφίες σας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, πήρα το απολυτήριό μου από την Καρωτή Διδυμοτείχου.
ΠΟΛΙΤΗΣ: Βύσμα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι ακριβώς. Με ρώταγε ένας άλλος φίλος, τώρα που πέρασα από εκεί αν θα δώσουν τα άλλα μέσα φωτογραφίες από που πήραν το απολυτήριό τους οι πολιτικοί αρχηγοί; Και είπα ότι θα πρέπει να δώσουν φωτογραφία είτε από το Πεντάγωνο, είτε από τα σπίτια τους, που πήραν απολυτήριο. Εγώ λοιπόν πήρα απολυτήριο από την Καρωτή, θυμάμαι πάρα πολύ καλά τους μήνες που πέρασα εδώ πάνω, τις βόλτες στην περιοχή και βέβαια όπως ξέρετε και σαν δημοσιογράφος επέστρεφα συχνά για να μιλήσω για τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες αυτού του τόπου.
Άρα θεωρούσα υποχρέωσή μου να ξεκινήσω αυτό το ταξίδι για την επιτυχία από την αγαπημένη μου Αλεξανδρούπολη και να κυκλώσω έτσι και να κατέβω σιγά-σιγά στο κέντρο.
κα ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΟΥ: Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τελικά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βιάζεσαι λίγο ; Νομίζω ότι θα έχουμε το χρόνο να τα δούμε όλα αυτά αμέσως μετά τις εκλογές. Η δική μας πρόθεση είναι να κυβερνηθεί η χώρα με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να απαλύνονται οι πληγές της κοινωνίας, να διασφαλίζεται η ευρωπαϊκή της πορεία και να ανοίγει μια καινούρια πορεία ανάπτυξης. Αυτό που θα πρέπει να αποφασιστεί είναι από τον κόσμο ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, πόσο ψηλά θα είναι το Ποτάμι και με βάση το πόσο ψηλά θα είναι το Ποτάμι να είστε σίγουροι ότι θα μπουν όλοι εκείνοι οι όροι που θα διασφαλίσουν στην κοινωνία μια καινούρια αρχή.
Εμείς δεν είμαστε τσόντα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαστε τσόντα της Νέας Δημοκρατίας, γιατί ξέρεις, υπάρχει κάτι περίτεχνο και θα το έχεις δει, ανάλογα με κάποιες στιγμιαίες απόψεις στελεχών τις φωτογραφίζουν και λένε («θα πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πάει με τη Νέα Δημοκρατία»).
Το Ποτάμι δε θα πάει πουθενά, το Ποτάμι θα μείνει στην κοίτη του. Ήρθε για να γονιμοποιήσει λίγο την ελληνική γη και την ελληνική πολιτική σκηνή. Οι άλλοι θα έρθουν με το Ποτάμι, αλλά από αυτό θα πρέπει να ερωτηθεί πρώτα ο κόσμος.
Να δούμε λοιπόν τα αποτελέσματα των εκλογών και μετά θα δούμε με ποιους θα κάνουμε Κυβέρνηση, με ποιους θα κάνουμε χωριό, αλλά σας είπα, με όρους απαράβατους που θα έχουμε ίσως τη δυνατότητα να τους συζητήσουμε και στη συνέχεια.
Θ. ΤΣΟΛΑΚΗΣ («ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»): Αφού πήγαμε στην κεντρική σκηνή, να μείνουμε λίγο ακόμα εκεί και να μας πείτε τι θα γίνει με τον Λυκούδη. Που θα κατέβει, πως θα κατέβει;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοίτα πόσα πράγματα έχω να πω εδώ από την Αλεξανδρούπολη. Θα θυμώσουν οι Αθηναίοι.
Να σας πω λοιπόν για τον Σπύρο Λυκούδη. Ο Σπύρος Λυκούδης θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας και θα δώσει τη μάχη της Αθήνας. Εγώ θα είμαι υποψήφιος στον Πειραιά και θα δώσω τη μάχη στη Β΄ Πειραιά. Θα κατέβω βέβαια και στα Χανιά, που είναι το μέρος που γεννήθηκα.
Γιατί στα Χανιά είναι εύκολο. Γιατί στη Β΄ Πειραιά, γιατί κι εκεί είναι οι δικές μας βόλτες, οι δικές μας αυλές και το Ποτάμι θέλει να πει ξεκάθαρα στην ελληνική κοινωνία ότι δε χαρίζουμε τις γειτονιές στους φασίστες.
Εγώ λοιπόν θα κατέβω στη Β΄ Πειραιά εκεί που η Χρυσή Αυγή πήρε τα μεγαλύτερά της ποσοστά και θα δώσω τη μάχη στις γειτονιές. Κυκλοφορώ στη Β΄ Πειραιά, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στη Δραπετσώνα, είναι φιλικά μέρη προς εμένα και θα συνεχίσω να κυκλοφορώ και θα ζητήσω την ψήφο των Πειραιωτών για να πάω στη Βουλή.
Τώρα για το φίλο μου το Σπύρο. Γιατί οι δημοσιογράφοι από την πρώτη στιγμή επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους που θα κατέβει ο Σπύρος και τους είπα και στην παλιά Βουλή ότι ήταν το μόνο πράγμα που δεν είχαμε συζητήσει με το Σπύρο.
Είχαμε δώσει τα χέρια ότι θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη με το Ποτάμι και του είχα πει από τότε δική σου είναι η απόφαση. Υπήρχε θέση στο Επικρατείας για το Σπύρο Λυκούδη, υπήρχε θέση για την Α΄ για τη Β΄ και του είπα ότι εσύ θα αποφασίσεις.
Ο Σπύρος, λοιπόν, αποφάσισε να δώσει τη μάχη του σταυρού και αυτό τον τιμά, αποφάσισε δηλαδή να διαφοροποιηθεί από το συνηθισμένο των παλιών μεγάλων στελεχών που ζητούν την ασφάλεια ενός ψηφοδελτίου επικρατείας και είπε “εγώ θα δώσω τη μάχη της Αθήνας, θα κατέβω και θα διεκδικήσω το σταυρό του κόσμου” κι εκεί θα φανεί πως ο κόσμος αγκαλιάζει αυτή τη συνεργασία ή όχι.
Είμαι πολύ σίγουρος για την κίνηση που έκανε και βέβαια είμαι πολύ σίγουρος ότι θα δώσουμε μαζί πολλές νικηφόρες μάχες μέσα στη Βουλή.
Ν. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ («ΚΟΜΟΤΗΝΗ PRESS»): Μία προσωπικότητα στη Ροδόπη είναι ο κ. Ιλχάν Αχμέτ κι ακούγεται ότι θα είναι υποψήφιος με το Ποτάμι, ισχύει και τι έχετε να πείτε γι΄ αυτό;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν ήρθα εδώ στην Αλεξανδρούπολη για να ανακοινώσω τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που έχει γίνει και θέλω να σεβαστείτε ότι στο σύνολό του αυτά θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Πάντως χωρίς να επιτρέπω δεύτερο ερώτημα σε σχέση με αυτά, δηλαδή μην αρχίσουμε να ρωτάμε για έναν-έναν από τους υποψήφιους, σου λέω ότι με τον Ιλχάν έχουμε μια κουβέντα εξ αρχής, ο ίδιος πολύ πριν τεθεί θέμα υποψηφιοτήτων και εκλογών μου είχε πει ότι “είμαι μαζί σου” και του είχα πει ότι θέλω να συνεργαστούμε και θέλω να δώσει μαζί με το Ποτάμι τη μάχη και για το νομό του και για την περιοχή.
Τα υπόλοιπα θα τα δείτε στις λίστες που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.
Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ («ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ»): Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω προεκλογικά σε ότι αφορά τη Θράκη και πιο συγκεκριμένα στο νομό Ροδόπης ποια είναι τα σημεία εκείνα στα οποία θα επικεντρωθείτε εσείς και οι υποψήφιοι φυσικά με το Ποτάμι για να διεκδικήσετε την ψήφο των Ροδοπαίων πολιτών;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λοιπόν, το Ποτάμι δίνει μία μάχη σε όλη την Ελλάδα, να επαναφέρει την πολιτική θα μου επιτρέψετε λίγο στις αρχέγονες πηγές της. Ότι η πολιτική δεν είναι συναλλαγή, ότι η πολιτική δεν είναι εξαγορά, ότι η πολιτική δεν είναι η επιβίωση των κομματικών στρατών και των κομματικών υπαλλήλων.
Πολιτική είναι σχεδιασμός, είναι θάρρος, είναι γνώση, είναι συνεργασίες. Άρα η μεγάλη συμβολή του Ποταμιού είναι αυτό ακριβώς, ότι έρχεται σε ένα γερασμένο πολιτικό σκηνικό, σε ένα βουρκώδες- επιτρέψτε μου- πολιτικό σκηνικό, έρχεται να πει στον κόσμο ότι υπάρχει και μια άλλη πολιτική.
