fbpx
Κύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Όχι άλλα σκουπίδια στον Τόπειρο βροντοφωνάζουν οι κάτοικοι

Αν είναι να δοθεί ο ΧΥΤΑ ζητούν απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη

  dhmotiko symboylio topeiroy (2)

Μεγάλο πράγματι το πρόβλημα με τον ΧΥΤΑ του Τοπείρου που τον διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος Διαχείρισης απορριμμάτων Ξάνθης αλλά είναι στην γεωγραφική περιφέρεια του Τοπείρου και λογικά αυτός ο δήμος επιβαρύνετε περισσότερο. Ο ΣΔΑΝΞ δια του προέδρου του νέου Δημάρχου Ξάνθης Μπάμπη Δημαρχόπουλου ζητά τον ΧΥΤΑ για επτά χρόνια ώστε να υλοποιήσει την αναβάθμισή του με νέα χαβούζα, και να δεχθεί πιθανόν και τα σκουπίδια από την Δράμα και την Καβάλα. Υπενθυμίζω ότι ο ΧΥΤΑ της Ξάνθης έχει σήμερα όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και λειτουργεί νόμιμα σε αντίθεση με ΧΥΤΑ άλλων νομών που οδηγούνται σε κλείσιμο και σχεδιάζουν να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στον ΧΥΤΑ του Τοπείρου.

Πρώτος και καλύτερος ο Δήμος Νέστου και ακολουθούν τα σκουπίδια της Δράμας

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ου υπογράφηκε στις 21 Οκτωβρίου και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Οκτωβρίου (αρ. φύλλου 2855) προβλέπονται τροποποιήσεις στο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κενό της αποκομιδής των απορριμμάτων μετά από το κλείσιμο των ΧΑΔΑ σε όλους τους νομούς. Έτσι τα απορρίμματα του νομού Έβρου και της Σαμοθράκης θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής, τα απορρίμματα της Δράμας σ αυτό των Σερρών, ενώ τα απορρίμματα του Δήμου Νέστου θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Ξάνθης, καθώς ο ΧΥΤΑ Καβάλας θα δεχθεί πλέον τα απορρίμματα της Θάσου. Βέβαια μετά τις αντιδράσεις των Σερραίων ήδη σήμερα η Δράμα σχεδιάζει να στείλει και αυτή τα σκουπίδια της στον ΧΥΤΑ του Τοπείρου.

Ο ΧΥΤΑ της Ξάνθης δέχεται κάθε χρόνο περί τους 50 χιλιάδες τόνους μόνο από τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, ενώ αν προστεθούν σε όλα αυτά και τα απορρίμματα του Δήμου Νέστου και του Δήμου Δράμας τότε μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς το φόρτο του ΧΥΤΑ και τα αποτελέσματα όχι μόνο από αισθητικής, αλλά και από περιβαλλοντικής άποψης.

Αν και οι εμπλεκόμενοι υποστηρίζουν ότι ο ΧΥΤΑ λειτουργεί νόμιμα αυτό είναι μόνο στα χαρτιά και η πραγματικότητα λέει ότι ο ΧΥΤΑ έχει φτάσει εδώ και δύο χρόνια στην χωρητικότητά του και τώρα τα σκουπίδια αντί να τα θραύουμε τα κάνουμε ένα βουνό!!!! Αυτό βέβαια έχει σίγουρα συνέπιες και στα περιβαλλοντικά αν και στην παρούσα φάση δεν συμφέρει κανέναν να αναδειχθεί αυτό το θέμα.

Από την άλλη πλευρά οι κάτοικοι του Δήμου Τοπείρου που έπρεπε να έχουν και τον πρώτο λόγο μιας και η περιοχή τους θα καταστραφεί τα επόμενα χρόνια διαφωνούν και με την πρόταση του ΣΔΑΝΞ για παραχώρηση του ΧΥΤΑ για 7 χρόνια αλλά και με την πρόταση του Δημάρχου κ. Μίχογλου που πρότεινε παραχώρηση για ένα χρόνο και φυσικά να πάρει ο δήμος του και 300 χιλιάδες ευρώ σαν αντισταθμιστικά. «Τι να τα κάνουμε τα χρήματα αν δεν έχουμε σπίτι να σταθούμε στον Τόπειρο» μας είπαν κάτοικοι του Βανιάνου και τις ευρύτερης περιοχής.

Η αντιπρόταση είναι να υπάρξουν σαφείς και ισχυρές δεσμεύεις από την Κυβέρνηση και τον ΣΔΑΝΞ για ολοκληρωτική εφαρμογή αυστηρών περιβαλοντικών όρων λειτουργίας του ΧΥΤΑ, την μη έλευση άλλων σκουπιδιών από άλλους νομούς επ ουδενί και τέλος αν και εφόσον γίνει η παραχώρηση του ΧΥΤΑ από τον Δήμο Τοπείρου στον ΣΔΑΝΞ να υπάρχει ΑΠΑΛΛΑΓΗ από τα δημοτικά τέλη για όλους τους δημότες. Προσέξτε την έξυπνη πρόταση: Όχι χρήματα στα ταμεία του Μίχογλου για να τα κάνει έργα ή κάτι άλλο που δεν θα φτάσει στους δημότες άλλα απαλλαγή (μηδενισμό) από όλα τα δημοτικά τέλη για όλους τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του Δήμου Τοπείρου. (Το τι θα γίνει και ποια απόφαση θα παρθεί θα περιμένουμε να την δούμε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου τις αμέσως επόμενες ημέρες).

Σχετικά Άρθρα