fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, από τα πρώτα στην Ελλάδα παρουσιάζει τα είδη του

epamth epamth (1) epamth (2) epamth (3) epamth (4) epamth (5) mixalhs amoiridhs

Σε συνέντευξη τύπου και σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας- Ισμαρίδας την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των προγραμμάτων παρακολούθησης ειδών και τύπων οικοτόπων του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας– Θράκης. Στην ημερίδα εκ μέρους του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γ. Παυλίδη, ο οποίος έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιφέρειας, παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μιχάλης Αμοιρίδης.

Τα είδη και οι οικότοποι χλωρίδας και πανίδας των προστατευόμενων περιοχών του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.-Θ. αντιμετωπίζουν πληθώρα πιέσεων, λόγω της άσκησης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (χρήση αγροχημικών, ανεξέλεγκτη κτηνοτροφία, ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων, παράνομη θήρα και υλοτομία, φράγματα, παράνομες αμμοληψίες, κ.λπ.). Η διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας και της ποικιλότητας του τοπίου, δηλαδή η διασφάλιση του προστατευτέου αντικειμένου της περιοχής, θα επιτευχθεί μέσα από την εφαρμογή τεκμηριωμένων μεθόδων αειφορικής διαχείρισης, αναπόσπαστο εργαλείο της οποίας είναι η περιβαλλοντική παρακολούθηση (environmental monitoring). Η επιστημονική παρακολούθηση των ειδών αποτελεί υποχρέωση όλων των χωρών της ΕΕ και μελετά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τους πληθυσμούς των προστατευομένων ειδών και των διακυμάνσεών τους, σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ.

Τα προγράμματα παρακολούθησης που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα από τους επιστημονικούς υπευθύνους των ομάδων είναι: των χερσαίων οικοτόπων, των θαλάσσιων οικοτόπων, των θηλαστικών, της ορνιθοπανίδας, των ερπετών και των αμφιβίων, της ιχθυοπανίδας και των ασπονδύλων. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα αρχικά αποτελέσματα από το έργο που μελετά τις επιπτώσεις της αύξησης του πληθυσμού των Κορμοράνων στην ιχθυοπανίδα των λιμναθαλασσών του ΕΠΑΜΑΘ, που επίσης χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε η σημερινή εξάπλωση των πληθυσμών των προστατευόμενων ειδών, όπως το Τσακάλι (Canis aureus) με το μεγαλύτερο πληθυσμό στην Ελλάδα που φιλοξενείται στο Δέλτα Νέστου, τη Θρίτσα (Alosa vistonica) που είναι είδος ψαριού υπό εξαφάνιση, το Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala) ένα σπάνιο είδος ορνιθοπανίδας που επισκέπτεται την Βιστωνίδα, η Αγκαθοκαλημάνα (Vanelous spinozous) που φωλιάζει στις λιμνοθάλασσες του Νέστου και η Βαρβάρα (Tadorna tadorna) που φωλιάζει επίσης στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν: Δρ. Μάνος Κουτράκης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΠ ΑΜΑΘ. Έλενα Χατζηχαραλάμπους Βιολόγος PhD, Υπεύθυνη Βιοτικών Πόρων ΕΚΒΥ, Ομότ. Καθ. Θεόδωρος Γεωργιάδης, Tμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Δρ. Σωτήριος Ορφανίδης, Τακτικός Ερευνητής, Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), Καθ. Διονύσιος Γιουλάτος,  Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Δασολόγος– Ορνιθολόγος, Δημήτριος Μπούσμπουρας, Βιολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Καθ. Λεονάρδος Ιωάννης, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογίας Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και Δρ. Δημήτριος Αβτζής, Ερευνητής Εντομολόγος.

Σχετικά Άρθρα