Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Ο Θανάσης Μουσόπουλος γράφει για τον Θωμά Εξάρχου

Ένα μικρό βιογραφικό σημείωμα

exarxou thomas

Ο Θωμάς Εξάρχου γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Ποντικάτες των Ιωαννίνων. Ήρθε στην Ξάνθη το 1927, τελείωσε την Α’ τάξη του Δημοτικού και επέστρεψε στο χωριό του. Επέστρεψε ξανά στην Ξάνθη το 1934 και από τότε διαμένει μόνιμα. Φοοίτησε στο γυμνάσιο της Ξάνθης (1934-1940). Μετά την αποφοίτηση του από το γυμνάσιο εργάστηκε ως υπάλληλος στο Εμπορικό Επιμελητήριο και στη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής εργάστηκει αρχικά σαν καπνεργάτης και αργότερα χειρώναξ εργάτης υπαίθρου.

Από τα αρχεία του Πρωτοδικείου Ξάνθης προκύπτει ότι τουλάχιστον 2143 Έλληνες της Ξάνθης μεταφέρθηκαν στην κατοχή ως όμηροι από τους Βούλγαρους σε καταναγκαστικά έργα στη Βουλγαρία. Μέσα σε αυτούς ήταν και ο Θωμάς Εξάρχου.

Δημοτικός υπάλληλος το 1946 και στη συνέχεια με την επέκταση του Ι.Κ.Α στην Ξάνθη, το 1949, διορίστηκε στο Ι.Κ.Α. ύστερα από διαγωνισμό. Υπηρέτησε στο στρατό επι 40 μήνες ως έφεδρος ανθυπολοχαγός πυροβολικού. Μετείχε στο Δ.Σ. της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ.) ως μέλος ή ως πρόεδρος του Δ.Σ. για από επτά χρόνια σε μια γόνιμη περίοδο της Φ.Ε.Ξ. που σημαδεύτηκε από την ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου, την ίδρυση της Κινηματογραφικής Λέσχης και την αγορά του αρχοντικού των κληρονόμων Δ. Κιουμουτζόγλου για λογαριασμό της Φ.Ε.Ξ.

Μεσολάβησε μια απουσία έξι χρόνων από την Ξάνθη λόγω μετάθεσης στη Θεσσαλονίκη, επανήλθε το 1981 και το 1982 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος. Το 1983 διορίστηκε πρόεδρος του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Έχει συγγράψει αριθμό άρθρων και αυτοτελών βιβλίων που εκδόθηκαν από το περιοδικό «Φοροτεχνική και Θρακική προσέγγιση» και βιβλίων που εκδόθηκαν από το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης και την Αδελφότητα Ηπειρωτών Ν. Ξάνθης.

Για την προσφορά του στα γράμματα και την ιστορία του Νομού Ξάνθης, τιμήθηκε από τη νομαρχία Ξάνθης με το βραβείο «Στέφανος Ιωαννίδης». Είναι έγγαμος έχει δύο κόρες και τρία εγγόνια

Θανάσης Μουσόπουλος

loading...

Σχετικά Άρθρα