Επιστολές Τελευταία Νέα

ΞΑΝΘΗ: Η πόλη της Καριόκας

karioka paparaskeya

Το μήνυμα έφυγε προς κάθε κατεύθυνση το πρωΐ της Δευτέρας 12 τρέχοντος, απο την κεντρική μας πλατεία. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στέλιος Μωραΐτης με τον προσυπογάφοντα, φιλοξενήθηκαν στην πρωϊνή εκπομπή 6- 10 της ΝΕΡΙΤ, για την πρωτοβουλία του ΕΒΕ να καταστεί η καριόκα προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης αφ ενος, να διεθνοποιηθεί η ονομασία της πόλης μας ως CARIOKA’ S  TOWN σε αντιδιαστολή με την Βραζιλία, την CARIOKA’ S  COUNTRY αφ ετέρου.

Το πρώτο έχει να κάνει με το brand name της πόλης. Το δεύτερο με το βάθος και πλάτος της έννοιας CARIOKAS, την διεθνή προβολή της ΞΑΝΘΗΣ στη χώρα των CARIOKAS κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, οπότε είναι προγραμματισμένοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην πόλη του Θεού, το Ρίο Ντε Τζανέϊρο.

Αμφότερα παρουσιάστηκαν πολύ εντυπωσιακά, άφησαν άναυδους τους τηλεθεατές.

Τόσο της Μητροπολιτικής Ελλάδας, όσο πολύ περισσότερο, αυτούς της διασποράς.

Στη γλώσσα των αθλητών και οχι μόνο, ο πήχυς τοποθετήθηκε λίγο πάνω απο την κορυφή του Έβερεστ.

Το εγχείρημα ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. ΑΝΑΤΑΣΗ μέσα στην καταχνιά, η οποία μας απειλεί με αφανισμό. Δεν χάθηκαν όλα. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει συνηγορία στους στόχους.

Στην περίπτωσή μας υπάρχει. Γενέτειρα της καριόκας η ΞΑΝΘΗ απο το 1930, με τον αείμνηστο Γεώργιο Παπαπαρασκευά.

Τα μάλιστα φιλική χώρα προς την πατρίδα μας χώρα η Βραζιλία, η χώρα των Καριόκας. Δίνουν στα παιδιά τους αρχαιοελληνικά ονόματα, λατρεύουν την Ιστορία της πατρίδας μας, την διδάσκουν στα σχολεία τους, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και πολλά άλλα. Το 2008 οι Κινέζοι, λόγω ανάληψης της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, το είχαν αποκαλέσει: ΕΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Απο την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα. Έκαναν τα πάντα να μας διευκολύνουν να διαδώσουμε την πατρίδα μας στην πολυπληθή τους χώρα. Ήταν πάραυτα για μας ακόμα τα χρόνια της χλιδής, της κραιπάλης, της παραλυσίας. Ποιός θα καθίσει να ασχολείται με κάτι τέτοια. Ήταν προσέτι και είναι ακόμα ο κρατικός ( τρόπος του λέγειν ) μηχανισμός στελεχωμένος με πρόσωπα που απέχουν παρασάγγες απο κάτι τέτοια, τρομάρα μας.

Η Βραζιλία μέσα σε δυο χρόνια θα έχει να επιδείξει και διεξαγωγή Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων. Το πρώτο πάει, πέρασε. Μπροστά μας το δεύτερο. Η ευκαιρία κραυγαλέα. Αρκεί να μπορέσουμε να το καταλάβουμε. Για να πετύχεις κάτι άλλωστε, πρέπει πρώτα να έχεις συνειδητοποιήσει τι πρόκειται να κάνεις.

Επι του προκειμένου.

Με όχημα ενα προϊόν που οι γευσιγνώστες αποκαλούν ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ, πάμε να κάνουμε παγκόσμια γνωστή την πόλη μας.

Αν ζούσε ο αείμνηστος Αρτέμης Κετσελίδης καθηγητής της αγγλικής γλώσσας θα έλεγε: ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΣΩΣΤΟ.

Παρά το γεγονός οτι ο Αρτέμης Κετσελίδης δεν είναι ανάμεσά μας, αυτό το project θα πρέπει να γίνει πράξη.

Όπερ μεθερμηνευόμενο. Η Πυθία εδώ το λέει ξεκάθαρα.

Ο εμπορικός ακόλουθος, πολύ περισσότερο ο επι θεμάτων πολιτισμού της πρεσβείας της Βραζιλίας στην πατρίδα μας, θα πρέπει τάχιστα, το αργότερο μέχρι το καρναβάλι να έρθουν για επιτόπια ενημέρωση στην πόλη με τα χίλια χρώματα.

Για τους ίδιους λόγους το ΕΒΕ να αδελφοποιηθεί, η να βρει άλλο τρόπο προσέγγισης, με εκείνο του Ρίο. Τώρα αρχίζει η δουλειά και το τρέξιμο. Παράλληλα με την υποβολή του φακέλλου για Π. Γ. Ε. αρχίζουμε να τρέχουμε με χίλια.

Όταν με το καλό ο Δήμαρχος του Ρίο επικεφαλής της αποστολής που θα έρθει στην Αρχαία Ολυμπία του χρόνου για την αφή της φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτά θα πρέπει να τα γνωρίζουν.

Αν τα προλάβουμε, πιστέψτε με, θα τους έχουμε και εδώ. Τουλάχιστον κάποιους, απο τα μέλη της αποστολής.

Στο μεγάλο ταξίδι της φλόγας για την έναρξη των αγώνων του Ρίου, το φιλόδοξο όραμα της Ξάνθης, θα συνταξιδεύει.

Με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

Αμ έπος, αμ έργον.

Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα