Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Επιστολή αλλά για πράγματα που δεν γίνονται έστειλε ο Θωμάς Μίχογλου στον Ι. Πλακιωτάκη

orkomosia mixogloy (10)

Επιστολή που θα ήθελαν να στείλουν ΟΛΟΙ οι δήμαρχοι της Ελλάδος έστειλε στον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη ο Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου. Μάλιστα την κοινοποιεί και στους Βουλευτές της Ξάνθης Κοντό Αλέξανδρο, Σαλτούρο Δημήτριο και Χουσεΐν Χασάν Ζεϊμπέκ καθώς κι στον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας- Θράκης κ. Παυλίδη Γεώργιο. Ο Θωμάς ζητά να εφαρμοστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους κατοίκους του δήμου του, κατ εξαίρεση. Μακάρι να το πετύχει αλλά νομίζω ότι είναι λίγο ουτοπική πρόταση στην παρούσα φάση… ο Σαμαράς είπε ότι αργότερα ΟΛΟΙ οι δήμοι θα ενταχθούν… προς το παρόν μόνο ΕΝΑΣ από κάθε περιφέρεια και για τη δική μας επιλέχθηκε ήδη η Δράμα.

Η επιστολή Μίχογλου αναφέρει:

Κύριε Υφυπουργέ,

Χαρακτηρίσατε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα  «μια ριζική, δομική αλλαγή στην   οργάνωση του κοινωνικού κράτους». Συγκεκριμένα έχετε δηλώσει ότι:

«Η Ελλάδα ήταν μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν διέθετε ένα ολοκληρωμένο σχήμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ενός πυκνού δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, το οποίο θα αγκάλιαζε το σύνολο των πολιτών που αντιμετωπίζουν συνθήκες φτώχειας και ένδειας. Αντίθετα, αυτό που υπήρχε στην Ελλάδα ήταν ένα διάτρητο πλέγμα διάσπαρτων και αποσπασματικών προνοιακών παρεμβάσεων, με ελλιπή στόχευση και προβληματική εφαρμογή. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι, παρότι οι κοινωνικές δαπάνες τα τελευταία πριν την κρίση χρόνια κυμαίνονταν σε επίπεδα κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο, ωστόσο η επίδραση τους εντούτοις στη μείωση της φτώχειας ήταν μικρή.» Επίσης σημειώσατε ότι τα συστήματα ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος βασίζονται στις αρχές της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης, ενώ η αλληλεγγύη προς τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας συνιστά ένα από τα κεντρικά στοιχεία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, του κοινού ευρωπαϊκού μας πολιτισμού.

Το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα αποτελεί την πρώτη πιλοτική εφαρμογή του νέου θεσμού του ελάχιστου εισοδήματος. Τα συμπεράσματα από την υλοποίησή του θα αποτελέσουν οδηγό για την επέκταση της εφαρμογής του στο σύνολο της χώρας. Επιλέχθηκαν δεκατρείς (13) Δήμοι της χώρας, προκειμένου να εφαρμοστεί δοκιμαστικά και για έξι μήνες ο νέος αυτός θεσμός.

Η επιλογή έγινε με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, αλλά και με όρους αντιπροσωπευτικότητας, προκειμένου να υπάρχουν ασφαλή και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα  για την μετέπειτα καθολική εφαρμογή στο σύνολο της χώρας.

Δυστυχώς αν και ο Δήμος μας είναι με αρνητικούς δείκτες πρωτοπόρος σε όλα τα παραπάνω κριτήρια, είναι έκτος της πιλοτικής εφαρμογής του νέου θεσμού. Ο Δήμος Τοπείρου βρίσκεται στην ακριτική και πολυπολιτισμική περιοχή της Θράκης. Πρέπει να τονίσω ιδιαίτερα ότι η περιοχή μας έχει από τα μεγαλύτερα πανελλαδικά ποσοστά ανεργίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών ζει στην ανέχεια. Η ανεργία και η φτώχεια εξαπλώνεται και βαθαίνει. Στην ύπαιθρο κυριαρχεί η ερήμωση και εγκατάλειψη. Τα χωριά μας αργοπεθαίνουν. Οι οικισμοί μας μαραζώνουν.

Με την παρούσα επιστολή, επιθυμώ να εντάξετε άμεσα, ανάμεσα στους δεκατρείς (13) επιλεγμένους Δήμους της χώρας και τον Δήμο Τοπείρου στην πιλοτική εφαρμογή του νέου θεσμού. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον είναι αδύνατο να γίνει η ένταξη του Δήμου μας άμεσα στην πιλοτική εφαρμογή του νέου θεσμού, παρακαλώ όπως μετά τα συμπεράσματα σας, από την υλοποίησή του, που θα αποτελέσουν οδηγό για την επέκταση του στο σύνολο της χώρας, ο πολύπαθος και με πολλές ιδιαιτερότητες Δήμος Τοπείρου να βρίσκεται στην πρώτη σας επιλογή, προκειμένου να εφαρμοστεί το ελάχιστο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα στους δημότες μας που βρίσκονται στα όρια της φτώχιας και της ανέχειας.

Με τιμή

Ο Δήμαρχος Τοπείρου

Θωμάς Μίχογλου

Σχετικά Άρθρα