Υπάρχει η πολιτική κάποιων ανθρώπων που ενώ έχουν πετύχει στη ζωή τους και δεν είναι ανεπάγγελτοι, αφήνουν τη δουλειά τους, αφήνουν την οικογένειά τους, για να δώσουν για λίγα χρόνια τη μάχη για τη χώρα. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα, λέγοντας ταυτόχρονα ότι είμαστε περαστικοί από την πολιτική και το ξέρουν όλοι κι αυτοί που θα κατέβουν μαζί μου το ξέρουν ότι είμαστε περαστικοί.
Και λέμε ακόμα και κάτι άλλο. Ότι θα κερδίσουμε. Θα κερδίσουμε πολύ; Θα γίνουμε Κυβέρνηση κάποια στιγμή; Θα γίνουμε ένα πολύ μεγάλο κόμμα; Θα γίνουμε ένα πολύ μεγάλο κόμμα το οποίο δε θα φροντίζει τους φίλους του Σταύρου ή αυτούς που είναι ή που μπήκαν στο Ποτάμι, θα φροντίζει την κοινωνία.
Γι΄ αυτό από την πρώτη στιγμή έχουμε βάλει ότι η Κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει το Ποτάμι θα είναι μια Κυβέρνηση η οποία θα επιτρέψει σε ανθρώπους που έχουν δράσει στη ζωή τους, που έχουν παράγει, να βρεθούν σε κυβερνητικά πόστα.
Είναι αυτό που λέω εγώ ότι θα κυβερνήσει η εθνική Ελλάδος, δε θα κυβερνήσει το Ποτάμι, θα κυβερνήσουν άνθρωποι ικανοί, που μπορεί να είναι φιλελεύθεροι, μπορεί να είναι κεντρώοι, μπορεί να είναι σοσιαλιστές; Αλλά θα είναι πάνω απ΄ όλα ικανοί πετυχημένοι άνθρωποι.
Αυτή είναι η δική μας συμβολή στην πολιτική. Στα Υπουργεία, στις Γενικές Γραμματείες, στο δημόσιο, με το Ποτάμι θα επιστρέψει η Διοίκηση στα χέρια των Ελλήνων και θα φύγει από τα χέρια των κομμάτων. Αυτή είναι η μεγάλη μας υπόσχεση.
Και ξέρετε κάτι; Και αυτός είναι ο λόγος που μας πολεμάει το παλιό πολιτικό σύστημα. Εάν δείτε τη φρασεολογία του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και των κολαούζων αυτών στις εφημερίδες, είναι ίδιο. Ότι το Ποτάμι, το διάβαζα σήμερα σε μεγάλες εφημερίδες, σε μεγάλες εφημερίδες, ότι το Ποτάμι θέλει να κυβερνήσει τη χώρα και δεν έχει μηχανισμό.
Βεβαίως, θέλει να κυβερνήσει τη χώρα και δεν θέλει να έχει μηχανισμό, αυτή είναι η διαφορά μας από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Και ξέρεις τι εννοούν: Αφού εμείς δεν είμαστε μέρος του μηχανισμού σας, πως θα σας υποστηρίξουμε;
Λοιπόν δε θα γίνεται μέρος του μηχανισμού μας, μη μας υποστηρίξετε ποτέ. Θα μείνετε απέξω, εμείς με μηχανισμό δεν θα κυβερνήσουμε τη χώρα, εμείς θα κυβερνήσουμε τη χώρα όταν και ο ελληνικός λαός το αποφασίσει με τις αρχές μας τις απαράβατες και με μια διάπλατη πόρτα της κοινωνίας που δρα, η κοινωνία που δρα θα έρθει στο Ποτάμι.
Τώρα για την περιοχή, για τη Θράκη. Χάνουμε συνέχεια ευκαιρίες στη Θράκη, να σας πω γιατί; Γιατί κανείς δε νοιάζεται, γιατί είναι πάρα πολύ μακριά, γιατί εδώ είναι ένας προορισμός αναγκαστικός για το παλιό πολιτικό σύστημα.
Έρχονται κάποια στιγμή για να κάνουν μια προεκλογική ομιλία στο λιμάνι, that’s all που λένε και στο χωριό μου, δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο, γιατί δεν έχουν πονέσει γι΄ αυτές τις περιοχές, δεν έχουν περπατήσει σε αυτές τις περιοχές, δεν έχουν πάει φαντάροι σε αυτές τις περιοχές, δεν έχουν δει πως είναι αυτές οι περιοχές τη νύχτα, πως είναι στα κρύα αυτές οι περιοχές.
Και δεν εννοώ μόνο για εδώ, εννοώ και για τη Μακεδονία, εννοώ για όλες αυτές τις περιοχές που έχουν μία απόσταση από την ασφάλεια του αθηναϊκού κέντρου. Χάνονται λοιπόν ευκαιρίες για τη Θράκη. Ευκαιρίες επενδυτικές, ευκαιρίες ανάπτυξης. Εμείς έχουμε πει ότι αυτές οι περιοχές μπορούν πολύ πιο εύκολα ίσως από άλλες περιοχές να αναπτυχθούν.
Να σας πω δυο-τρία πράγματα: Πρέπει να αξιοποιήσουμε την Αλεξανδρούπολη, το λιμάνι κι όλο αυτό που μπορεί να φέρει και να φέρνει κόσμο και λέγοντας “να το αξιοποιήσουμε” εννοώ από τουριστικά, από μαρίνες δηλαδή, μέχρι εμπορικά, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Θα έπρεπε στη Θράκη και το έχω πει σε ανύποπτο χρόνο θα έπρεπε στη Θράκη να είχε υπάρξει ένα μεγάλο μη κρατικό πανεπιστήμιο, από αυτά που λέει το Ποτάμι ότι πρέπει να ιδρυθούν, για να μη φεύγουν τα παιδιά να πηγαίνουν να σπουδάζουν στο εξωτερικό, να μη φεύγουν να σπουδάζουν ακόμα και στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία και στα Τίρανα τώρα.
Λέμε λοιπόν ότι στη Θράκη θα έπρεπε να υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μη κρατικό πανεπιστήμιο, από αυτό που το Ποτάμι ζητάει να δημιουργηθεί. Βέβαια και να ενισχυθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η βάση ζωής σε έναν τόπο και θα πρέπει να υπάρχει μια συνεχής αναβάθμισή του, μια σύνδεση με την αγορά, με την ανάπτυξη.
Αλλά αυτά μπορεί να γίνουν παράλληλα, χάνουμε πολλά λεφτά και το έχω τεκμηριώσει παλαιότερα και δεν είναι ανάγκη να το πω με λεπτομέρειες που η Ελλάδα αρνήθηκε να φτιάξει μη κρατικά πανεπιστήμια, το ξέρετε. Και τα έφτιαξε η Κωνσταντινούπολη και πηγαίνει ο κόσμος από τις αραβικές χώρες, από τη Μέση Ανατολή και πηγαίνει εκεί και σπουδάζει, άνθρωποι που παρακαλούσαν την Ελλάδα να έρθουν εδώ να πληρώσουν και να σπουδάζουν, γιατί θέλουν.
Γιατί δεν είναι μόνο για τα παιδιά των Ελλήνων, είχαμε 30 χιλιάδες αιτήσεις από τις αραβικές χώρες για να σπουδάσουν στην Ελλάδα και τους λέμε δε θέλουμε εμείς, δε θέλουμε τα λεφτά σας, φύγετε, πηγαίνετε στην Τουρκία, πηγαίνετε στα Τίρανα. Εμείς λοιπόν λέμε ότι τους θέλουμε. Άρα πνεύμα-πανεπιστήμιο, έτσι;
Δεύτερον. Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο παραγωγής στη Θράκη. Αξιοποίηση της εύφορης γης με ομάδες παραγωγών, με συνεταιρισμούς. Αλλά πώς να υπάρχει όταν για να εκπονηθεί ένα σχέδιο πάνω σε ειλημμένες ευρωπαϊκές αποφάσεις για τους παραγωγούς, με ενημέρωσαν τώρα περνάνε 36 μήνες. 36 μήνες.
Καταθέτει μια ομάδα παραγωγών ένα σχέδιο για να κάνει κάτι στη Θράκη, ή αλλού και περνάνε 36 μήνες. Το φαντάζεστε αυτό το χρόνο για τους γραφειοκράτες των υπουργείων και για τους υπουργούς δεν λέει τίποτα, γιατί είναι και μήνες εξαγοράς αυτοί. Ξέρεις, σου λέω έλα πίεζέ με, εδώ είμαι, βοήθα με και κάποια στιγμή θα στο κάνω. 36 μήνες για πράγματα που ήδη έχουν αποφασίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Χρειάζεται ένα πατριωτικό σχέδιο για παραγωγή της χώρας.
