Επιστολές Τελευταία Νέα

Εικόνες από το μέλλον. Γράφει ο ο Βουλευτής Δημήτρης Σαλτούρος

Saltoyros dhmhtrhs

Φίλες και φίλοι. Πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Πλησιάζει η ώρα της ευθύνης. Η ψήφος μας θα διαμορφώσει την επόμενη μέρα. Θα κρίνει την πορεία μας, το μέλλον μας, με τρόπο άμεσο και ριζικό.

Σε ένα πολιτικό τοπίο όπου οι ισχυρές, αυτοδύναμες κυβερνήσεις μοιάζουν με μακρινή ανάμνηση, η ικανότητα των πολιτικών δυνάμεων να δημιουργούν και να μετέχουν σε σταθερές συνεργασίες είναι όχι απλά απαραίτητη αλλά αναγκαία.

Ακόμη όμως και στην απίθανη περίπτωση οριακής αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της δομής του και των ακραία αντίθετων απόψεων των συνιστωσών του, είναι βέβαιο ότι οι σαφείς αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, θα δημιουργήσουν συνθήκες όχι μόνο ακραίας δυσλειτουργίας του αλλά ακόμη και διάσπασής του.

Γιατί μπορεί όσο ήταν στην αντιπολίτευση να είχε την πολυτέλεια να είναι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», ωστόσο η άσκηση κυβερνητικής πολιτικής δεν παρέχει τέτοιου είδους πολυτέλειες. Εκεί τα ψέματα τελειώνουν. Το ζήσαμε αυτό στο ΠΑΣΟΚ αυτήν την τριετία και το ξέρουμε καλά. Το ξέρω και ο ίδιος, από πρώτο χέρι.

Εκτός αν πιστέψουμε πραγματικά ότι ο κ. Τσίπρας θα αναποδογυρίσει – και μάλιστα σε ένα μήνα – γιατί περισσότερο χρόνο δεν θα έχουμε –  τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και την ευρωπαϊκή πολιτική. Όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο ας μην μπει στον κόπο να συνεχίσει την ανάγνωση του κειμένου αυτού. Ας πάρει καλύτερα ένα ψαλίδι να σκίσει το μνημόνιο και κανένα ζουρνά να παίζει μήπως και χορέψουν οι ευρωπαίοι. (Όχι τίποτα άλλο αλλά μάλλον δεν θα είναι στη Βουλή και ο κύριος Καμμένος να τον καθοδηγεί πώς να οδηγεί το τρενάκι).

Από την άλλη μεριά η Νέα Δημοκρατία κάνει μακροβούτια στην ακροδεξιά δεξαμενή, υπενθυμίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι εξακολουθεί να ενσωματώνει και να πρεσβεύει ό,τι πιο συντηρητικό και αντιδραστικό στη χώρα. Άλλωστε και επί συγκυβέρνησης, δεν ήταν λίγες οι φορές που το ΠΑΣΟΚ ύψωσε τείχος σε μια σειρά από μη αναγκαίες, συντηρητικές έως αντιλαϊκές επιλογές καθώς και σε αντιδραστικές, έως και αντιδημοκρατικές, επιλογές.

Οι δε «νέοι» σχηματισμοί του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς, έχουν να απαντήσουν στο εξής απλούστατο ερώτημα: γιατί επέλεξαν την πολυδιάσπαση; Γιατί δεν στήριξαν τη δημιουργία και ενδυνάμωση της Δημοκρατικής Παράταξης; Γιατί στοιχίζονται απέναντι στο ΠΑΣΟΚ; Απλούστατη είναι και η απάντηση. Γιατί προσπαθούν να «πλιατσικολογήσουν». Άσε σου λέει το ΠΑΣΟΚ να κάνει τη δουλειά, άσε να σώσει στη χώρα, άσε να αναλάβει το πολιτικό κόστος και βγες εσύ μετά «άσπιλη και αμόλυντη παρθένα» να δρέψεις τους καρπούς της θυσίας των άλλων. Τέτοιες συμπεριφορές όμως ο λαός μας δεν τις συγχωρεί ούτε στην καθημερινότητά του ούτε στην πολιτική του έκφραση. Αργά ή γρήγορα τις αξιολογεί όπως τους πρέπει. Σε κάθε περίπτωση …η πολλή τηλεόραση κάνει κακό ! Ο νοών νοείτω. Ας μην υποτιμούμε όμως και το εξής: Αυτές οι επιλογές είναι σήμερα η αιτία ώστε να μιλάμε για το ενδεχόμενο να είναι η Χρυσή Αυγή η τρίτη κοινοβουλευτικά δύναμη.

Φίλες και φίλοι, σήμερα, μαζί με το μέλλον της χώρας, μαζί με το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας κρίνεται και ο ίδιος ο Ελληνικός Λαός. Ας δώσει λοιπόν τη δύναμή του σε αυτούς που δεν τον κορόιδεψαν ποτέ. Σε αυτούς που με βαρύ πολιτικό αλλά και προσωπικό κόστος έβαλαν πλάτη στη σκληρή προσπάθεια αποφυγής μιας σκληρής και βίαιης κατάρρευσης. Σε αυτούς που τιμούν στην πράξη και όχι στα λόγια τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και τα οράματά της, ανταποκρινόμενοι με αυτοκριτική διάθεση, με πολλή δουλειά αλλά και με θάρρος στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

Δημήτρης Σαλτούρος

Υποψήφιος βουλευτής ν. Ξάνθης- ΠΑΣΟΚ

Σχετικά Άρθρα