Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Νοσοκομείο Ξάνθης S.O.S. Οριακές ελλείψεις προσωπικού καταγράφει η ένωση Ιατρών του νοσοκομείου μας

nosokomeio

Παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων Υπουργών, το Νοσοκομείο Ξάνθης εξακολουθεί να λειτουργεί χάρη στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού και παρά τις εξαιρετικά σοβαρές ελλείψεις σε ειδικούς γιατρούς ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία όπως διαμορφώνονται τον τρέχοντα μήνα, ούτε 1, ούτε 10, ούτε 20, αλλά 44 θα είναι από 01/01/2015 οι κενές οργανικές θέσεις από τις συνολικά 97 ειδικών γιατρών ΕΣΥ στο Νοσοκομείο (περιλαμβανομένων των δύο γιατρών που εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόσπαση -παρά την εξαγγελία του αναπληρωτή Υπουργού τον Οκτώβριο ότι θα επέστρεφαν δήθεν εντός 7 ημερών- και μιας γιατρού σε μακροχρόνια άδεια μητρότητας). Δηλαδή το Νοσοκομείο παραμένει σε λειτουργία στελεχωμένο με το 55% περίπου του ιατρικού προσωπικού που προβλέπεται από τον Οργανισμό του! Η κατάσταση στα τρία Κέντρα Υγείας του νομού είναι ακόμα χειρότερη, αφού καταγράφονται 18 κενές θέσεις ειδικών γιατρών από τις συνολικά 25 (+6 επιμελητών Γ, όλες κενές). Αν κανείς λάβει υπόψιν του και την ολοκληρωτική διάλυση του πρώην ΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ, αντιλαμβάνεται πως η κατάσταση στον χώρο της πρωτοβάθμιας Υγείας συνολικά, λίγο απέχει από το να μπορεί να χαρακτηριστεί εφιαλτική.

Οι φιλότιμες προσπάθειες της  διοίκησης να καλύψει προσωρινά τα 44 κενά με 12 (από τον Ιανουάριο) επικουρικούς γιατρούς, λειτουργεί πυροσβεστικά, βελτιώνει προσωρινά την κατάσταση, αλλά δεν αντιμετωπίζει τα τεράστια προβλήματα επί της ουσίας. Πόσω μάλλον που και οι μισθοί στο ΕΣΥ είναι πλέον τόσο χαμηλοί που σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό μόνο σαν αντικίνητρο λειτουργούν, αφού αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες για να έρθει να δουλέψει στο Νοσοκομείο μας γιατρός από άλλη πόλη και μάλιστα με προσωρινή σύμβαση επικουρικού. Αποτέλεσμα, η Καρδιολογική (με κενές τις 4 από τις 5 οργανικές θέσεις) να καρκινοβατεί επί σειρά ετών και να βρίσκεται προ του άμεσου κινδύνου αναστολής της λειτουργίας της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο του πληθυσμού του νομού, η Μαιευτική (με κενές τις 3 από τις 6 οργανικές θέσεις μετά την παραίτηση της διευθύντριας) να αδυνατεί να καλύψει τις εφημερίες της, το Αναισθησιολογικό (με κενές τις 4 από τις 7 θέσεις) ομοίως, η Ψυχιατρική (με κενές τις 3 από τις 4 θέσεις) να συνεχίζει να μη λειτουργεί παρά τα εγκαίνια και τις παράτες και πάει λέγοντας. Μόνη λύση είναι η άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων επιμελητών και διευθυντών, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός. Όμως στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε προχθές, το ποσό που προβλέπεται για προσλήψεις είναι 0 (ολογράφως: ΜΗΔΕΝ). Η κατάσταση είναι οριακή, βαίνει επιδεινούμενη και το μέλλον προβλέπεται ζοφερό και δυσοίωνο.

Με την ανακοίνωση αυτή απευθυνόμαστε στους βασικούς ενδιαφερόμενους και θιγόμενους πολίτες της Ξάνθης, στον καθένα χωριστά και τους καλούμε να προασπίσουν το ύψιστο αγαθό της υγείας, να υπερασπιστούν την λειτουργία του Νοσοκομείου τους, απαιτώντας άμεσα διορισμούς γιατρών πριν να είναι πάρα πολύ αργά

Ξάνθη 09/12/2014

loading...

Σχετικά Άρθρα