Κοινωνία Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα

Κάτοικοι του Τοπείρου φωνάζουν: «Μην ανταλλάξετε την υγεία μας με τα αντισταθμιστικά κ. Μίχογλου» (pics+video)

Ο Χυτά Ξάνθης είναι μια Βόμβα που θα σκάσει και θα μας τινάξει στον αέρα

 synedriash topeiroy dhmotiko synedriash topeiroy dhmotiko (2) synedriash topeiroy dhmotiko (3) synedriash topeiroy dhmotiko (4) synedriash topeiroy dhmotiko (5) synedriash topeiroy dhmotiko (6)

 

Πρασινάδα, Νέα Αμισός, Εξοχή και Κυψέλη στον δήμο Τοπείρου είναι τα χωριά που έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ μέχρι σήμερα από την λειτουργία του Χυτά και που κινδυνεύουν τα επόμενα χρόνια να εξαφανιστούν. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσίασαν οι κάτοικοι στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο όπου συζητήθηκε η παραχώρηση του ΧΥΤΑ του Τοπείρου στον ΣΔΑΝΞ για τα επόμενα 7 χρόνια.

Η αντίδραση αυτή υπήρξε γιατί διαπιστώθηκε από τους παρευρισκόμενους αλλαγή πλεύσης από τον κ. Θωμά Μίχογλου και προσπάθεια να περάσει η παραχώρηση άμεσα και να συζητηθούν τα αντισταθμιστικά οφέλη αργότερα σε άλλη συνεδρίαση.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Τοπείρου κλήθηκε να αποφασίσει για την παραχώρηση για 5+2 χρόνια του ΧΥΤΑ στο Σύνδεσμο, προκειμένου να προλάβει να υλοποιήσει εντός του απαιτούμενου χρονοδιαγράμματος, το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ με την 4 η λεκάνη, πριν υπάρξουν απρόβλεπτες επιπτώσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την περιοχή.

Καταγγελίες που πρέπει να ερευνηθούν από την εισαγγελία Ξάνθης

Βέβαια σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων στον ΧΥΤΑ δεν υπάρχουν τρεις λεκάνες αλλά ΜΟΝΟ ΔΥΟ!!! Αυτή είναι μια καταγγελία που πρέπει οπωσδήποτε να την ερευνήσει η εισαγγελική αρχή της Ξάνθης μιας και πρόκειται για την υγεία χιλιάδων συμπολιτών μας.

Η θετική θέση του Μίχογλου

Στους παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους διανεμήθηκε εγγράφως η πρόταση του Δημάρχου Τοπείρου κ. Θωμά Μίχογλου ο οποίος τάχθηκε θερμά υπέρ της παραχώρησης του ΧΥΤΑ για πέντε συν δυο έτη (σε αντίθεση με την αρχική του θέση για μόνο ένα χρόνο), ενώ υπήρξε και η πρόταση ότι ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και το ύψος τους θα καθοριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Μίχογλου είπε ότι ο ΧΥΤΑ δεν μπορεί να δεχθεί σκουπίδια πέραν των σκουπιδιών της Ξάνθης και ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρξει και μια προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου να ελεγχθεί η υλοποίηση του νέου έργου και οι περιβαλλοντικοί όροι που πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο.

Η αναβολή

Τελικά (παρά την εισήγηση της προέδρου για άμεση απόφαση παραχώρησης για 5+2 χρόνια) η λήψη απόφαση αναβλήθηκε μετά τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν από αντιπολίτευση (με εμπεριστατωμένη εισήγηση του Βασίλη Χαραλαμπίδη αλλά και τις ενστάσεις του κ. Δελή) αλλά και την αντίδραση και της αντιδημάρχου της συμπολίτευσης κ. Ειρήνης Θεοδωρακάκη, ενώ ο Δήμαρχος, παρά τις μέχρι σήμερα απειλές, εμφανίστηκε υπέρ της παραχώρησης για 7 χρόνια (και όχι ένα όπως ελέχθη πρόσφατα) αφού η χρονική διάρκεια είναι προαπαιτούμενη για να ξεκινήσει το έργο που έχει ήδη εγκριθεί, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.

Πάνε περίπατο και τα αντισταθμιστικά

Επίσης, οι μέχρι σήμερα διακηρύξεις περί των αντισταθμιστικών οφελών, αναδιπλώθηκαν επίσης, καθώς με βάση της σχετική εισήγηση της Προέδρου κας Πολυχρονιάδου, η παραχώρηση αντισταθμιστικών οφελών είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική, λεπτομέρεια που όταν αναγνώσθηκε από την ίδια την πρόεδρο (!!!) οδήγησε στην αναβολή του θέματος προκειμένου να ψηφιστεί σε επόμενη συνεδρίαση, άρα διαψεύστηκαν και οι αξιώσεις συγκεκριμένων ποσών που μέχρι σήμερα είχαν διατυπωθεί από την δημοτική αρχή.

Απρόβλεπτες συνέπειες αν δεν παραχωρηθεί στο Σύνδεσμο έγκαιρα

Η αναβολή ζητήθηκε επιτακτικά από την αντιπολίτευση και τον κ. Βασίλη Χαραλαμπίδη (η Μαρία Καραλευθέρη απουσίαζε δικαιολογημένα), εφόσον τα δεδομένα άλλαξαν τα αντισταθμιστικά είναι αμφίβολο αν μπορούν να διεκδικηθούν και το θέμα πρέπει να διερευνηθεί πολύ πριν παρθεί σχετική απόφαση. Όπως αναφέρθηκε από συμβούλους και των δύο παρατάξεων, ο Δήμος δεν μπορεί να αρνηθεί την παραχώρηση μέχρι τις 31-12, αφού κάτι τέτοιο θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλο το νομό και απλώς επιχειρεί να εξειδικεύσει το θέμα των αντισταθμιστικών οφελών, αφού τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που είχαν αρχικά παρουσιαστεί από τη δημοτική αρχή Μίχογλου που τα θεωρούσε σίγουρα!!! Ούτως ή άλλως, από την πλευρά του Προέδρου του ΣΔΑΝΞ κ. Μπάμπη Δημαρχόπουλο, έχει αναφερθεί ότι δεν αρνείται κάποια αντισταθμιστικά οφέλη, πάντα με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας.

Παράλληλα, μετά την αναδίπλωση στα οικονομικά δεδομένα, στο τραπέζι έπεσε για πρώτη φορά το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή του Τοπείρου, για τις οποίες δεν υπήρχε κάποια επιστημονική εισήγηση προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καταλύτης οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Εξοχής

Αν δεν ήταν στην συνεδρίαση οι κάτοικοι πολύ φοβάμαι ότι ο ΧΥΤΑ θα είχε παραχωρηθεί από την Δημοτική αρχή του Μίχογλου και μάλιστα χωρίς δέσμευση ούτε για τα περιβαλοντικά ούτε για τα αντισταθμιστικά. Οι κάτοικοι της Εξοχής διαμαρτυρήθηκαν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, για την μη αποκατάσταση των λεκανών μέχρι σήμερα, με βάση τις προβλέψεις (!!!!) κατά τη δημιουργία τους και για τον υπερβολικό κορεσμό των λεκανών, που παρατηρείται μέχρι στιγμής στο ΧΥΤΑ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον οικισμό και αποτελεί ωρολογιακή βόμβα που περιμένει να σκάσει.

Η απόφαση για την παραχώρηση και τους όρους (αντισταθμιστικά περιβαλλοντικά) θα παρθεί σε νέα ειδική συνεδρίαση που θα οριστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σχετικά Άρθρα