Δεν είναι δύσκολο. Απλώς πρέπει να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που βάζουν ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της ελληνικής γης. Η βιομηχανία έχει το χώρο της στη Θράκη. Πεθαίνει σε πολλές περιπτώσεις. Και έχω πει το εξής: θέλουμε τις επενδύσεις βέβαια από το εξωτερικό, θέλουμε τις επενδύσεις από το εξωτερικό και πρέπει να κάνουμε το παν για να έχουμε επενδύσεις από το εξωτερικό.
Αλλά θέλουμε και ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών επιχειρήσεων. Μια επιχείρηση είναι εύκολο όταν έχει 50 με λίγη προσπάθεια μετά να έχει 70. Αντιλαμβάνεστε τι λέω; Είναι πολύ εύκολο μια επιχείρηση να αυξήσει το εργατικό της δυναμικό, να απορροφήσει κόσμο, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας.
Άρα ένα σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ένα σχέδιο για μια νέα παραγωγική βάση, για το Ποτάμι είναι αδιαπραγμάτευτο. Και νομίζω θα μας δώσει την ευκαιρία και ο προεκλογικός αγώνας να πούμε πολλές λεπτομέρειες. Σου λέω ότι το επόμενο Σάββατο στην Αθήνα θα παρουσιάσουμε αναλυτικά για πρώτη φορά πολιτικό κόμμα παρουσιάζει αναλυτικά ένα πλήρες πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης. Πλήρες.
Γιατί να υπάρχουν 360 υπηρεσίες που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα. 360 υπηρεσίες. Γιατί; Γιατί γίνεται αυτό; Για να μπορούν τα κόμματα να έχουν δέσμιους τους αγρότες, να έχουν δέσμιες τις τοπικές κοινωνίες μέσα σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατικών υπηρεσιών.
Εμείς το Σάββατο λοιπόν ένα κόμμα που δεν είναι εξουσίας, θα κάνει τη δουλειά των κομμάτων εξουσίας. Θα παρουσιάσουμε στην Αθήνα το επόμενο Σάββατο ένα πλήρες πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.
κ. ΜΑΡΜΑΔΗΣ («ΡΑΔΙΟ ΜΑΞΙΜΟΣ»): Είστε υπέρ του να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν μερικά πράγματα αδιαπραγμάτευτα για μας. Ένα από αυτά είναι αυτό που είπες, η Ελλάδα με το Ποτάμι θα μείνει στην ευρωζώνη. Τι εννοώ; Υπάρχουν προβλήματα στη σχέση μας με την Ευρώπη. Γιατί χειριστήκανε πολλά πράγματα κακά ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος.
Εμείς λέμε ότι υπάρχει μια τρίτη λύση. Πέρα από τη λύση του σκυμμένου κεφαλιού, πέρα από τη λύση το να ακούς τις εντολές των Υφυπουργών της Μέρκελ και πέρα από την άλλη λύση να πετραδίζεις την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει η λύση του γόνιμου εταίρου.
Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να είναι το κέντρο της Ευρώπης, ένας γόνιμος εταίρος που έχει συγκεκριμένα αιτήματα, αλλά δεν παίζει με την Ευρώπη. Ούτε την πετραδίζει, ούτε όμως την πλησιάζει με σκυμμένο το κεφάλι. Δεν είμαστε ούτε οσφυοκάμπτες, ούτε όμως έφηβοι επαναστάτες που θέλουν να διαλύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και νομίζω ότι μπορούμε.
Παρουσίασα στο Ίδρυμα Κακογιάννη πριν από μερικές μέρες ένα πλήρες πρόγραμμα για τα προβλήματα της χώρας και ανάμεσα σε αυτά ανέπτυξα και μια σειρά αιτήματα που έχει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ είναι στο χέρι μας και δεν πρέπει να σπαταληθεί από τους γνωστούς γραφειοκράτες και πολιτικάντηδες. Είναι πολλά τα δις του ΕΣΠΑ που αναλογούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και που θα πρέπει να αξιοποιηθούν από την περιφέρεια, λέει η Ευρώπη.
Υπάρχουν κονδύλια, μπορούν να απαιτηθούν ακόμη περισσότερα και πιστεύω ότι εάν επιμείνουμε σε μια συνεπή ευρωπαϊκή πορεία και κάνοντας συμμαχίες με άλλους Ευρωπαίους, με το φίλο μου –το νιώθω έτσι- το Ματέο Ρέτζι της Ιταλίας και με άλλους ηγέτες του νότου, μπορούμε να απαιτήσουμε να διορθωθούν πολλά από τα λάθη της πολιτικής του βορρά και της Μέρκελ.
Χ. ΛΕΤΣΑ («ΘΡΑΚΗ PRESS»): Κύριε Θεοδωράκη, θα ήθελα ένα σχόλιο για το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου και πόσο πιστεύετε ότι θα σας επηρεάσει εσάς, σύμφωνα με τα τελευταία νούμερα των δημοσκοπήσεων.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ.
Χ. ΛΕΤΣΑ: Ναι, αλλά θα αντλήσετε σίγουρα ψήφους και από εκεί.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλοδεχούμενο το κόμμα Παπανδρέου. Με ποια έννοια; Εγώ δεν θέλω οι αντιθέσεις να κρύβονται.
Αν κάποιος θεωρεί ότι αυτό που λέει έχει πρόσβαση στην ελληνική κοινωνία, να κάνει κόμμα, να πάει να μετρηθεί. Και εάν θέλεις θα πω και κάτι που ίσως να μην έπρεπε να το πω, αλλά εμένα δεν μου αρέσει να λέω πολιτικάντικα λόγια. Θεωρώ ότι είναι μια τολμηρή κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, γιατί είχε την ασφάλεια να πάει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ προφανώς. Αποφάσισε να κάνει ένα ρίσκο.
Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα ερώτημα για τον Παπανδρέου. Τι θα πετύχει, τι θέλει να πετύχει που δεν μπορούσε να πετύχει ως Πρωθυπουργός της χώρας με ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό; Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα.
Ο ελληνικός λαός του έδωσε πλειοψηφία. Του έστρωσε το δρόμο και του είπε άλλαξέ τα. Άλλαξε τη χώρα. Και δεν έκανε τίποτα. Δεν την αξιοποίησε αυτή την ευκαιρία ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν την αξιοποίησε και ο Βενιζέλος. Αλλά είναι σίγουρο ότι δεν την αξιοποίησε και αυτός.
Τι προσπαθεί λοιπόν τώρα να πει; Ότι αυτά που δεν μπόρεσα να κάνω όταν ήμουνα πλειοψηφία, θα μπορέσω να τα κάνω τώρα με ένα κόμμα μειοψηφίας; Παρ’ όλα αυτά, εμάς δεν μας απασχολεί αυτή η φασαρία, ας μου επιτραπεί ο όρος, σε αυτό το χώρο που λέγεται κεντροαριστερά.
Το Ποτάμι είναι κάτι ευρύτερο. Έχει κεντρώους, έχει αριστερούς, έχει φιλελεύθερους και θα πρέπει να σας πω ότι αύριο θα ανακοινωθεί η συνεργασία μας με τη ΔΡΑΣΗ. Η ΔΡΑΣΗ αποφάσισε, για να σας δώσω και τον πλήρη τίτλο, να στηρίξει το Ποτάμι σε αυτές τις εκλογές.
Επίσης χωρίς όρους συναλλαγής. Δηλαδή το Ποτάμι κατεβαίνει στις εκλογές, ο Λυκούδης είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας και υπάρχουν και κάποια στελέχη της ΔΡΑΣΗΣ που θα είναι υποψήφια σε όλη τη χώρα. Γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε και το είχα πει από την αρχή και το λέω σε κάποιους φίλους που έχουν μια αμφιβολία για το σχεδιασμό μας.
Τα θυμάστε κάποιοι, γιατί βλέπω μερικά γνώριμα πρόσωπα από τις πρώτες μέρες του Ποταμιού. Εγώ είχα ξεκαθαρίσει το εξής: το Ποτάμι δεν είναι για να μαζέψει τα απομεινάρια του συστήματος. Το Ποτάμι είναι ένα νέο καθαρό κόμμα που δεν θέλει να έχει σχέση με το παλιό πολιτικό σύστημα. Το είπα.
Ταυτόχρονα όμως είπα και κάτι άλλο. Ότι σε μια πορεία το Ποτάμι θα συμμαχήσει με αυτούς τους ανθρώπους που κατά καιρούς έχουν θέσει θετικά ζητήματα στην ελληνική κοινωνία, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει. Δεν μας ενδιαφέρει να μείνουμε μόνοι μας και να κοιτάμε αυτάρεσκα τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να λέμε α, τι ωραίο κόμμα φτιάξαμε.
