Ο πρόεδρος της ΑΒΤΤF ο Χαλίτ Χαμπίπογλου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της μειονότητας το οποίο προωθεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: Όπως δόθηκε μια ριζική ζημία με τον νόμο 240 ιμάμηδων στη θρησκευτική αυτονομία και τώρα προσπαθούν με τη τελευταία τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων να βλάψουν τη βασική δομή του εκπαιδευτικού μας αυτονομία. Είναι μία μη αποδεχτεί κατάσταση.
Η τροπολογία που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας ορίζοντας μια σειρά αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα της Τούρκικης Μειονότητας της Δ. Θράκης παρουσιάστηκε από τον Ανδρέα Λοβέρδο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αν και είναι ένα θέμα που σχετίζεται άμεσα με την Τουρκική Μειονότητα της Δ. Θράκης όπως και στο παρελθόν ο νόμος που παρασκευάστηκε χωρίς καμία διαβούλευση με την μειονότητα και αναμένεται να ψηφιστεί στην σύνοδο ολομέλειας μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.
Τα μειονοτικά σχολεία συνδέονται άμεσα με τη μονάδα της Δημόσιας Εκπαίδευσης
Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας Γιουντέμ: Με το εν λόγω τροπολογία θα καταργείται το Συντονιστικό Γραφείο Μειονοτικής Εκπαίδευσης που λειτουργεί κάτω από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Συντονιστής Ελλάδα και η μειονοτική εκπαίδευση συνδέετε απευθείας εντός της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καταργείται και το διοικητικό συμβούλιο της μειονοτικής εκπαίδευσης και οι εξουσίες του διοικητικού συμβουλίου παραδίδεται στο υπουργείο παιδείας. Όσον αφορά την κατάρτιση του προσωπικού στη τροπολογία για τα μειονοτικά σχολεία της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, προκειμένου για την επιμόρφωση των τουρκόγλλωσων εκπαιδευτών προβλέπετε να ανοίξει ένα τμήμα της μειονοτικής εκπαίδευσης στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου για να εισέλθει κάποιος σε αυτό το τμήμα προσάφθηκε ότι πρέπει να είναι απόφοιτος από ένα τετραετές πανεπιστήμιο . Επίσης σύμφωνα με αυτή την τροπολογία οι εκπαιδευτές του τούρκικου προγράμματος να δημιουργηθεί μια ομάδα και να παρέχει υπηρεσία ως “Εκπαιδευτικός Σύμβουλος”, για τα τούρκικα μαθήματα που διδάσκονται οι εκπαιδευτές να επιλέγονται μόνο από μέλη της τούρκικης μειονότητας της Θράκης, όσο οι εκπαιδευτικοί του ελληνόγλωσσου προγράμματος των μειονοτικών σχολείων μετά την παρέλευση δεκαετίας από την πρώτη τοποθέτησή τους μετά θα μπορέσουν να διορισθούν σε ένα δημόσιο σχολείο και Εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το πεντηκοστό πέμπτο (55ο) έτος της ηλικίας τους να μην αποσπώνται και να μην μετατίθενται σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού του ελληνόγλωσσου προγράμματος των μειονοτικών σχολείων.
Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Τούρκων της Δυτικής Θράκης ο Χαλίτ Χαμπίπογλου, “η χώρα μας η Ελλάδα ως παλαιό μέλος της Ε.Ε. και ισχυρίζονται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας για κάποιο λόγω επιμένει να αποφεύγει να μπει σε άμεσο διάλογο με την τούρκικη μειονότητα και συνεχίζουν να μας αγνοούνται. Η κυβέρνηση μας παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν την Τούρκικη Μειονότητα της Δ. Θράκης αλλά αυτές οι αποφάσεις αντί να παίρνονται μαζί παίρνονται αποκλείοντας εμάς. Στην εφαρμογή νέους νόμους η εγκύκλιους σχετικά με την Τούρκικη Μειονότητα της Δ. Θράκης δεν παίρνουν υπόψιν από τους βουλευτές που επιλέξαμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όπως δόθηκε μια ριζική ζημία με τον νόμο 240 ιμάμηδων στη θρησκευτική αυτονομία και τώρα προσπαθούν με τη τελευταία τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων να βλάψουν τη βασική δομή του εκπαιδευτικού μας αυτονομία. Είναι μία μη αποδεχτεί κατάσταση. Η χώρα μας άραγε πότε θα είναι δίκαιη και ανεκτική προς την μειονότητα μας ; Στην Ελλάδα πότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε όχι στη λέξη αλλά στην ουσία για μια δημοκρατία; Αυτή η χώρα είναι του κάθε Έλληνα πολίτη είτε το όνομα Κώστα ή Αλή δεν έχει σημασία είναι για όλους. Στο τέλος ο Χαμπίπογλου δήλωσε: Δυστυχώς η κυβέρνηση μας δεν έχει αυτή τη προοπτική.”