Την προσεχή Παρασκευή και το Σάββατο, 28 και 29 Νοεμβρίου ε.ε. θα πραγματοποιηθεί, στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής της Κομοτηνής, Συνέδριο, με θέμα: «Γλώσσα και εθνική ενότητα», που οργανώνει το Πολιτιστικό Σωματείο, «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Ομιλητές στο Συνέδριο θα είναι, διαπρεπείς επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, καθηγητές, στρατηγοί και νομικοί, για πρώτη φορά τόσοι πολλοί και σπουδαίοι που θα επισημάνουν την κρισιμότητα εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Α΄ Ημέρα, Παρασκευή 28 Νοεμβρίου
Οι εργασίες του διήμερου Συνεδρίου θ’ αρχίσουν στις 9:30 το πρωί της Παρασκευής, με τις προσφωνήσεις και τους χαιρετισμούς των: Βασ. Φίλια, καθηγητή, πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, Γ. Παναγιωτόπουλου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Α. Καραμπίνη, πρύτανη του Δημοκρίτειου Παν. Θράκης, του Γεωργίου Παυλίδη περιφερειάρχη Α. Μακεδονίας και Θράκης και της Χρ. Λαναρά, προέδρου του Ομίλου Αρχαιοφίλων «Αθήνη». Θα ακολουθήσει χαιρετισμός και εισαγωγική ομιλία του ομ. καθηγητού και Ακαδημαϊκού Αντώνη Κουνάδη, για το ιστορικό και τον σκοπό της εκδήλωσης. Στη συνέχεια θα γίνει η κήρυξη της έναρξης των εργασιών, από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Γεώργιο Ορφανό και θα ακολουθήσουν ομιλίες:
-Στην α΄ θεματική ενότητα ( Διαχρονία της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας), των καθηγητών Γ. Ξανθάκη Καραμάνου ( θέμα: «η Θράκη στον Αρχαίο κόσμο, ιστορία, γλώσσα, πολιτισμός), Ε. Μικρογιαννάκης ( θέμα: «η ιστορία υφαίνεται με ΟΧΙ) και του δημοσιογράφου Κ. Χολέβα (θέμα: «η ορθόδοξη εκκλησία και η διαχρονική συνέχεια της γλώσσας μας»).
-Στην β΄ θεματική ενότητα ( Γλώσσα και Ταυτότητα Α΄ Μέρος) θα γίνουν οι ομιλίες, του καθηγητού Χρήστου Γιανναρά ( θέμα: «η γλώσσα, το ενδιαίτημα της ύπαρξης μας»), του αντιπροέδρου του Συμβ της Επικρ. Α.Ν.Μαρίνου ( θέμα: « Επηρεάζουν την έννοια του έθνους οι διαφορετικές γλώσσες που ομιλεί ένα ανθρώπινο σύνολο;»), του πρέσβη Γ.Δ. Πουκαμισά ( θέμα: « η Θράκη των μεγάλων οριζόντων: αρχέγονη ελληνική πατρίδα»), του καθηγητού Ν. Κόκκα (με θέμα « ο ρόλος των μητρικών γλωσσών της μειονότητας στη διαμόρφωση της εθνοτικής ταυτότητος των μουσουλμάνων της Θράκης»). Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Οι ομιλίες θα συνεχισθούν το απόγευμα (στις 3:30 μ.μ.) με την ίδια θεματική ενότητα (Γλώσσα και ταυτότητα Β΄ Μέρος) με τον στρατηγό και ακαδημαϊκό Δημ. Σκαρβέλη ( με θέμα « η έννοια της ασφάλειας σήμερα»), του στρατηγού και τ. υπουργού Φραγκ. Φράγκου ( με θέμα: «η ιδιοφυής στρατηγική του Μεγάλου Αλεξάνδρου») του ιστορικού και συγγραφέα Σαράντου Καργάκου ( με θέμα «γλώσσα και εθνική άμυνα») , του πρέσβυ Θ. Στοφορόπουλου ( με θέμα « η ελληνική γλώσσα ως άμυνα»). Θα ακολουθήσουν θρακικοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης.
Β΄ Ημέρα, Σάββατο 29 Νοεμβρίου
Οι εργασίες τη β΄ ημέρας, Σαββάτου 29 Νοεμβρίου, θα αρχίσουν το πρωί στις 10:00 και θα λήξουν στις 13:30, ως εξής:
-Θεματική Ενότητα « Θράκη και πολιτισμική παράδοση» με ομιλίες: του πρέσβη Π. Νεάρχου ( με θέμα « Η Θράκη, από η Μυθολογία την Αργοναυτική Εκστρατεία και τον ΄Ομηρο στους ιστορικούς χρόνους»), του καθηγητή ου Δ.Π.Θ. Μαν. Βαρβούνη ( με θέμα «Λαϊκός πολιτισμός και καθημερινότητα στη Θάκη, 19ος-20ός αιών), του καθηγητή των ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης Θεόφ. Μαλκίδη ( με θέμα «Η μεταπολεμική πολιτιστική παράδοση της Θράκης»)
-Θεματική Ενότητα « Μειονοτική εκπαίδευση- προοπτικές» με ομιλίες: του καθηγητού Κων. Καραϊσκου (με θέμα «Μειονοτική εκπαίδευση ή εκπαίδευση των μοσουλμανοπαίδων;»), του δημοσιογράφου Σ. Καραχότζα ( με θέμα « μουσουλμανική εκπαίδευση, γλώσσα- εκπαίδευση και εκτουρκισμός») και της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αριστέα Τόλια (με θέμα: «Γλώσσα και εθνική συνείδηση»)
Θα ακολουθήσει συζήτηση και προβολή ταινίας διάρκειας μίας ώρας: « Πολύ μιλάς… πολύ κλαίς: μια προσέγγιση στη διαφορετικότητα των Πομάκων».
Το πρωί της Κυριακής, στις 10:30, αναχώρηση των προσκεκλημένων και ομιλητών από το ξενοδοχείο «Αρκαδία» για επίσκεψη στα Πομακοχώρια.