Εμάς μας ενδιαφέρει να ανοιγόμαστε και να ανοιγόμαστε σε ανθρώπους και σε ιδέες που θεωρούμε ότι είναι θετικές για την αντιμετώπιση αυτή τη στιγμή της κρίσης. Και με αυτή την έννοια κάνουμε ανοίγματα, συμβολικά να το πω και προς τα δεξιά μας και προς τα αριστερά μας και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, χωρίς βέβαια να αμφισβητείται ότι εμείς και οι αρχές του Ποταμιού, είναι αυτές που καθορίσουν τους όρους του παιχνιδιού το επόμενο διάστημα.
Ο. ΤΣΙΟΥΛΦΑ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΡΟΝΟΣ»): Καλή επιτυχία στις εκλογές. Θέλω κατ’ αρχάς να ρωτήσω ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος; Θέλω να μου πείτε τι περιμένετε; Και έπειτα, πριν από λίγο είπατε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε επενδύσεις από το εξωτερικό. Τι σημαίνει αυτό; Το λέτε σε μια περιοχή όπου συζητείται πολύ το ζήτημα της ειδικής οικονομικής ζώνης. Θέλω να μου το ξεκαθαρίσετε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μην ζητάτε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές να σας πω ένα ποσοστό. Θα σας πω όμως το εξής: το Ποτάμι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με όλες τις μυστικές και φανερές δημοσκοπήσεις, είναι η τρίτη δύναμη της χώρας.
Πιστεύω ότι το να είναι το Ποτάμι η τρίτη δύναμη της χώρας, το κόμμα που θα πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή, είναι ένα αίτημα που ξεπερνά τους ψηφοφόρους του Ποταμιού. Δηλαδή πιστεύω ότι ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού, που πολλές φορές ψηφίζει κανένα άλλο κόμμα από αυτά τα δυο κόμματα εξουσίας, παρακαλάει να είναι το Ποτάμι το κίνημα που θα καθορίσει τις εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα.
Άρα για μας ένα είναι αυτό που θέλουμε. Να είμαστε τρίτο κόμμα με μεγάλο ποσοστό, για να δείξουμε και στα άλλα κόμματα εξουσίας ότι μπορεί να υπάρξει και άλλη κυβερνητική πρόταση, γιατί όπως ξέρετε, σύμφωνα με τους νόμους και το σύνταγμα της χώρας, οι διερευνητικές εντολές είναι τρεις. Στο πρώτο κόμμα, στο δεύτερο κόμμα και στο τρίτο κόμμα.
Εμείς επειδή ξέρουμε τι να την κάνουμε τη διερευνητική εντολή την τρίτη, θα την απαιτήσουμε από τον ελληνικό λαό και ελπίζουμε ότι ο ελληνικός λαός δεν θα δώσει την τρίτη διερευνητική εντολή στη Χρυσή Αυγή, αλλά θα την δώσει στο Ποτάμι.
Ναι, εμείς θέλουμε επενδύσεις από το εξωτερικό. Θέλουμε επενδύσεις από το εξωτερικό. Θέλουμε να έχουμε ανοιχτές τις πόρτες σε καθαρές δουλειές που έρχονται από το εξωτερικό. Από επιχειρήσεις, από επενδυτές που έρχονται για να σεβαστούν τους ελληνικούς νόμους, τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις αποφάσεις των τοπικών αρχών, αλλά που γινόμαστε μαζί εταίροι σε μια προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας.
Δεν πιστεύουμε στην ανάπτυξη της χώρας μέσα από θέσεις που δημιουργεί το δημόσιο. Εμείς δεν το πιστεύουμε αυτό και δεν το πιστεύει πια και ο ελληνικός λαός, γιατί γνωρίζει ότι η υπόσχεση για θέσεις εργασίας από το δημόσιο σημαίνει ότι σε λίγο χρονικό διάστημα έρχεται και λογαριασμός στο σπίτι. Έρχεται ο λογαριασμός στο συνταξιούχο. Έρχεται ο λογαριασμός στον εργαζόμενο και του λέει για να καλύψω τις προσλήψεις των κομματικών μου υπαλλήλων, πρέπει να μου δώσεις λεφτά.
Εμείς επειδή δεν θέλαμε να πάρουμε άλλα λεφτά από τον κόσμο, λέμε δεν θέλουμε προσλήψεις κομματικές. Θέλουμε δημιουργία θέσεων εργασίας και αυτό θα γίνει μέσα από επενδύσεις. Μέσα από την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, αλλά μέσα και από επενδύσεις ξένων που έρχονται στην Ελλάδα, σέβονται τους νόμους, το περιβάλλον της χώρας, τη ζωή της τοπικής κοινωνίας, αλλά επενδύουν εδώ προς αμοιβαίο όφελος και της τοπικής κοινωνίας και βέβαια αυτών που επενδύουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΡΟΔΟΠΗ NEWS»): Θα συγκυβερνήσετε από ότι λέγεται, συμφωνούμε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αν θα συγκυβερνήσουμε; Εάν μου πεις ποια θα είναι τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών θα σου πω και με ποιους θα συγκυβερνήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όποια και εάν είναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά επειδή δεν τα ξέρουμε, είπα και πριν, ότι θα συγκυβερνήσουμε.
Αλλά δεν θα συγκυβερνήσουμε επειδή λιγουρευόμαστε Mercedes όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν, που γέμισε η κυβέρνηση με αναπληρωτές υπουργούς για ένα και μόνο λόγο. Το ξέρετε; Το έχετε αντιληφθεί τι γίνεται; Αναπληρωτές υπουργούς. Ξέρετε τι κάνει ο αναπληρωτής υπουργός; Απλώς δικαιολογεί στην είσοδό του στο υπουργείο τη χαιρετούρα του αστυφύλακα. Δηλαδή ότι είναι ο υπουργός.
Εμείς έχουμε πει και είναι από τα πρώτα πράγματα που έχουμε πει, θα ζητήσουμε την κατάργηση των αναπληρωτών υπουργών. Υπάρχει μια ευθύνη ανά τομέα την οποία παίρνει ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο μπορούμε να το ελέγξουμε. Άρα το Ποτάμι δεν διεκδικεί θέσεις σε μια κυβέρνηση. Δεν κάνουμε αυτό το παζάρι του 4 – 2 – 1 που έκαναν οι προηγούμενοι.
Εμείς δεν διεκδικούμε λοιπόν θέσεις υψηλές. Διεκδικούμε όμως να λύσουμε και να συζητήσουμε για τα προβλήματα της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πάνω σε αυτό, πώς θα κυβερνήσετε με τους κόκκινους που βλέπω εκεί, ή με τους γαλάζιους πιο πάνω, εν πάση περιπτώσει, με κάποιους θα αποτελέσετε. Θα αποτελέσετε ένα φρένο φαντάζομαι σε κάποιες τρελές επιδιώξεις των κομμάτων αυτών είτε των κόκκινων, είτε των γαλάζιων. Έχετε σκεφτεί αν χρειαστεί να τραβήξετε και χειρόφρενο όμως στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πει βγαίνουμε από το ευρώ για παράδειγμα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή αν ο Σαμαράς συνεχίζει να ληστεύει τον ιδιώτη; Το λέτε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Ρωτάει ο φίλος εάν έχουμε σκεφτεί, αν έχουμε και κόκκινες γραμμές είτε απέναντι σε τρελές αποφάσεις που έρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ, είτε απέναντι σε μια πολιτική που συνεχίζει να χτυπάει την κοινωνία που έρχεται από τον Σαμαρά. Έτσι δεν είναι περίπου το ερώτημά σου;
Όταν δεν έχεις άγχος για την εξουσία, μπορείς να έχεις μια ψύχραιμη αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Εμείς λοιπόν δεν θα βοηθήσουμε, θα εμποδίσουμε μάλλον θα στο πω διαφορετικά και καταφατικά και απόλυτα, θα εμποδίσουμε τα τρελά σενάρια για τη χώρα. Όλα τα τρελά σενάρια.
Υπάρχει μια συζήτηση τις τελευταίες μέρες, θα την έχετε ακούσει, που για μας είναι μια τρελή συζήτηση. Υπάρχουν λεφτά, λέει, ένα κόμμα, προσέξτε. Υπάρχουν λεφτά. Και είναι τα λεφτά του κόσμου στις τράπεζες.
Εμείς το λέμε ξεκάθαρα. Δεν είναι συνέταιροι οι κομματάρχες με τις αποταμιεύσεις του κόσμου στις τράπεζες. Τα λεφτά στις τράπεζες είναι του κόσμου. Και είναι μάλιστα, για να διαβάζουμε και τα σωστά νούμερα, είναι του απλού πολίτη, γιατί οι πλούσιοι κάνανε φτερά και έφυγαν και είναι και ένα δείγμα πως λειτουργεί ο πλούσιος στην Ελλάδα, που δεν λειτουργεί πάντα με υπευθυνότητα. Δεν μένει εδώ. Δεν παίρνει το μικρό, έστω ρίσκο, να είναι εδώ και φεύγει σε ασφαλή λιμάνια.
