fbpx
ΚουζίναΤελευταία Νέα

Αχιβάδες με πικάντικη σάλτσα. Πικάντικα θαλασσινά με σούπερ σος!

ΑΧΙΒΑΔΕΣ

Υλικά

ελαιόλαδο – 2 κ.σ.

σκόρδο – 3 σκελίδες, φρέσκο, πολτοποιημένο

τζίντζερ – 1 κ.σ., φρέσκο, πολτοποιημένο

πιπεριά – 1 μικρή καυτερή

κάρυ – 1 κ.γ., (ή κουρκουμάς)

fish sauce – 2 κ.γ.

γάλα καρύδας – 400 γρ.

αχιβάδα – 24, καλά πλυμένες

κόλιανδρος – 3 κ.σ. , φρέσκος, ψιλοκομμένος

λάιμ – 1, κομμένο σε φέτες

ψωμί – φρυγανισμένη τσιαπάτα (για το σερβίριρισμα)

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι το σκόρδο να μαραθεί και να βγάλει τα αρώματα του.

Προσθέτουμε την πιπερίτσα, το κάρυ και τη fish sauce.  Βάζουμε και το γάλα καρύδας μέσα στο τηγάνι και ανακατεύουμε το μίγμα για μερικά δευτερόλεπτα, να ομογενοποιηθουν τα υλικά.

Προσθέτουμε και τις αχιβάδες και μαγειρεύουμε το φαγητό σκεπασμένο για περίπου 5-7 λεπτά, κουνώντας συχνά το τηγάνι, μέχρι να ανοίξουν οι αχιβάδες.

Εάν κάποιες αχιβάδες δεν ανοίξουν, τις ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Αν και πάλι δεν ανοίξουν, τις πετάμε.

Μόλις μαγειρευτούν, τις μεταφέρουμε σε μεγάλη σαλατιέρα. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και περιχύνουμε με φρεσκοστιμμένο χυμό λάιμ.

Η συμβουλή του αρκουδιού:

Οι αχιβάδες είναι ένα πάρα πολύ νόστιμο καλοκαιρινό πιάτο, απαιτούν όμως λίγη προσοχή. Αν βρούμε αχιβάδα με σπασμένο στρακο, πρέπει να την πετάμε αμέσως, όπως και κάθε αχιβάδα που έχει ανοίξει πριν την μαγειρέψουμε.

Όλα τα παραπάνω είναι ενδειξεις ότι η αχιβάδα είναι νεκρή, συνεπώς υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

Η σάλτσα fish sauce είναι έναάρτυμα πολύ δημοφιλές στην κουζίνα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Προσθέτει πικάντικές και αλμυρές νότες στα παρασκευάσματα μας.

Παράγεται από τη ζύμωση ψαριών (συνήθως αντζούγιας) με θαλασσινό αλάτι και την προσθήκη μπαχαρικών και αρωματικών.

Καλή Όρεξη

 

Σχετικά Άρθρα