Πολιτισμός Τελευταία Νέα

«Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» θα παρουσιαστεί την Πέμπτη το βράδυ στην ΦΕΞ

Αχείο Μάνου Χατζιδάκι - Ξάνθης

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης στο πέρασμα των τελευταίων  χρόνων, αθόρυβα και σταθερά,  έχει χτίσει ένα θεσμό σε τούτη τη πόλη. Είναι ένα κύκλος από εκδηλώσεις και δράσεις γύρω και με αφορμή τη μουσική και την προσωπικότητα του Μάνου Χατζιδάκι. Είναι  «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι».

Σημαντικοί άνθρωποι της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, άνθρωποι της τέχνης που εμπνεύστηκαν από τις ιδέες και το έργο του, φίλοι που τον έζησαν από κοντά, και συμμετείχαν πρωταγωνιστικά  όλα αυτά τα χρόνια στις εκδηλώσεις μας, άφησαν το ίχνος τους σ’ αυτό το θεσμό. Αυτό το ίχνος δεν ξεθώριασε. Το πήραμε και το φτιάξαμε περπατησιά.  Η Μουσική Βιβλιοθήκη Ξάνθης – Σόνια Θεοδωρίδου είναι το αποτέλεσμα της ευγενικής χειρονομίας της μεγάλης καλλιτέχνιδας του λυρικού τραγουδιού της κυρίας Σόνιας Θεοδωρίδου. Η συνεργασία μας ξεκίνησε με αφορμή τον κύκλο εκδηλώσεων «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» και βασίστηκε στην ιδέα της για τη δημιουργία και την υποστήριξη μουσικών βιβλιοθηκών σ’ όλη την Ελλάδα.

Ένα υλικό με περισσότερους από 1000 τόμους με βιβλία θεωρίας, ιστορίας της μουσικής, παρτιτούρες και CDs, που δωρίστηκε μέχρι στιγμής από την ίδια, αποτελεί το ξεκίνημα για την ανάπτυξη της βιβλιοθήκης. Έτσι συνεχιστές της ιδέας αυτής έγιναν τα  βιβλιοπωλεία Καφετζή όπου παραχώρησαν τον εξοπλισμό για το στήσιμο της βιβλιοθήκης, το ράδιο Ξάνθη που παραχωρεί  περισσότερους από 300 τίτλους  (βιβλία, δίσκους βινιλίου, cds) και η οικογένεια της κυρίας Ειρήνης Βασσάλου που παραχώρησε περισσότερα από 250 έργα με δίσκους βινιλίου, κασσέτες, κ.ά αντικείμενα.

Στη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης έχουμε ένα όραμα, τη διάδοση της γνώσης και του πολιτισμού γύρω από τη μουσική. Θέλουμε να εμπλουτίσουμε και να φτιάξουμε μια μοναδική συλλογή από βιβλία θεωρίας και ιστορίας της μουσικής, παρτιτούρες, CD και εκπαιδευτικό μουσικό ψηφιακό υλικό.

Θέλουμε αναπτύξουμε αυτή την  υποδομή που θα παρέχει τη δυνατότητα σε νέους ερευνητές και μουσικούς  να επισκεφθούν και να αναζητήσουν κρυμμένους θησαυρούς της γνώσης. Μέρος της βιβλιοθήκης και του αρχείου θα παρουσιαστεί  στο μουσείο την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου. Ελάτε να μας γνωρίσετε και να γίνετε μέλος αυτής της προσπάθειας για τη ανάπτυξη αυτού του  μοναδικού μουσικού θησαυρού. Μοιραστείτε το όραμά μας.

Σχετικά Άρθρα