Ο κόσμος όμως συνεχίζει να έχει τα λεφτά του στην τράπεζα. Τα λίγα λεφτά του στην τράπεζα. Τα χιλιάρικα για τα παιδιά του. Εμείς λέμε να φύγουν από το μυαλό τους οι σκέψεις ότι θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ποτάμι η φορολογία ή το κούρεμα των καταθέσεων του κόσμου. Δεν θα το επιτρέψουμε. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ»): Λέτε να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να τα γκρεμίσουμε όλα. Γίνεται;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια γίνεται. Με ρωτάει ο νεαρός συνάδελφος, εννοώ συνάδελφος με την προηγούμενη ιδιότητά μου, γίνεται να τα αλλάξεις όλα χωρίς να γκρεμίσεις τη χώρα; Αυτό είναι το εύκολο και το σωστό, το οποίο μπορεί να μην είναι πολύ ερεθιστικό στη συζήτηση, αλλά όσοι έχουμε δουλέψει στη ζωή μας, ξέρουμε ότι αυτό είναι το σημαντικό.
Σημαντικό είναι να μην παίρνεις μια μπουλντόζα να ισοπεδώνεις, γιατί μπορεί μετά να μην μπορείς να χτίσεις επί ερειπίων και ξέρεις κάτι; Υπάρχει και μια γενιά ενδιαμέσως. Δηλαδή αυτοί που λένε ας περάσουν μερικά χρόνια που θα είμαστε φτωχοί, αλλά τίμιοι, νομίζω ότι δεν θα το ήθελαν ούτε στη ζωή τους να το ζήσουν αυτό, αλλά το λένε με την ασφάλεια του κομματικού μισθού και την ασφάλεια του μισθού του βουλευτή.
Να περάσουν μερικά χρόνια που θα είμαστε φτωχοί και τίμιοι. Όχι. Εμείς λέμε ότι πρέπει να διορθώσουμε τη χώρα μας, πρέπει να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα, αλλά χωρίς να έχουμε γκρεμίσει τη χώρα; Και όποιος έχει δουλέψει και εμείς που έχουμε δουλέψει και ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να χτίζεις επί ερειπίων.
Θα περάσουν χρόνια για να ξαναστήσεις τη χώρα, εάν η χώρα γκρεμιστεί. Και αυτά τα παιδιά που σήμερα είναι 20 – 25 – 30 χρονών, δεν οφείλουν τίποτα να περιμένουν 20 και 30 χρόνια για να ξαναστηθεί η χώρα στα πόδια της.
Εμείς λοιπόν λέμε θα τα αλλάξουμε όλα χωρίς να διαλύσουμε τη χώρα. Το έχουμε καταφέρει, το έχουμε καταφέρει να διορθώσουμε πολλοί από εμάς πολλές πλευρές της ζωής προς το καλύτερο και θα το κάνουμε και για τη χώρα.
Και θεωρώ ανεύθυνο κάποιοι να λένε στον ελληνικό λαό ότι αυτό που προέχει είναι η σύγκρουση. Αυτό που προέχει είναι το κορώνα – γράμματα. Αυτό που προέχει είναι η ζαριά. Όχι. Ο κόσμος θέλει να τα αλλάξει όλα. Να φύγει το παλιό σύστημα. Να έρθουν δουλειές. Να κλείσουν οι πληγές της κοινωνίας. Να υπάρξει ανάπτυξη, αλλά θέλει να γίνει με ένα σίγουρο βηματισμό που θα δεν κρύβει τον κίνδυνο του γκρεμού.
κ. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ («ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ»): Καλώς ήρθατε στην πόλη μας. Ήθελα να πω ότι μετά από μια περίοδο έντονων αναζητήσεων από τον κόσμο που γυρνάει πλάτη στα παλιά κόμματα, είναι ευχάριστο πάντα να βλέπουμε τη δημιουργία νέων κομμάτων. Ήθελα να σας κάνω δυο ερωτήσεις.
Η πρώτη είναι επειδή βλέπω από την πόλη μας και γενικότερα στην Ελλάδα, έχετε καταφέρει να εμπνεύσετε και στελέχη από το φιλελεύθερο χώρο, από τον κ. Μάνο παλιά και από τη ΔΗΜΑΡ. Πιστεύετε ότι όλα αυτά μπορούν να μπούνε κάτω από μια ενιαία σκέπη, από ένα ενιαίο πρόγραμμα προεκλογικά; Ή μπορεί μετεκλογικά να υπάρξουν και συνεργασίες με αυτούς τους χώρους που βλέπετε ότι έχετε κάποια κοινά σημεία;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς δεν κάνουμε συρραφές προγραμμάτων. Να το ξεκαθαρίσουμε. Δηλαδή δεν κάνουμε τι; Θα ήταν εύκολο και ανώδυνο για μένα να πω τι; Φέρε εδώ λίγο από το πρόγραμμά σου, φέρε εσύ από το άλλο πρόγραμμά σου, να κάνουμε λίγο σελοτέιπ ή συνδετικά για να κάνουμε ένα κοινό πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα του Ποταμιού είναι ένα και αυτοί που έρχονται στο Ποτάμι έρχονται για το πρόγραμμα του Ποταμιού. Δεν υπάρχει συνεταιριλίκι στις θέσεις. Μια θέση από εδώ, μια θέση από εκεί. Το πρόγραμμα και οι αρχές του Ποταμιού είναι ένα. Έρχονται άνθρωποι από τη ΔΡΑΣΗ; Καλώς να έρθουν. Έρχονται άνθρωποι από τη Μεταρρύθμιση; Καλώς να έρθουν.
Υπάρχουν σοσιαλιστές που ήταν μέχρι χθες στο ΠΑΣΟΚ. Σοσιαλδημοκράτες. Άνθρωποι που έχουν αγωνιστεί θετικά για την κοινωνία και δεν μιλώ για ανθρώπους που έχουν συμμετάσχει στα λάθη του παρελθόντος από κυβερνητικές θέσεις βέβαια. Μιλώ για αυτούς τους απλούς ανθρώπους. Αυτοί να έρθουν στο Ποτάμι. Να στοιχηθούν σε αυτή την προσπάθεια.
Κάνουμε μια πολιτική συμμαχία η οποία είναι μεγάλη αυτή τη στιγμή και αυτή η πολιτική συμμαχία θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, γιατί όλοι αποδέχονται ότι αυτό που θα ακολουθήσουν είναι να ακολουθήσουν τις αποφάσεις του Ποταμιού, τις αποφάσεις του Επικεφαλής, τις αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.
Πάμε για μια ομάδα, για δυνατή ομάδα, έξω από αυτές τις μικρές αρρώστιες του παρελθόντος που δημιουργείς ένα σχήμα εταιρικό που κάθε φορά ο ένας περνάει από εδώ και τραβάει από εκεί. Το Ποτάμι είναι ένα νέο κίνημα με στέρεες αρχές, με στέρεες λύσεις και οι άνθρωποι που μας ενισχύουν καλώς μας ενισχύουν και μαζί τους θα σχεδιάσουμε το μέλλον.
κ. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ («ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ»): (Ερώτηση εκτός μικροφώνου). Και η δεύτερη ερώτηση, είναι για ένα θέμα τοπικό, εάν μου επιτρέπετε. Εκτός από τις ….. μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της επένδυσης των χρυσορυχείων που προβλέπεται να γίνουν στο Πέραμα και άλλη μια στις Σάππες από την Eldorado και τις θυγατρικές τις δικές μας.
Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η θέση του κόμματός σας γι’ αυτές τις επενδύσεις, όπως και στη Χαλκιδική που είναι πάλι η ίδια εταιρεία. Και εάν είστε υπέρ ή κατά αυτής της ανάπτυξης η οποία κατά τις «ομιλίες» είναι αειφόρος, αλλά κατά πολλούς από εμάς δεν είναι αειφόρος και καταστρέφει το περιβάλλον με τη χρήση και με τα ανοιχτά ορύγματα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου θυμίσω πρώτα ότι εγώ δεν είμαι πολιτικάντης. Δηλαδή τι εννοώ; Τα κόμματα δεν μπορούν να αποφασίζουν ποιες επενδύσεις θα γίνονται ή δεν θα γίνονται σε μια περιοχή. Είμαι ξεκάθαρος. Δεν είναι δουλειά των κομμάτων να αποφασίζουν αυτό που με ρωτάς.
Θα σου πω βέβαια τη θέση μου. Έχω πάρα πολλές επιφυλάξεις γι’ αυτές τις προτάσεις επένδυσης. Αλλά λέω ότι σε μια σύγχρονη κοινωνία αυτός που αποφασίζει δεν είναι ούτε ο ο Θεοδωράκης, ούτε ο τοπικός βουλευτής. Γιατί τη μια φορά μπορεί να αποφασίζει με βάση το πόσο του δίνει η κοινωνία ψήφους και την άλλη μπορεί να αποφασίζει με το πόσο του δίνει ο επενδυτής. Όχι ψήφους, κάτι άλλο. Συμφωνούμε;
Άρα η πολιτική δεν παίρνει αυτές τις αποφάσεις. Αυτός που παίρνει τις αποφάσεις είναι οι Αρχές της χώρας, είναι τα Δικαστήρια της χώρας, είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι οι τοπικές Αρχές. Εγώ λοιπόν λέω: κάθε επένδυση πρέπει να κρίνεται γι’ αυτό το συγκεκριμένο.
