Κύριο Θέμα Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Και φέτος αναβίωσε το πατροπαράδοτο έθιμο της Μπάμπως σε Μάγγανα και Νέα Κεσσάνη

mpampo andreoy (5) 

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναβίωσε το έθιμο της Μπάμπως σε πολλά χωριά της Ξάνθης όπως στα Μάγγανα και Νέα Κεσσάνη.

Μια καθαρά γυναικεία γιορτή, η ημέρα της μαμής, στις 8 Γενάρη, ανήμερα της αγίας Δόμνας, γιορτάζεται στη Θράκη, όπως και σ όλη την περιοχή της Β.Ελλάδος, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Αν.Ρωμυλία και την Αν.Θράκη και τη συναντάμε συχνά και σαν «Γυναικοκρατία».

Κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας η γυναίκα συμπεριφέρεται ως απόλυτη δύναμη, ο άνδρας διακωμωδείται και περιορίζεται σε ρόλους παραδοσιακά γυναικείους και επικεντρωμένους μέσα στο χώρο του σπιτιού.

Το πανηγύρι των γυναικών δίνει τη δυνατότητα για γλέντι, χορό, οινοποσία, κεράσματα που συνοδεύονται με ευχές για τεκνοποιία, υγεία, καλή χρονιά και σοδειά.

Οι γυναίκες στολίζουν τη Μπάμπω και της προσφέρουν ως δώρα το καλάθι με τα μαντήλια, τις κάλτσες, τις παντόφλες ,αλλά κυρίως σαπούνι και πετσέτα. Το στολισμένο κάρο με την Μπάμπω και τη συνοδεία των γυναικών γυρνά όλο το χωριό χαιρετώντας και μοιράζοντας ευχές και καραμέλες ώστε η νέα χρονιά να ναι και καλή και γλυκιά. Το γλέντι και ο χορός που ακολουθεί κρατά ως το πρωί στα καφενεία, στις πλατείες, στους δρόμους του χωριού πάντοτε μόνο από τις γυναίκες, ενώ το κρασί, οι πίτες και τα φαγητά προσφέρονται άφθονα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Η κ. Ανδρέου Γεωργία παραβρέθηκε στο έθιμο της Μπάμπως την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Η πολιτευτής της ΝΔ στο νομό Ξάνθης κ. Ανδρέου Γεωργία παραβρέθηκε σε πολλά χωριά του νομού και παρακολούθησε από κοντά την αναβίωση του εθίμου της Μπάμπως, δίνοντας παράλληλα ευχές για καλή χρονιά. Στις φωτογραφίες που ακλουθούν η κ. Ανδρέου με μέλη των πολιτιστικών συλλόγων Ν Κεσσάνης και Μαγγάνων.

mpampo andreoy (9) mpampo andreoy (8) mpampo andreoy (7) mpampo andreoy (6) mpampo andreoy (4) mpampo andreoy (3) mpampo andreoy (2) mpampo andreoy mpampo andreoy (11)

Σχετικά Άρθρα