Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Ο Προγραμματισμός της ΦΕΞ για τον Ιανουάριο του 15

fex ktirio

Καλή χρονιά από τη ΦΕΞ με υγεία, πρόοδο και ευτυχία το 2015. Ιανουάριος στη Φ.Ε. Ξάνθης. Μέρος I. .Ανθρωπογεωγραφίες- Ξανθιώτες. Ανθρωπογεωγραφίες της Ξάνθης

Η «Ανθρώπινη Γεωγραφία» ή αλλιώς η «Ανθρωπογεωγραφία» ως συνηθέστερος επιστημονικός όρος αναφέρεται στις σχέσεις των ανθρώπων με τον γεωγραφικό περίγυρο, ο οποίος δε νοείται μόνο ως φυσικός περίγυρος αλλά και εκείνος που παράγεται μέσω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με αυτή την οπτική, ο γεωγραφικός χώρος γίνεται αντιληπτός ως κοινωνικός χώρος αφού εντός του διαμορφώνονται σχέσεις οι οποίες με τη σειρά τους επιδρούν στο χώρο. Η διαλεκτική αυτή σχέση χώρου και ανθρώπων αποκτά πάντα καινούριες διαστάσεις και νόημα σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Έτσι, το κοινωνικό και ανθρώπινο περιεχόμενο του γεωγραφικού χώρου αποτελεί και ιστορικό προϊόν το οποίο αναπτύσσεται και μεταβάλλεται μέσα στο χρόνο και, εν τέλει, καθορίζεται από την ίδια την ανθρώπινη δράση.

Οι «Ανθρωπογεωγραφίες της Ξάνθης», ως τίτλος του Πολιτιστικού Ημερολογίου του 2015, εστιάζουν σε αυτή την αλληλεπίδραση χώρου και ανθρώπων στην περιοχή της Ξάνθης. Με την ευκαιρία αυτή, αναμένεται να αναδειχτεί η ανθρώπινη ποικιλία που χαρακτηρίζει τον τόπο μας και, κυρίως, ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται με το χώρο κοινωνικοποιώντας τον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται μια σειρά παρουσιάσεων από τους εκπροσώπους διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων που συγκροτούν το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής που μέσα από την ιστορία τους αλλά και τη δράση τους στο παρόν διαμορφώνουν το χώρο και επηρεάζονται από αυτόν συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας διακριτής θρακικής ταυτότητας. Ο πολιτιστικός κύκλος του 2015 πρόκειται να εντάξει στο πρόγραμμά του και μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων (διαλέξεων, ημερίδων, εκθέσεων, κλπ) που θα αφορούν στην κύρια θεματική των ανθρωπογεωγραφιών της Ξάνθης.

40 χρόνια προσφοράς στην νεότερης ιστορία της Ξάνθης

Το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης υποδέχεται τον νέο χρόνο και γιορτάζει τα 40 του χρόνια.

Στο λαογραφικό &  ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας : Τρίτη έως και Κυριακή  9.30 – 14.30  Γενική είσοδο 2€

Τηλ .25410/25421

Μέρος II.

Ο Ιανουάριος, μια ματιά στην άλλη πλευρά του ατλαντικού.

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Τις Τρίτες 13 & 20 Ιανουάριου & ώρα 21.30 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Αφιέρωμα στον εκκεντρικό & ιδιοφυή Στάνλευ Κιούμπρικ (Stanley Kubrick, 1928-1999)

Τελειομανής σε έσχατο βαθμό, εγκατεστημένος μόνιμα στην Αγγλία όπου ζούσε σαν ερημίτης, αρνούμενος να ταξιδεύει ή να δίνει συνεντεύξεις, ο Κιούμπρικ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης.

Με 24 γράμματα και όχι μόνο

Τα Σάββατα 10 / 17 / 24 & 31  Ιανουάριου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η Λέσχη Ανάγνωσης & η ομάδα δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελή  οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο… Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα.

Σάββατο 10 Ιανουαρίου καλεσμένος ο Κωνσταντίνος Κέλλης με το νέο του βιβλίο «νεκρή γραμμή»

Παρασκευή 30 & Σάββατο 31 Ιανουαρίου καλεσμένη η Αλεξάνδρα Μητσιάλη στο βιωματικό σεμινάριο φιλαναγνωσίας.

Αφιέρωμα στους  Jean-Louis Lebris de Kerouac, William Burroughs της Beat Generation και στον Henry Charles Bukowski  – Dirty Realism. Μια γρήγορη ματιά στις ξεχωριστές φυσιογνωμίες της άλλης πλευράς του ατλαντικού.

2-3 πράγματα που ξέρω για…  την τέχνη

Τετάρτη 21 Ιανουάριου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Οι απαρχές του πορτρέτου. Αρχαιότητα-Φαγιούμ-Βυζάντιο. Με την Κική Χριστοδούλου, ιστορικό  τέχνης – μουσειολόγο.

Τετάρτη 28 Ιανουάριου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Παρουσίαση των πορτρέτων των Rita Hayworth & Orson Wells. Με την κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ

1ο  Φεστιβάλ Αμερικανικού κινηματογράφου στην Ξάνθη

Από τις 26 έως και τις 31 Ιανουαρίου  2015 & ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η  κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με το Αμερικανικό προξενείο  μας ταξιδεύουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πληροφορίες : Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ  Ξάνθης- τηλ. 25410  25421

loading...

Σχετικά Άρθρα