Δεν έχω οριζόντια απάντηση δηλαδή ότι πουθενά στην Ελλάδα δεν θα κάνουμε εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Μπορεί να γίνει. Πες μου όμως πως θέλεις να γίνει η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου; Πείσε με ότι εδώ, αυτό που θα κάνεις θα έχει την προστασία του περιβάλλοντος και δεν θα το καταστρέψεις. Γιατί σημασία δεν έχει να κερδίσουμε ένα και να χάσουμε δέκα. Έτσι δεν είναι; Σημασία έχει να συνεχίζουμε να κερδίζουμε.
Άρα αν με ρωτάς προσωπικά από όσα μπορώ να ξέρω, χωρίς να είμαι ειδικός, είμαι πολύ επιφυλακτικός γι’ αυτές τις επενδύσεις οι οποίες προτείνονται, τις συγκεκριμένες εννοώ, εδώ στην περιοχή. Αλλά αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι: οι τοπικές Αρχές να αναζητήσουν διεξόδους για επενδύσεις στην περιοχή. Το «όχι» σε όλα δεν με αντιπροσωπεύει.
Είναι αστείο πια να λες «όχι» σε όλα, γιατί υπάρχουν κάποιοι που έχουν κάνει μια οριζόντια γραμμή και λέει «όχι στις επενδύεις, όχι στην εκμετάλλευση του υπεδάφους, όχι στην εκμετάλλευση των λιμανιών, όχι οι ξένοι στα αεροδρόμια». Ωραία παιδιά! Δηλαδή; Τι σημαίνει αυτό; Αυτό το παλιό του σταλινικού καθεστώτος; Να μείνουμε μόνοι μας και ασφαλείς;
Όχι, εγώ δεν θέλω να μείνουμε μόνοι μας. Εγώ θέλω να έρθουν εδώ οι Ρώσοι, θέλω να έρθουν εδώ οι Γερμανοί, θέλω να έρθουν εδώ οι Γάλλοι, να έρθουν οι επενδυτές, να έρθουν οι Σκανδιναβοί, να έρθουν οι Καναδοί, να έρθουν οι Αυστραλοί, να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ότι αυτή η χώρα έχει πηγές και μπορεί με κανόνες σε αυτές τις πηγές να υπάρχει μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό είναι το σχέδιό μας.
Αλίμονο εάν θεωρούμε ότι η χώρα πρέπει να κλειστεί στον εαυτό της γιατί υπάρχει αυτή η συνεχής κουβέντα να μην επιτρέψουμε να γίνει τίποτε και αυτό είναι μια προσβολή. Το να μην επιτρέψουμε να γίνει τίποτε, είναι μια προσβολή.
Τι εννοώ; Όταν έχεις 1 εκατομμύριο και –το λέω τους μετριότατους υπολογισμούς- ανέργους –ανέργους, το λέω γιατί υπάρχουν και αυτοί που είναι η μαύρη εργασία οι σκλάβοι της μαύρης εργασίας, άνθρωποι που δουλεύουν χωρίς περίθαλψη, χωρίς δικαιώματα, γιατί κι αυτοί ουσιαστικά είναι μια ντροπή της κοινωνίας η ύπαρξη τόσο πολύ μαύρης εργασίας στη χώρα μας.
Όταν έχεις τόσο πολύ μαύρη εργασία, όταν έχεις τόσο πολύ ανεργία και θέλεις να κυβερνήσεις τη χώρα υποχρεούσαι να πεις και μια επένδυση που υποστηρίζεις επιτέλους στη χώρα. Πες μας μία επένδυση εκτός από τα καφέ που θες στη χώρα. Πες μας μία!
Γιατί λένε αυτοί που κυβέρνησαν ξέρουμε ότι πολλές συμβάσεις αυτές που έκαναν, ήταν χαριστικές. Γιατί βοηθούσαν τα δικά τους παιδιά, βοηθούσαν τα συμφέροντα. Και έρχονται οι άλλοι και λένε «όχι» σε όλα. Μα όχι σε όλα; Πως θα προχωρήσει η χώρα; Να φύγουν οι Κινέζοι; Να φύγουν οι Ρώσοι; Να φύγουν όλοι; Να μην κάνουμε καμία συμφωνία;
Εγώ είμαι ξεκάθαρος: να κάνουμε μια συμφωνία με τους πρώην Σοβιετικούς, με τους Ρώσους δηλαδή για την εκμετάλλευση των σιδηροδρόμων της Ελλάδας. Να το κάνουμε. Να τολμήσουμε να το κάνουμε. Το θέλουν, το ζητάνε, το σιδηρόδρομο και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να έχουν δυνατότητα Εμπορικής σύνδεσης. Δεν με φοβίζουν οι εμπορικές συνεργασίες.
Με τόλμη η Ελλάδα θα περάσει στη νέα εποχή, μόνο εάν είναι τολμηρή απέναντι και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά όχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα των συμφερόντων, όχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα των μεγάλων αφεντικών, στη διάφανη επιχειρηματική δραστηριότητα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό και έχουν καθαρές προθέσεις, φανερές προθέσεις τις οποίες κρίνει και το ελληνικό Δικαστήριο και οι ελληνικές Αρχές και οι τοπικές Αρχές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι συστημικό Κόμμα το Ποτάμι; Και αν θα συμμετέχετε σε debate.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το αγαπημένο μου θέμα! Άκουσα τον κ. Τσίπρα να καλεί σε debate τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς για λόγους που δεν μπορώ να καταλάβω και δεν με αφορούν, δεν δέχεται.
Επειδή δεν δέχεται ο κ. Σαμαράς, εγώ λέω εδώ από την Αλεξανδρούπολη να κάνουμε αύριο – μεθαύριο όπου θέλει, όπως θέλει, με όποιους δημοσιογράφους θέλει, ένα debate με τον κ. Τσίπρα. Να κάνω ένα debate με τον κ. Τσίπρα.
Η πρόσκληση. H πρόκληση είναι ανοιχτή. Να καθορίσει αυτός τους δημοσιογράφους, να καθορίσει αυτός τους όρους, να καθορίσει αυτός τον τόπο, να κάνουμε μια συζήτηση για όλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Εγώ και ο κ. Τσίπρας. Ιδού η Ρόδος από την Αλεξανδρούπολη.
Γιατί ξέρετε με έχει κουράσει και ένας διάλογος κωφών, λένε πράγματα που εμείς δεν έχουμε πει ποτέ, και επειδή κατέχουν αυτή τη στιγμή τα Μέσα, δείτε σήμερα τις κυριακάτικες εφημερίδες, μετρήστε κάτι μονόστηλα έχει το Ποτάμι, το συστημικό Κόμμα και έχει κάτι σελίδες επί σελίδων για τη Νέα Δημοκρατία, για το ΠΑΣΟΚ το αγαπημένο των Media και για το ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε όλες τις εφημερίδες, πάρτε το «Βήμα», το «Έθνος» όλες οι εφημερίδες σελίδες, απόψεις, συνεντεύξεις, εννιά συνεντεύξεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μέτρησα, δύο του Ποταμιού, δώδεκα βέβαια του ΠΑΣΟΚ. Εντάξει το ξέρουμε εκεί είναι το αγαπημένο και τους έχει πιάσει ένας πανικός. Όσο μειώνονται τα ποσοστά τόσο πιο πολλές συνεντεύξεις του δίνουν, μήπως και αυξηθεί τέλος πάντων.
Λέω για να μην διακινούνται ιδέες που δεν υπάρχουν και λόγια που δεν λέγονται εγώ είμαι ανοιχτός: debate. Ας μην βρωμίσουν όλη την Ελλάδα με αφίσες γιατί έχω μάθει ότι τα Κόμματα εξουσίας παρήγγειλαν τα μισά δάση της Νορβηγίας, παρήγγειλαν χαρτί από όλο τον κόσμο. Δεν αστειεύομαι.
Αυτό που γίνεται κάθε φορά στις εκλογές και το ξέρετε εσείς, ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Αυτό που βλέπετε στις κολώνες ξέρετε τι σημαίνει; Τι πιστεύετε ότι σημαίνει; Είναι δάνεια τραπεζιτών και κρατικό χρήμα. Δεν είναι το χρήμα τους πατέρα τους, είναι το χρήμα που τους δίνει το κράτος και το χρήμα που τους δίνουν οι Τράπεζες και διεξάγουν προεκλογικό αγώνα κολλώντας αφίσες σε όλη την Ελλάδα.
