Το κλείσιμο των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), η δημιουργία έργων διαχείρισης αποβλήτων και η επέκταση της ανακύκλωσης σε όλους τους δήμους της Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Στερεάς Ελλάδας, δρομολογούνται μετά την υπογραφή τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.
Σε ό,τι αφορά στους ΧΑΔΑ, ο υπουργός δήλωσε πως γίνεται προσπάθεια να αποτραπεί η επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη χώρα μας και συμπλήρωσε πως ήδη σε όλες τις Περιφέρειες της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, έχει εξαλειφθεί η ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων. Ωστόσο απομένουν ορισμένες περιοχές, Πελοπόννησος και ορισμένες νησιωτικές περιοχές, για τις οποίες είναι σε εξέλιξη ειδικό πρόγραμμα δράσης.
Ειδικότερα, τα έργα που δρομολογούνται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αφορούν στη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων του δήμου Πύργου Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των δήμων των Νομών Δράμας και Έβρου και του δήμου Νέστου Ν. Καβάλας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, καθώς επίσης και τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων των Νομών Ευρυτανίας, Φωκίδας και των Δήμων Αμφίκλειας- Ελάτειας, Λοκρών και Μώλου- Αγ. Κωνσταντίνου νομού Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Πρόκειται για ένα ζήτημα του οποίου η διευθέτηση είναι μείζονος σημασίας. Δεν είναι λίγες οι χρηματικές «καμπάνες» που έχουν ηχήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας. Ορισμένες άγγιζαν ξεπερνούσαν και τις 70.000 ημερησίως (!) αναλογικά με το ύψος των προστίμων και τη διάρκεια αποπληρωμής τους.
Ως εκ τούτου η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη και δεν πρόκειται να σηκώσει στο θέμα αυτό ούτε τσαμπουκάδες ούτε αντιρρήσεις από τις τοπικές κοινωνίες. (Αναμένουμε την αντίδραση του Μίχογλου!).