Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου: Το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη

ΑΦΙΣΑ

Τα Βιβλιοπωλεία-Εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ και οι Εκδόσεις ΙΤΑΝΟΣ. Σας προσκαλούν στην παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος της Γκρέτας Χριστοφιλοπούλου, δημοσιογράφου μέλους της ΕΣΗΕΑ: «ΤΟ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΜΗ». Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που με την έρευνα της  ιστορίας επιχειρεί να σκίσει το πέπλο του ψεύδους, αποκαλύπτοντας τα παρασκήνια της επίσημης ιστορίας, φέρνοντας στο φως τις άγνωστες πλευρές της.

Ποιος βίασε τη φίνα περγαμηνή αποξέοντας το αρχικό κείμενο του Αρχιμήδη; Ποιοι εξαπέλυσαν ανηλεείς διωγμούς στη γνώση, στο πνεύμα και στην αρχαία ελληνική γραμματεία; Ποιοι σώριασαν σε ερείπια ή μετέτρεψαν σε ασβέστη τους ναούς και τα μνημεία των Εθνικών, ακρωτηρίασαν τα αγάλματα και αφάνισαν μοναδικά έργα τέχνης;

Ποιοι έκαψαν τις μεγάλες βιβλιοθήκες, τις κιβωτούς της γνώσης του αρχαίου κόσμου; Ποιοι κατέστρεψαν συστηματικά τα εκπληκτικά τεχνολογικά επιτεύγματα των Ελλήνων; Ποιοι έριξαν τα επιστημονικά συγγράμματα στις πυρές που άναψαν στην αιχμή του μεσαίωνα της Ανατολής; Ποιοι θεωρούσαν τα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία έργα του διαβόλου;

Το βιβλίο, παρακολουθώντας τη συγκλονιστική πορεία της ζωής του Αρχιμήδη από τη γέννησή του, το 287 π.Χ. μέχρι το περίφημο “Μη μου τους κύκλους τάραττε” που είπε πριν ξεψυχήσει, σκίζει το σκοτεινό πέπλο και αποκαλύπτει στα παρασκήνια της Ιστορίας, τις κτηνώδεις, άγνωστες πλευρές της.

Αποκαλύπτει επίσης πως κατάφεραν να διασωθούν από τον όλεθρο και να φτάσουν μέχρι τις μέρες μας τα ολιγάριθμα και ανεκτίμητα έργα της προχριστιανικής εποχής όπως το παλίμψηστο του Αρχιμήδη.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν στο βιβλιόφιλο κοινό της Πόλης- Αγοράς της Ξάνθης οι:

Θωμάς Βουγιουκλής, Καθηγητής Μαθηματικών Δ.Π.Θ.

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Δρ. Επιστημολογίας, MSc Μαθηματικών

Σταύρος Λίτσας, Μαθηματικός, Πρόεδρος Εκπαιδευτικού Συμβουλίου ΑΞΙΟΝ

Νικόλαος Ανταμπούφης, Δρ. Μαθηματικών

Η παρουσίαση θα γίνει στον καλαίσθητο δημιουργικό ζεστό χώρο του Café ΕΜΠΟΡΙΚΟ (Εμπορικό κέντρο COSMOS), την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου και ώρα 8,00μμ.

Με τιμή

Μιχάλης Σπανίδης Εκδότης-Βιβλιοπώλης

loading...

Σχετικά Άρθρα