Εμείς λέμε: δεν θα κολλήσουμε καμία αφίσα! Αλλά αν έχετε τα κότσια ελάτε να συζητήσουμε. Ορίστε τους όρους και εμείς θα κάνουμε αυτή την αντιπαράθεση να γλιτώσουν και τα δεντράκια της Νορβηγίας και να γλιτώσει και η ρύπανση στην Ελλάδα και τα χαρτιά της Ελλάδας.
Τι άλλο με ρώτησες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη θέση συστημικού Κόμματος.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το ποιος είναι συστημικός και το ποιος όχι, φαίνεται στην πράξη κάθε μέρα. Τι υποστηρίζουν τα συστημικά Μέσα και τι πόλεμο δέχεται το Ποτάμι.
Το Ποτάμι, δεν θέλει να παρουσιαστεί με λέξεις που πιθανό δεν σημαίνουν τίποτε, ξέρεις, δεν μου αρέσουν οι μεγάλες λέξεις. Ούτε θέλουμε να πούμε ότι είμαστε οι ήρωες του πολιτικού κόσμου, όμως είμαστε ένα Κίνημα μακριά από τα μεγάλα αφεντικά, μακριά από τα συμφέροντα, μακριά από τις συντεχνίες που πολλές φορές παίζουν το ίδιο αρνητικό ρόλο στις κοινωνίες με τα μεγάλα αφεντικά.
Είμαστε μακριά από όλους αυτούς και επιμένουμε και θα επιμείνουμε ότι η ενίσχυσή μας δεν θα είναι ποτέ το τραπεζικό χρήμα, δεν θα είναι τα δάνεια, δεν θα είναι η εύνοια των πλουσίων, αλλά θα είναι ο απλός κόσμος. Αυτή θα είναι η εύνοιά μας και σε αυτούς καταφεύγουμε συνέχεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Ακούστηκε για το θέμα των συνεργασιών που θα κάνει το Ποτάμι, που είπατε τώρα για τη δράση του. Τις προηγούμενες μέρες ήρθε στη δημοσιότητα το θέμα Βαλιανάτου για το οποίο ειπώθηκε ότι αλλάξατε στάση ότι στην αρχή συμφωνήσατε και του ανοίξατε την πόρτα, μετά τον απορρίψατε με μια πρόφαση και τα λοιπά. Συζητήθηκε ότι υπάρχουν κάποιες συντηρητικές ή πιο πατριωτικές συνιστώσες στο Ποτάμι οι οποίες προέβαλλαν κάποιο αφοπλισμό. Ισχύει αυτό ή κάποια άλλη ερμηνεία υπάρχει;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω ότι για το Ποτάμι έχουν ακουστεί όλα. Για μερικούς είμαστε υπερσυντηρητικό Κόμμα και για μερικούς είμαστε υπεραριστερό Κόμμα. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο τι είναι το Ποτάμι, δεν είναι Κόμμα από τα παλιά και δεν έχει σχέση με τις παλιές αντιθέσεις. Είναι η μεγάλη προοδευτική Παράταξη της χώρας.
Από εκεί και πέρα έχουμε πει ότι είμαστε ανοιχτοί στην υποστήριξη όποιος θέλει υποστηρίζει το Ποτάμι, δεν σημαίνει όμως ότι όποιος θέλει είναι και υποψήφιος με το Ποτάμι. Το Ποτάμι έχει κανόνες, έχει αξιολόγηση, έχει τρόπο να χρησιμοποιεί τους συμμάχους του. Κάποιοι σύμμαχοί του θα είναι υποψήφιοι, κάποιοι άλλοι σύμμαχοί του δεν θα είναι υποψήφιοι.
Θα σας πω κάτι. Ούτε ο κ. Βαλιανάτος αλλά ούτε και ο κ. Σκυλακάκης θα είναι υποψήφιοι με το Ποτάμι. Δεν θα είναι υποψήφιοι με το Ποτάμι και είναι… Τώρα με αναγκάζετε να πω πράγματα που θα τα πούμε αύριο στη συνέντευξη Τύπου, είναι πολύ θετικό και τολμηρό από την πλευρά του Προέδρου της Δράσης, είπε ότι «εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος, γιατί έχω δώσει πολλές μάχες ως αρχηγός ενός Κόμματος, άρα πως ξαφνικά θα δώσω τη μάχη μέσα σε ένα άλλο Κόμμα». Η Δράση υποστηρίζει το Ποτάμι χωρίς να μπαίνει με παζάρια στα ψηφοδέλτια ο αρχηγός. Αυτή είναι η λογική του Ποταμιού. Όσο μεγαλώνει, δημιουργεί ένα καινούργιο πολιτικό ήθος, το οποίο θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους.
Ποιος άλλος θέλει να ρωτήσει κάτι; Μπορούμε να πάρουμε και δυο ερωτήματα από το κοινό. Δεν είθισται στις συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά εμείς εδώ είμαστε λίγο ανατρεπτικοί.
ΠΟΛΙΤΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Μας προτείνετε τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια …
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στα μη κρατικά Πανεπιστήμια.
ΠΟΛΙΤΗΣ: Με ποιο γνώμονα θα λειτουργήσουν τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και τι οφέλη θα έχουν τα παιδιά τα δικά μας που έχουν φύγει έξω στο εξωτερικό; Τι θα απογίνει; Θα έχουμε οφέλη οικονομικά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Φίλε μου δεν θα έχουμε μόνο οφέλη οικονομικά. Θα έχουμε οφέλη σα κοινωνία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα έγκλημα, αυτή τη στιγμή έχουν φύγει στο εξωτερικό περισσότερο από 100.000 νέοι άνθρωποι, είναι 30.000 που είναι στα Πανεπιστήμια, είναι κάποιοι που τελειώνουν Ιατρική και πάνε και την κάνουν στις βόρειες χώρες.
Είναι καλό να φεύγουν πάντα κάποιοι από μια κοινωνία γιατί μεταφέρουν μια εμπειρία, έρχονται μετά και γίνονται πλούτος. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για τέτοιο πράγμα, δεν μιλάμε δηλαδή για μία μετακίνηση που συμβαίνει συνήθως στις αγορές εργασίας. Μιλάμε για ένα διωγμό της νέας γενιάς από τη χώρα και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο έγκλημα.
Για να επαναφέρουμε αυτό τον κόσμο πίσω, θα χρειαστούμε πλέον κάποια χρόνια αλλά πρέπει το παραμύθι αυτό να τελειώσει. Πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης στους νέους. Θα είδατε και δεν θα σας κουράσω πολύ, είπα στην εκδήλωση του Κακογιάννη ότι είναι η προτεραιότητά μας οι νέοι και ανέπτυξα πως δημιουργείς θέσεις εργασίας για νέους, πως κάνεις θερμοκοιτίδες καινοτομίας, πως δίνεις ευκαιρία στους ανθρώπους που έχουν δείξει στα Πανεπιστήμιά τους ότι υπερέχουν. Να μην δοκιμάζονται στην Αμερική, αλλά να δοκιμάζονται στην Ελλάδα, να δώσουμε τη δυνατότητα στα δικά μας παιδιά, εδώ. Μίλησα για την ευθύνη των πλουσίων να δώσουν υποτροφίες σε αυτά τα παιδιά να μείνουν εδώ.
Το είπα τώρα και θέλω να το ξαναπώ, να το τονίσω λίγο παραπάνω: έχουν χρέος οι πλούσιοι να βοηθήσουν τη χώρα. Όχι να βοηθήσουν το κράτος, όχι να βοηθήσουν τα Κόμματα γιατί συνήθως αυτό θεωρούν αυτοί βοήθεια, εγώ λέω επειδή εγώ δεν θέλω λεφτά από τους πλούσιους, κάντε ένα άλλο καθήκον που το έκαναν στο παρελθόν οι Έλληνες πλούσιοι.
Να δημιουργηθεί ένα μεγάλο εθνικό Ίδρυμα, πολύ μεγαλύτερο από το κρατικό Ίδρυμα υποτροφιών. Να δημιουργηθούν πειραματικά πρότυπα σχολεία σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στο κέντρο των Αθηνών, να δημιουργηθεί πρότυπο πειραματικό σχολείο στην Αλεξανδρούπολη, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή. Να υπάρξουν δηλαδή σχολεία τέτοια, που θα δώσουν τη δυνατότητα στα μυαλά της πόλης να πάρουν ένα προβάδισμα και να βοηθήσουν αύριο την πόλη. Αυτό μπορεί να συμβεί. Αρκεί να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες, αρκεί να μεταφέρουμε ευρωπαϊκά πρότυπα στη χώρα μας.
Ειδικά για τα ξένα Πανεπιστήμια έχουμε πει το εξής: κάποια στιγμή η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά για τα ξένα Πανεπιστήμια, αλλά θέλανε ακόμη και τα Πανεπιστήμια της Αμερικής, τα μεγάλα Πανεπιστήμια αυτά που είναι με τους μεγάλους τίτλους που λέει ο άλλος «σπούδασα εκεί…!» αυτά τα Πανεπιστήμια θέλανε να έχουν και κάτι στην Ελλάδα. Γιατί έχουν έδρες ελληνικές εκεί. Να φαίνεται ότι υπάρχει μια σύνδεση με το ελληνικό πνεύμα. Και εμείς τους είπαμε «όχι». Είπαμε «όχι, δεν θέλουμε το Χάρβαρντ. Γιατί να έρθει εδώ; Γιατί να πατήσει τα ελληνικά ιερά χώματα» και τους διώξαμε. Είναι λάθος.
Εμείς λέμε ότι τα ξένα Πανεπιστήμια που είναι μη κερδοσκοπικά, δεν υπάρχει ένας πλούσιος που κερδίζει από τη λειτουργία αυτών των Πανεπιστημίων, όπως ξέρουν ίσως περισσότερο κάποιοι νέοι που είναι εδώ. Είναι μη κερδοσκοπικά Ιδρύματα. Αυτά τα Πανεπιστήμια εμείς θέλουμε να βρουν εδώ ένα γόνιμο έδαφος συνεργασίας, να έρθουν να δημιουργήσουν και δημιουργούν έτσι και ενισχύουν και τις θέσεις εργασίας, βοηθούν τα παιδιά μας να μην φεύγουν έξω και να σπουδάζουν εδώ και συρρέει κόσμος.
Ο μύθος της Ελλάδας, το είπα και στις Σέρρες, είναι ακόμη μεγάλος στο εξωτερικό και πρέπει πάνω σε αυτό το μύθο να προχωρήσουμε, όχι να μείνουμε στάσιμοι σαν το λαγό στο δόκανο και να λέμε «κάποτε υπήρχε ένας μύθος και κάποτε υπήρχε ένας Μέγας Αλέξανδρος και κάποτε υπήρχε ένας Περικλής».
Να πατήσουμε πάνω στο μύθο και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε ο άλλος να γεύεται το μύθο της Ελλάδας ως τουρίστας, ως επισκέπτης, ως επιχειρηματίας με ένα αμοιβαίος όφελος για την κοινωνία μας. Με αυτό το ανοιχτό πνεύμα πρέπει να κινηθούμε.
ΠΟΛΙΤΗΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Γεια σας. Εγώ αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι μετεκλογικά αν καταφέρετε πραγματικά να συγκυβερνήσετε πως θα εγγυηθείτε στους ψηφοφόρους σας οι οποίοι είναι και πολύπαθοι ότι θα καταφέρετε το στοίχημα που τηρήσατε και να έχετε να συνδιαλλαγείτε πραγματικά είτε με τη Νέα Δημοκρατία είτε με το ΣΥΡΙΖΑ και να συνεννοηθείτε, γιατί η ΔΗΜΑΡ δεν το κατάφερε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψεις να πω κάτι που θα στενοχωρήσει μερικούς φίλους μου.
Η ΔΗΜΑΡ γιατί δεν το κατάφερε; Μη πεις το όνομα που έχεις στο μυαλό σου, αλλά να σου πω κάτι άλλο γιατί υπήρχε κι ένα εξ αρχής λάθος και ήταν αυτό το 4-2-1. Είναι ότι προέχει αυτή τη στιγμή οι 10.000 θέσεις, δεν μιλάω για τις θέσεις των Υπουργείων μόνο, το ξέρετε. Το 4-2-1 της συμφωνίας Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη αφορούσε το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, αφορούσε Ιδρύματα, αφορούσε ανώτατους κρατικούς λειτουργούς. Καταλάβεις τι λέω. Δεν αφορούσε τα δέκα Υπουργεία.
Το 4-2-1 έβαλε σε λάθος βάσεις τη Διοίκηση της χώρας, δημιούργησε δεσμούς που έπρεπε να δημιουργηθούν. Εμείς λέμε: επειδή η αγωνία μας δεν είναι οι δικές μας θέσεις, οι θέσεις του κομματικού μηχανισμού, αλλά η αγωνία μας θα είναι να μπουν όσο το δυνατό νέοι άνθρωποι στο παιχνίδι, νέα πρόσωπα, δημιουργοί σε θέσεις κλειδιά με καινούργιους κανόνες. Άρα δεν είμαστε εύκολα εξαγοράσιμοι και δεν είμαστε εύκολα στο ρόλο του υπάκουου.
Η συνεργασία μας θα είναι δημόσια και δεν θα πω άλλα, μην με αναγκάσεις γιατί είπα πολλά εδώ από την Αλεξανδρούπολη και πρέπει να πω και κάτι άλλο σε κάποια άλλη πόλη. Αλλά σου λέω: όταν ζητάμε την τρίτη διερευνητική εντολή, τη ζητάμε γιατί ξέρουμε τι να την κάνουμε και ξέρουμε ότι η πρόταση που θα κάνουμε όταν θα είμαστε αυτοί που θα πάρουν την τρίτη διερευνητική εντολή, θα είναι η πρόταση που θα θέλει να ακούσει όχι το Ποτάμι, αλλά η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
Αυτή είναι η πρόθεση μας: να εκφράσουμε επιτέλους με μια πατριωτική κυβερνητική πρόταση, όλη την ελληνική κοινωνία και όχι τους κομματικούς στρατούς.
ΠΟΛΙΤΗΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Εγώ πρόσφατα ασχολήθηκα με το Κόμμα σας και μπορώ να πω ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γι’ αυτό κάνεις και λάθη! Δεν είμαστε Κόμμα, είμαστε Κίνημα.
ΠΟΛΙΤΗΣ: Κίνημα, έστω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εντάξει αστειεύομαι.
ΠΟΛΙΤΗΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ με αυτά που λέτε και χαίρομαι πάρα πολύ που σας άκουσα πρώτη φορά, επειδή κι εγώ είμαι κατά κάποιο τρόπο δημοσιογράφος ερασιτέχνης, αρθρογραφώ και ακούγεται για σας μια κατηγορία συνήθως, την οποία εγώ πάντα προσπαθώ να τη βρω γιατί δεν την πιστεύω, θα ήθελα να μου πείτε κι εσείς την άποψή σας γι’ αυτό που λέγεται από κάποιους κακόβουλους για σας ότι είστε …
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άνθρωπος συμφερόντων.
ΠΟΛΙΤΗΣ: Και οι άνθρωποι σας έβαλαν για να κόψετε ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ από τον έναν ή τον άλλον. Τι απαντάτε σε αυτό; Ευχαριστώ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω φίλε μου. Και πότε περιμένουν τα συμφέροντα να με υποστηρίξουν; Αυτό είναι το ερώτημα. Αυτό που θα πρέπει να λες στους φίλους σου είναι: ο Σταύρος είναι άνθρωπος των συμφερόντων. Πότε θα τον υποστηρίξουν τα συμφέροντα; Πότε θα τον υποστηρίξουν τα κανάλια; Πότε θα τον υποστηρίξουν οι εφημερίδες; Πότε θα τον υποστηρίξουν;
Να σου πω εγώ; Ποτέ. Γιατί δεν θέλω. Όχι γιατί δεν μπορώ, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να αγοράσουν μετοχές στο Ποτάμι, τώρα που είναι φτηνό, καταλαβαίνεις τι εννοώ. Σου λέει «μικρό Κόμμα είναι, ανάγκες έχει», δεν θα αγοράσουν μετοχές στο Ποτάμι. Το Ποτάμι δημιουργήθηκε από ανθρώπους χορτασμένους και θα πρέπει να ξέρεις –και το ξέρεις γιατί έχεις υπάρξει προφανώς άνθρωπος της δουλειάς- ότι αυτοί που εξαγοράζονται, είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν δημιουργήσει μόνοι τους στη ζωή τους.
Ένας άνθρωπος που μέχρι τα 50 του και από τα 15 του δημιουργεί και κερδίζει με τον ιδρώτα του το ψωμί του, δεν εξαγοράζεται ξαφνικά στα 50 του. Θα μπορούσα να στο πω και διαφορετικά, αλλά ξέρεις στην ουσία της τοποθέτησής μου ότι πρέπει να το έχει η φάρα σου για να εξαγοραστείς και να γίνεις αχυράνθρωπος. Εμείς λοιπόν δεν είμαστε από αυτούς. Εμείς θα προχωρήσουμε μόνοι μας.
Και να σου πω κάτι και εδώ τελειώνω: ο κόσμος πρέπει να είναι για ένα πράγμα σίγουρος. Όχι ότι θα πετύχουμε, αυτό δεν μπορώ να το εγγυηθώ γιατί το να πετύχουμε ή να αποτύχουμε εξαρτάται από εσένα. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ στον ελληνικό λαό, που τον κοιτούσα χρόνια στα μάτια και τον κοιτάω και τώρα, είναι ότι εμείς δεν θα προδώσουμε. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχετικά Άρθρα